Кметът на Ловеч Корнелия Маринова свика общинския щаб за защита

...
Кметът на Ловеч Корнелия Маринова свика общинския щаб за защита
Коментари Харесай

Кметът на Ловеч свика кризисния щаб заради нови сигнали за миризма на амоняк

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова свика общинския щаб за отбрана при бедствия и повреди след нови сигнали на жители до контролните институции за остра миризма на амоняк от ловешкото дружество " Мелта 90 " АД. Щабът реши да се алармира министърът на стопанската система и промишлеността, както и на вътрешните работи и да се изпрати писмо до Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) за осъществяване на инспекция. 

Проблем с приключване на амоняк от хладилната апаратура имаше и през май . Тогава измерените количества на амоняк в атмосферния въздух към предприятието бяха близо четири пъти над нормите. От ДАМТН издадоха заповеди за прекъсване на оборудването от употреба, които към момента са в действие. 

„ От 20 май не бяхме получавали сигнали за остра задушлива миризма в региона на „ Мелта “. Първият от този момент беше на 19 септември от жители. Нашата инспекция от отдел “Контрол и сигурност “ открива, че на територията отвън оглажданията на предприятието се усеща такава миризма “ , сподели още Маринова и добави, че нощес още веднъж е получен сигнал.

„ Докладва се, че се чува звук от компресорите, на процедура системата се зарежда с амоняк, количеството не е задоволително и следва още да се зарежда. Ние обаче няма по какъв начин да потвърдим това, само от способния орган може да бъде осъществена инспекция “, уточни още кметът.

От на следващия ден в региона към предприятието ще бъде сложена мобилна станция на Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) – Плевен , която ще мери количествата амоняк в атмосферния въздух.

По думите на Маринова и да няма завишаване, факт е, че има наставление на надзорен орган, което всъщност не е изпълнено, и би трябвало да се реагира от способените органи.

„ Ако обгазяването на региона продължава, това е сериозен проблем за хората които живеят в близост , пък и за жителите на целия град “, уточни още Корнелия Маринова.

Преди време изпълнителният шеф на „ Мелта 90 “ АД Андрей Тенев удостовери, че позволение за работа на апаратура няма и не е имало, не е минала и годишен механически обзор. По-късно в писмо до регионалния шеф осведоми, че е получил оферта от компанията за ремонт на инсталацията, като оттова след оглед на място решили, че единствено два сериозни сектора се нуждаят от замяна. 

Непосредствено до хладилната апаратура на предприятието се намират жилищен квартал, детска градина, ясла и учебно заведение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР