Ключови организации, представляващи глобалната ядрена индустрия, написаха отворено писмо до

...
Ключови организации, представляващи глобалната ядрена индустрия, написаха отворено писмо до
Коментари Харесай

Атомната индустрия призова за равен достъп до финансиране на чиста енергия

Ключови организации, представляващи световната нуклеарна промишленост, написаха отворено писмо до международните водачи, предупреждавайки, че препоръчаното извеждане от употреба на атомни централи може да провали прехода към нулеви излъчвания. Те приканват за съшия достъп за атомните технологии до финансиране на климатични планове, какъвто имат възобновимите енергийни източници.

Канадската нуклеарна асоциация, Форатом, Японският промишлен атомен конгрес, американският Институт за нуклеарна сила, Асоциацията на нуклеарната промишленост на Англия и Световната нуклеарна асоциация упорстват за ускоряване на вложенията в атомната промишленост като част от пътя към нулеви чисти излъчвания.

Групите предизвестяват, че плануваното извеждане от употреба на АЕЦ съставлява „ най-голямата единична загуба на чиста сила в международната история “ и че без спомагателни мощности и вложения в бранша, достигането на нулеви излъчвания може да бъде застрашено. Организациите пресмятат, че повече от 100 гигавата атомни мощности в света ще бъдат изведени от употреба в границите на 20 години. От промишлеността приканват за еднакъв достъп до финансиране на атомните технологии дружно с нисковъглеродните и възобновими източници и за нови АЕЦ, които да заместят остаряващите мощности за поддържане на актуалните равнища на произвеждане на електрическа енергия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР