Кметът на Барселона Ада Колау потвърди при посещение на спасителния

...
Кметът на Барселона Ада Колау потвърди при посещение на спасителния
Коментари Харесай

Барселона съди бивш италиански министър заради действията му срещу мигранти и бежанци

Кметът на Барселона Ада Колау удостовери при посещаване на избавителния транспортен съд " Open Arms ", че Общинският съвет на Барселона ще се яви като частен обвинител по делото против някогашния министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини, оповестява " Евронюз " съгласно БГНЕС.
Салвини е изправен пред правосъден развой за хипотетични закононарушения от похищение на хора и подправяне на документи, откакто през август 2019 година отхвърли влизане в пристанището на Лампедуза на испанския избавителен транспортен съд " Open Arms " със 163 души на борда. Съдията е приел обвиняванията на 18 цивилен страни, които се явяват по делото, измежду които 7 имигранти, пътували на кораба.
 Марешки, Салвини и Льо Пен дружно против мигрантския потоп в Европа Марешки, Салвини и Льо Пен дружно против мигрантския потоп в Европа
 „ Да спасим Европа “- към тази сподели се сплотиха водачът на ВОЛЯ и зам.-председател на Народно събрание Веселин Марешки и водачът н...
През 2019 година Общинският съвет на Барселона имаше съглашение с неправителствената организация, с което ѝ подари близо половин милион евро (почти 35% от общия план, съгласно съвета). Град Барселона награди Неправителствени организации със златен орден за цивилен заслуги. Поради тази причина " Общинският съвет може да изиска от Салвини патримониалните вреди, породени от блокадата на кораба ", също така, той би трябвало да компенсира вредите, породени на имиджа на града от обвиняванията, които някогашният министър на вътрешните работи направи тогава.
" По това време желаеха да ни глобят милион евро, както испанското, по този начин и италианското държавно управление, а в този момент виждате, на всички е ясно, че това беше машинация, че сме жертви на корист с власт. И тези хора, които се нуждаеха от незабавна помощ, бяха лишени от независимост, съгласно интернационалните конвенции ", изясни Оскар Кемпс, шеф на неправителствената организация, който е уверен, че съблюдава напълно тези конвенции, както и морското право.
През 21-те дни, през които корабът остана във водата, без да може да дебаркира, 14 души скочиха зад борда, пробвайки се да стигнат до сушата. Малко по-късно прокурорът на Агридженто позволи акостирането. Тогава прокурорът разказа обстановката като " огромен физически и душевен дискомфорт, бездънен психически дисбаланс и извънредно високо прочувствено напрежение, което би могло да провокира мъчно контролируеми реакции, от които също така опитът да се стигне до острова посредством плуване беше единствено въведения ".
Не за първи път политикът от Северната лига е изправен пред развой от този вид. На 3 октомври 2020 година Салвини се яви пред съд, този път в Катания, упрекнат, че не разрешава пребиваването на сушата на 131 души, избавени от транспортен съд на италианския флот.
От неправителствената организация считат, че италианският политик е блокирал входа на кораба за изборни цели. Адвокатът на Салвини, от своя страна поддържа тезата, която към този момент беше предпазена и доказана в предходния развой, че решението е взето напълно от държавното управление. В допълнение, той удостоверява, че " Open Arms " е имал доста други други възможности, които е отхвърлил и че откакто е избавил пасажерите в либийски и малтийски води и е транспортен съд с испански байрак, Италия не е страната, която би трябвало да уточни безвредно пристанище.
 Салвини пред съда за нелегално задържане на мигранти в морето Салвини пред съда за нелегално задържане на мигранти в морето
Крайнодесният водач на Италия Матео Салвини дойде в съда за чуване по обвинявания за нелегално задържане на мигранти в морето. С...
На 9 януари се организира предварителното чуване на процеса. По искане на отбраната, магистратите взеха решение да отсрочи провеждането на чуването до 20 март 2021 година, след което ще се знае дали политикът би трябвало да седне на подсъдимата пейка.
Изслушването на се организира в бункера на пандиза „ Учардоне “ в Палермо, в Сицилия. Интересното е, че на същото това място се организира макропроцесът, в който през 80-те години бяха съдени 474 обвинени. Процес, извършен от съдии Джовани Фалконе и Паоло Борселино, убити от Коза Ностра през 1992 година
Хронология на събитията, в които е упрекнат Салвини
През август 2019 година Салвини, тогава министър на вътрешните работи на Италия, отхвърли за слизането на остров Лампедуза на към 160 мигранти, избавени в морето от кораба на неправителствената организация „ Spanish Open Arms “ за 21 дни. В последна сметка, единствено по-малко от 90 останаха на борда след частични евакуации по медицински аргументи и скачането на няколко десетки от тях в морето вследствие на обезсърчение.
Само през последните три дни, когато корабът е закотвен единствено на 800 метра от пристанището на Лампедуза, съвсем 10 мигранти скачат зад борда и стигат до пристанището или са избавени.
 Салвини: Европа преглежда Италия като китайска колония Салвини: Европа преглежда Италия като китайска колония
Крайнодесният водач Матео Салвини съобщи на 6 септември,  че Италия е пред риск от изтриване заради нерешителността на правителств...
Първото предложение от испанското държавно управление да отвори пристанище за тези мигранти пристигна след 17-дневна авантюра, само че " Open Arms " отхвърли да отплава за пристанищата Алхесирас и Махон. Мадрид изпрати кораба " Audaz " на испанския флот, който да поеме мигрантите и да придружи " Open Arms " до пристанището на Майорка.
През нощта на 20 август прокуратурата в Италия разреши на 83-та имигранти, останали на борда, да слязат в Лампедуза и постави завършек на одисеята. Прокурорът от Агридженто взе решение, откакто се качи на испанския транспортен съд, съпроводен от няколко лекари, с цел да ревизира статуса на мигрантите и обстановката на борда.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР