Кметът на Бойница, най-бедната и малка община в България, ще

...
Кметът на Бойница, най-бедната и малка община в България, ще
Коментари Харесай

Кметът на Бойница, най-бедната и малка община в България, ще получава над 5000 лв. на месец

Кметът на Бойница, най-бедната и дребна община в България, ще получава главно трудово месечно заплащане в размер на 3876 лв., оповестява осведомителна организация " Фокус “. Работната заплата на Анета Генчева, която встъпи в своя пети мандат отпред на видинската община, е избрана на съвещание на общинските съветници. Те са приели, че решението им за главната работна заплата на кмета на общината влиза в действие от 7 ноември 2023 година и към него ще се начисляват спомагателни месечни хонорари за трудов стаж и професионален опит в размер на 1% за всяка прослужена година. Кметът на Община Бойница има над 30 години трудов стаж, има магистърска степен по " Биология и химия “ от Шуменския университет. В годините, преди да седне на кметския стол в първия си мандат, е работила като преподавател в локалното приблизително учебно заведение и като шеф на дирекция " Социално подкрепяне “ в Бойница. Простата сметка демонстрира, че тя ще получава работна заплата от над 5000 лв., с цел да ръководи най-малката и бедна община в страната и в Европейския съюз, съгласно Евростат.

С решение на Общинският съвет (ОбС) е несъмнено и главното трудово месечно заплащане на кмета на кметство Раброво, единственият избираем кмет на кметство в общината, което е в размер на 1547 лв..

Председателят на Общинският съвет Габриела Тошева ще получава към 3295 лева или 85 на 100 от главното трудово месечно заплащане на кмета на общината. Възнаграждението на общински консултант за присъединяване в едно съвещание на Общинския съвет ще е в размер на 150 лв.. Възнаграждението си съветниците ще получават, след показване на информация за наличие от ръководителя на локалния парламент. За присъединяване в съвещание на комисия общинските съветници няма да получават заплащане, е решил Общински съвет.

Общинският съвет в Бойница може би е единствения в страната, който както е по закон от 11 съветника се състои от 10. Всичките съветници, общинския кмет и кмета на Раброво са от Политическа партия ГЕРБ. Така видинската община Бойница, идващите четири години, ще се ръководи без съпротива. Причината - ГЕРБ печели всичките 11 мандата, като лидер на листата бе претендент за кмет Анета Генчева. Останалите три партии и обединения, взели участие в изборите, не завоюваха нито един мандат в Общинския съвет, те и не минаха общинската квота за един мандат от 35 гласа.

За Община Бойница се заприказва и тя " влезе “ в медиите пред последния месец, откакто стана ясно, че страната отпуска 650 000 лв. по план за построяването на нейна територия на закрито стрелбище. В общината през днешния ден живеят по-малко от 1000 души в осем обитаеми места. Само в едно село - Раброво, има избираем кмет, в останалите шест има кметски наместници. Общината е измежду най-обезлюдените региони в страната. От живеещите в нея над 60 % са хора над 55 годишна възраст, от тях 80 на 100 са на възраст от над 65 година По последните данни пенсионерите в общината съставляват 72 % от цялото население, показват още от " Фокус ".
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР