Ключовите промени в Закона за хазарта, с които сериозно се

...
Ключовите промени в Закона за хазарта, с които сериозно се
Коментари Харесай

Брюксел ограничава рекламата на лотарийните билети


Ключовите промени в Закона за хазарта, с които съществено се лимитира продажбата и рекламата на лотарийни талони, към този момент имат "зелена светлина " от Европейската комисия.

Това излиза наяве от отговори до Mediapool от министерствата на стопанската система и на финансите.

През пролетта тогавашният вицепремиер, а в този момент народен представител от "Обединени патриоти " - Валери Симеонов, инициира значими промени в Закона за
хазарта за да се ограничи лотоманията у нас, която кара хиляди българи, доста от които обществено слаби, да дават последните си пари, с цел да търкат билетчета в лотариите на хазартния необут Васил Божков.

Въпреки че на доктрина Симеонов получи кардинална поддръжка за измененията от ГЕРБ и Българска социалистическа партия, на процедура законопроектът му потегли с провал още на първото съвещание на бюджетната комисия, която трябваше да го прегледа - на 20 юни. Тогава председателката на комисията Менда Стоянова от ГЕРБ разгласи, че текстовете няма да се разискват, а първо ще се пратят за наложителната в такива случаи нотификация до Европейската комисия, защото такова е условието на Директива (ЕС) 2015/1535, установяваща процедура за даването на информация в областта на техническите регламенти.

Още тогава беше ясно, че процедурата ще забави плана с минимум четири месеца, както се и случи.

"Началната дата на известието е 14 юли тази година. Периодът на спиране (изчакване) е завършил на 15 октомври 2018 година По време на този интервал не са постъпвали оферти, бележки, мнения и подробни мнения от службите на Европейската комисия и/или страните членки. В тази връзка няма правна спънка, обвързвана с условията на Директива (ЕС) 2015/1535, да бъдат подхванати дейности по окончателното приемане на законопроекта ", показва Министерството на стопанската система. У нас единствено ведомството на Емил Караниколов има право да прави нотификация на всички планове на механически регламенти, в това число на закони.

В случая с
хазарта МИ не се е самосезирало за известието, а е било подтикнато от финансовото министерство, което го е уведомило за законопроекта на Валери Симеонов. От МФ също потвърдиха, че Европейска комисия е дала "зелена светлина " за измененията в хазарта още на 15 октомври. След това, на 9 ноември, ведомството на Владислав Горанов е уведомило Менда Стоянова, че процедурата по нотификация е завършила, само че депутатката от ГЕРБ научи за това от Mediapool.

"Ще се занимаем със законопроекта след Нова година ", съобщи Стоянова.

Валери Симеонов разяснява, че ще упорства текстовете да се прегледат. "Не съм се отказал. Ще желая планът да се прегледа от бюджетната комисия. Държавният бюджет към този момент е гласуван, тъй че има опция текстовете да се придвижат ", сподели Симеонов пред Mediapool.

Законопроектът на Симеонов планува възбрана освен на директната, само че и на непряката реклама на
хазартни игри, като се изключи проявлението на наименованията на игрите, комерсиалната марка на операторите и тегленето на тиражите. Другата основна смяна е възбраната за продажба на талоните във всевъзможни търговски обекти, както е сега, и ограничението ѝ до специфични пунктове за залози с лиценз от комисията по хазарта.

Законопроектът бе провокиран от нападателната и сериозна по размер реклама на
хазартни игриосновно по Нова телевизия и бТВ, която се оказва легална, макар че в закона има възбрана на директната реклама на хазарт.

Според изнесени от организация "Медия клуб " данни "Националната
лотария " е рекламодател №1 в България както за 2017 година, по този начин и за първото полугодие на 2018 година с инвестиции надлежно от 23 млн. евро и 13 млн. евро в телевизионна и печатна реклама. Според в. "24 часа " единствено договорът на лотарията с Нова телевизия е на стойност към 25-30 млн. лева годишно.

Срещу измененията на Симеонов се зароди мощна опозиция както от страна на самото хазартно лоби и неговите бизнес организации, по този начин в средите на спорта, който също се употребява от благодеянията на хазартните босове.

Оттук нататък ориста на законопроекта не е ясна, само че не проличава необикновен възторг измежду ръководещите той да бъде дефинитивно признат.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР