Ключово при избора на генератор е разбирането за безопасността на

...
Ключово при избора на генератор е разбирането за безопасността на
Коментари Харесай

Как да си изберем генератор на ток


Ключово при избора на генератор е разбирането за сигурността на потребителите
(снимка: CC0 Public Domain)

Спирането на тока за малко не е огромен проблем. В продължение на няколко часа постройките резервират акумулираната топлота, а множеството хора имат аварийно осветяване – най-малкото смарт телефоните имат „ фенерчета “. Но при по-продължително спиране на зареждането се нуждаем от аварийно зареждане. Ако имаме генератор на електричество, той може да ни обезпечи нужния ток. Как да си изберем такава машина?

Правилните критерии за избор на генератор са значими, тъй като не бихме желали да изразходваме повече сила, в сравнение с ще ни е потребна, само че пък и не желаеме да претоварим машината, в случай че се нуждаем от електричество, когато то е сериозно значимо.
Какво е домакински генератор?
Генераторът е апарат, който може да доставя електричество за дома, бизнеса или когато сме в придвижване. За него можем да мислим като за дребна електроцентрала. Тя ни дава опция да имаме електрозахранване без значение от публичната инфраструктура. Но можем да мислим за него и като за мощен, смрадлив мотор, който бълва отработени газове – и това не е по никакъв начин прелестно.
Съображения за сигурност
Преди да изберем генератор, значимо е да разберем съображенията за сигурност. Отработените газове на генератора съдържат въглероден оксид, който при неправилна вентилация може да се натрупа и да токсини хората.

Затова генераторите не трябва да работят в затворени пространства. По същата причина е желателно машината да се инсталира по този начин, че изпаренията да не влизат в обитаемото пространство през прозорци или вентилационни шахти.

По тази причина рекомендацията на експертите е генераторът да се сложи на място, което е на най-малко 6-7 метра от обитаемото пространство. На пазара има и устройства, сертифицирани за понижаване на риска – посредством функционалности като датчици за въглероден оксид и автоматизирано изключване при достигането на дадени равнища.
Видове генератори
Основните типове генератори включват по-големи, непрекъснати генератори, предопределени да зареждат цялостен дом при положение на повреда, и по-малки портативни генератори, които могат да се употребяват за по-малки жилища, каравани или за работни обекти. Те нормално работят с газ или бензин. Има и категория артикули, предлагани на пазара като слънчеви или „ безгоривни “ генератори. Те, всъщност, са компактни акумулатори, които могат да бъдат свързани към слънчеви панели.

По-големите модели, които работят с гориво, всекидневно стоят „ на открито “, отвън обитаемото пространство. Соларните генератори пък имат това преимущество, че могат да се внесат у дома, с цел да захранят значима техника, да вземем за пример циркулационна помпа за локално парно или пък преносим компютър.

Преносим генератор – както подсказва името, той може елементарно да се придвижва. Често сходни модели имат колела, което ги прави лесни за напредване, с цел да доставят електричество на всички места. По-малките модели могат да бъдат ръчни, т.е. без колела, съвсем като чанта. Това ги прави още по-мобилни. Преносимите генератори нормално работят с бензин.

Инверторен генератор – инверторният генератор е сходен на портативен генератор, защото е по-малък и по-лесен за превозване. Но инверторните генератори нормално са по-леки от общоприетия портативен генератор. Освен това са по-тихи, което може да ги направи подобаващи за по-широк набор от действия, в това число къмпинг и други действия.

Те имат вграден инвертор, който доставя изменчив ток напрегнато, уместно за домакинските електроуреди. Все отново по-големите, по-шумни портативни генератори с отворена рамка също могат да доставят променливотоково зареждане, тъй че в тази ситуация става дума за леко подвеждащо наименование.

Стендбай генератор – аварийният генератор, именуван стендбай, е по-трайно решение от портативния генератор. Той е по-голям, доста по-скъп и непрекъснато конфигуриран в дома/офиса. Когато зареждането спре, аварийният генератор се включва автоматизирано. Вместо с бензин, аварийните генератори постоянно се зареждат с газ.

Генераторите, които „ чакат “ на стендбай, ни избавят от доста от опасенията за сигурността, свързани с портативните генератори. И макар че са скъпи, това може да е положително решение, в случай че сигурността е главен приоритет.

Слънчев генератор – това не са мотори, които преобразуват малко гориво в електричество; всъщност това са дребни портативни акумулатори, които могат да се зареждат посредством портативни слънчеви панели. А могат да се зареждат и от електропреносната мрежа. По-право казано, това са си батерии, при които главната концепция е да се зареждат от слънчеви панели.

Домашна батерия – домашните акумулатори са опция на генераторите. Тези устройства са напълно електрически, тъй че не употребяват бензин или газ, надлежно нямат нездравословни излъчвания. Те се конфигурират непосредствено в дома/офиса, да вземем за пример в гараж, и съхраняват много сила, която домът може да употребява по време на спиране на тока. Когато електрозахванването се възвърне, батерията стартира да се зарежда още веднъж. Съчетани със слънчеви панели и с верния инвертор, те могат да презареждат за приложимост при продължителни спирания.
Какво би трябвало да имаме поради
Има доста неща, които би трябвало да имаме поради, когато купуваме генератор. Ето някои от най-важните съображения, които могат да оказват помощ за вземането на вярно решение.

Вид приложимост: преди да се насочим към съответни модели, най-важно е да определим защо ще използваме генератора. Изборът на генератор за зареждане на дома/офиса при спиране на това е доста друг от избора на подобен, който ще се употребява на къмпинг. Резервните генератори за дома са конфигурирани непрекъснато, мъчно е да се местят, само че и няма потребност от това; в караваната пък желаеме стилен модел, който да не тежи и да не заема доста място, само че и натоварването му ще е едва.

Изисквания към зареждането: едно от най-важните съображения при избора на генератор е количеството мощ, от което ще имаме потребност при положение, че ни се наложи да използваме различното зареждане. Вероятно можем да си отговорим на този въпрос, като вземем поради защо ще използваме генератора. Преносимите генератори създават по-малко сила и могат да бъдат подобаващи за зареждане на няколко дребни уреда. От друга страна, авариен генератор може да зарежда целия дом.

Тук би трябвало да посмятаме малко. Хладилникът, да вземем за пример, се нуждае от към 600 вата почти. Отводнителната помпа в мазето може да употребява от 1300 докъм 2100 вата при старта и към 800-1000 вата при продължителна работа. Зареждането на дребни устройства като нашите телефони изисква единствено няколко вата. Климатикът е сериозен потребител: от 500 до 2000 вата.

Като цяло в сметките следва да обърнем внимание на това без какво в действителност не можем, когато ни се наложи да използваме генератора. При прекъсване на тока вкъщи можем, да вземем за пример, умерено да преживеем без тв приемник и без игрови конзоли. Ако домът/офисът е на място с висок риск от наводняване, не можем да подценим значимостта на отводнителната помпа. Ако се готвим да посрещаме повреди в зимни условия, не можем да пренебрегнем потребността от отопление – би трябвало да предвидим най-малко едно отоплително тяло. Но тогава пък може да се окаже, че хладилникът има опция.

По принцип всичко, което трансформира температурата – без значение дали е климатик, електрическа печка или електрически радиатор – употребява доста ток.

Източник на сила: най-общо има два разнообразни метода, по които можем да зареждам генератора си.

Бензинът най-често се употребява за зареждане на портативни генератори. Газ също може да се употребява за гориво – както на аварийни генератори, по този начин и на портативни.

Домашната батерия и „ слънчевите “ генератори от своя страна разчитат на чисто електричество, в идеaлния случай от фотоволтаични панели. Обичайно тези устройства могат да се зареждат и от ток от електрическата мрежа.
Други скъпи функционалности
Преди да изберем модел, следва да помислим кои функционалности са най-важни и без кои можем да живеем. Ето още няколко смислени функционалности, на които би трябвало да обърнем внимание у генераторите:

Автоматично изключване съгласно равнищата на CO: за генератори, захранвани с изкопаеми горива, автоматизираното изключване при засичане на въглероден оксид е значимо. Машината се гаси автоматизирано, в случай че откри достигането на рискови равнища на отровния газ. Това обаче не би трябвало да замества ограниченията за сигурност.

Електрически старт: вместо да изисква от индивида да започва мотора, електрическият старт се случва с едно натискане на бутон, с цел да се започва генераторът. Батериите в действителност нямат потребност от друго – натискането на копчето е тяхното включване.

Автоматично пускане: в случай че генераторът е предопределен да зарежда дома/офиса при спиране на зареждането, може да желаеме автоматизиран пуск. Устройството автоматизирано ще се включи, в случай че токът спре.

Датчик за гориво: когато генераторът има сензор и знак за гориво, можем елементарно да го погледнем, с цел да забележим какъв брой бензин или газ има в резервоара – и да знаем по кое време е време за зареждане.

Множество контакти: съществуването на голям брой контакти на портативния генератор ни разрешава да работим с повече от едно устройство едновременно.

Изключване при ниско равнище на маслото: тази функционалност защищава генератора от щета, като го изключва автоматизирано, в случай че маслото спадне под несъмнено равнище.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР