Кметът на Габрово Таня Христова прие оставката на Директора на

...
Кметът на Габрово Таня Христова прие оставката на Директора на
Коментари Харесай

Първа оставка в Габрово заради насилието в дома Хризантема

Кметът на Габрово Таня Христова одобри оставката на Директора на дирекция " Образование и обществени действия " в Община Габрово Даниела Василева.

Даниела Василева подаде заявление за преустановяване на служебното й правно отношение по взаимно единодушие, в което се споделя: " След създалото се напрежение в един от ресорите, за които давам отговор и голямата незаслужена клеветническа акция персонално към мен, с цел да запазя достойнството и достолепието си и за нормализиране на работния развой, декларирам желанието ми да бъде прекъснато служебното ми правно отношение по взаимно единодушие ".

Даниела Василева е известна от оповестените случаи на принуждение над деца с увреждания в Центъра за настаняване от фамилен вид за деца и младежи с увреждания " Хризантема " в Габрово. Миналата седмица кметът на Габрово уволни дисциплинарно ръководителката на център " Хризантема " Маринела Лазарова.

Вчера, във връзка новопостъпили сигнали от М. Лазарова и Й. Георгиева, както и от Дирекция " Социално подкрепяне " -Габрово, се организира взаимна среща сред представители на РП-Габрово, ОП-Габрово, и РУ-Габрово, на която се взе решение за разширение обсега на осъществяваната инспекция.

 Разширяват инспекцията по отношение на дома на ужасите в Габрово
Разширяват инспекцията по отношение на дома на ужасите в Габрово

Продължава инспекция на документите, обвързвана със здравословното положение на децата

" Очакваме откриване на данните за закононарушение в дом " Хризантема " от Министерство на вътрешните работи " , разяснява през вчерашния ден представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова. " Интересът на децата е преди всичко " , акцентира тя. По думите ѝ има доста въпроси по случая като кой е направил записа , на кое длъжностно лице го е дал.

Прокуратурата дава инструкции по най-бързия метод да се позволи случая с дома на ужасите. Ако е сигнализирана институция за случилото се там, ще бъде открито, увери Арнаудова.

Когато прокуратурата се намеси, приказваме за закононарушение . Фактът, че ще бъдат наложени наказания не трансформира средата, в която тези деца са отглеждани. Това съобщи на 25 януари заместител омбудсманът Диана Ковачева във връзка насилието в дома за деца " Хризантема ". Тя чака да има освен административни санкции на личния състав на дома, в който бе открито принуждение над деца с увреждания.

 Сигнализирали за накърнен авторитет, а не за принуждение в дома за деца в Габрово
Сигнализирали за накърнен авторитет, а не за принуждение в дома за деца в Габрово

Очакват освен административни санкции за насилието в дома " Хризантема "

Припомняме, кметът на Габрово Таня Христова разгласи, че на 27 октомври получава сигнал и образува комисия за инспекция в дома.

На 15 януари 2018 година кметът е научил за упражнявано принуждение в дома . На 16 януари 2018 година е заповедта на омбудсмана за инспекция. Инспекцията е от някогашния ръководител на ДАЗД Ева Жечева и Нуртен Патраклъ - основен специалист в дирекция " Права на детето " в администрацията на омбудсмана.

Не съм проверяващ орган, съобщи кметът на Габрово Христова в отговор на въпрос за какво не е уволнила жена, която бие дете. Кметицата е посещавала дома през декември няколко пъти се е срещала с екипа на дома.

 Проверяват за принуждение дом за деца с увреждания в Габрово
Проверяват за принуждение дом за деца с увреждания в Габрово

2 години ръководителят на плана не е посещавал центъра, с цел да види обстановката
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР