Ключови фигури в кампанията за промяна на курса на Германия

...
Ключови фигури в кампанията за промяна на курса на Германия
Коментари Харесай

Ройтерс: Руски връзки надничат зад движенията в Германия, които искат страната да спре подкрепата за Украйна - Анализи

Ключови фигури в акцията за смяна на курса на Германия във връзка с Украйна имат връзки с съветската страна или крайната десница, сочи следствие на Ройтерс с създатели Полина Николская, Мари Сайто, Мария Цветкова и Антон Зверев.

На площада под двойните кули на готическата катедрала в Кьолн през септември м. година се събраха към 2000 протестиращи, с цел да призоват държавното управление на Германия да скъса със западната коалиция, подкрепяща Украйна, и да подписа мир с Русия.

„ Трябва да спрем да бъдем васали на американците “, съобщи десният немски политик Маркус Байзихт от спонтанна сцена в каросерията на камион. Тълпата пляскаше и развяваше съветски и немски флагове.

Слаб мъж в камуфлажен панталон стоеше в профил на сцената, прикрит от тълпата с брезент. Няколко метра по-нататък наедрял мъж с тъмни слънчеви очила стоеше на пост. Организаторите на митинга не насърчаваха задаването на въпроси. Повечето отхвърлиха да приказват, когато към тях се обърна кореспондент на Ройтерс. Един протестиращ се опита да убеди служител на реда да арестува репортера като украински разузнавач.

Митингът беше единствено един от многото случаи - онлайн и по улиците - където хора изкрещяха, че Берлин би трябвало да преразгледа поддръжката си за Украйна. Това обръщение визира дълбоките връзки сред Германия и Русия, с няколко милиона рускоговорящи, живеещи в Германия, завещание от руските връзки с комунистическа Източна Германия и десетилетия взаимозависимост на Германия от съветския газ.

Залозите са високи: в случай че Германия, най-голямата стопанска система в Европейския съюз, обърне тил на Киев, европейското единение във връзка с войната ще се разпадне.

Чрез изявленията и обзор на изявления в обществените медии и друга обществено налична информация, Ройтерс откри самоличността на основни фигури, участващи в прокарването на промосковска позиция в Германия от началото на войната, в това число на двамата мъже, които се навъртаха покрай сцената в Кьолн.

Слабият мъж е някогашен съветски офицер от Военновъздушни сили. Първоначално кръстен Ростислав Теслюк, той е трансформирал името си на Макс Шлунд, откакто се открива в Германия преди десетилетие. През последните месеци пътува до следената от Русия Източна Украйна. Съвсем неотдавна съветска държавна организация заплати самолетния му билет до Москва за конференция, на която президентът Владимир Путин беше главен преподавател. Агенцията, Россотрудничество, е под наказания на Европейски Съюз поради ръководство на мрежа от „ сътрудници на въздействие “, разпространяващи разказите на Кремъл. Ръководителят й дефинира глобите, наложени през юли, като „ безумни “.

Едричкият комшия на Шлунд край сцената сцената в Кьолн, мъж на име Андрей Харковски, се врича във честност на казашко общество, което поддържа военната акция на Москва в Украйна. Шлунд и Харковски не дадоха отговор на подробни въпроси за тази публикация. В замяна на известия във WhatsApp Шлунд написа: „ Eff оff! “ и " Слава на Русия! ".

Ройтерс откри, че някои от най-шумните пропагандатори за смяна в немската политика имат две лица. Някои употребяват псевдоними и имат неразкрити връзки с Русия и съветски организации под интернационалните наказания или с крайнодесни организации.

Германските управляващи свързаха едно от лицата, разпознати от Ройтерс, с крайнодясна идеология. Някои от неговите поддръжници бяха упрекнати от полицията през декември в скрит план за събаряне на страната. Той управлява немскоезичен обществен медиен канал, наименуван „ Putin Fanclub “ и като отзвук от от хипотетичния скрит план, прикани обществените медии при започване на предходната година за щурмуването на немския парламент.

Друг е изпълнителен шеф на строителна компания в Берлин, някогашен офицер от съветското военно разузнаване. Той се познава с един от тримата руснаци, неотдавна наказани от холандски съд за подкрепяне на доставката на ракетата, свалила малайзийски пътнически аероплан над Украйна през 2014 година

Трети мъж е любител на мотори, който разгласява онлайн изказвания за жестокости на украинската войска и е събрал пари за съветска група мотоциклетисти, която е под наказания на Съединени американски щати и Европейски Съюз поради поддръжка на войната на Путин.

Досега Германия е отделила повече от 1 милиард евро филантропична помощ за Украйна и прилежащите страни, плюс военно съоръжение, в това число съвременни системи за противовъздушна защита. Мнозинството германци към момента поддържат Украйна, само че след внезапното повишаване на енергийните разноски, изследванията демонстрират, че по-малко са склонни да разширят военната поддръжка.

Германското държавно управление не отговори на подробни въпроси по отношение на тази публикация, само че Министерството на вътрешните работи сподели, че приема „ доста съществено “ всевъзможни опити на непознати страни или лица да упражняват въздействие, изключително „ в подтекста на съветската нападателна война против Украйна “. Кремъл не отговори на въпросите на Ройтерс. Бейсихт, политикът, който приказва на митинга в Кьолн, сподели пред Ройтерс, че е работил в тясно съдействие с уредниците на митинга. Той не се разяснява констатациите на Ройтерс за направените асоциации.

Връзките сред Германия и Русия датират от епохи. Императрица Екатерина Велика кани немските си сънародници да емигрират в Русия през 18 век. Между 1992 година и 2002 година към 1,5 милиона от потомците на тези заселници се върнаха в Германия, възползвайки се от законите, които позволяваха на хората с немски генезис да претендират за поданство. Проучване на немското държавно управление демонстрира, че тази общественост гласоподава по-силно за крайнодясната партия Alternative für Deutschland (AfD), в сравнение с други групи. Тя желае да затегне имиграционния надзор и да ограничи въздействието на исляма в Германия.

Двойна еднаквост

Публичното лице на митинга в Кьолн беше сантименталната партньорка на Шлунд, Елена Колбасникова, родом от Украйна и в този момент живееща в Германия. Тя поведе тълпата в скандиране на „ Мир. Свободата. Самоопределение! “ на своя си немски с лек акцент. Използвайки листовки и обществени медии, тя и Шлунд проведоха демонстрацията и поредност от други проруски събития.

Лена Колбасникова, организовала автопробег за Путина в Кёльне. Чемодан, вокзал, Москва, суки!
— MeGo (@Go65Me)
Колбасникова закупи статут на звезда в някои антиистеблишмънтски кръгове в Германия предходната година, откакто сподели, че е била уволнена от работата си като здравна сестра поради „ русофобия “ – информация, за която Ройтерс не можа да откри без значение удостоверение. Когато се обръща към поддръжниците си, тя не поддържа непосредствено нахлуването на Русия в Украйна, а вместо това се концентрира върху въздействието на спора върху германците, обезпокоени от възходящите сметки за отопление.

В профила на Шлунд във VKontakte в обществените медии се споделя, че той е учил във военната академия " Жуковски ", най-известна с образованието на съветски космонавти. Той се появява на фотоси, оповестени от негови състуденти. На фотоси, в това число оповестени от Колбасникова, е облечен във военна униформа. Братът на Колбасникова сподели пред Ройтерс, че Шлунд е служил като старши лейтенант в съветските Военновъздушни сили. Ройтерс не можа без значение да ревизира тези детайлности.

От към 2007 година Шлунд е работил за частни охранителни компании, демонстрират трудовите му досиета. През 2010 година московски съд е дал присъда от една година условна за нахлуване против лице със същото име и дата на раждане като това на Шлунд, сочат полицейските регистри. Според човек, който го познав, Шлунд се реалокира в Германия през 2012 годиан с цел да живее с тогавашната си брачна половинка, рускиня от немски генезис.

Оттогава двамата са се разделили. Братът на Колбасникова, който към момента живее в Украйна, сподели пред Ройтерс, че проруската позиция на Колбасникова във връзка с войната е втвърдила фамилния разкол: „ Тя може да ми е кръвна сестра, само че това, което прави, не е вярно. “
Шлунд е осъществил договорка за закупуване на апартамент в Москва при започване на 2022 година, демонстрира имотният указател на Русия.

През лятото Шлунд и Колбасникова пуснаха известие в Telegram, канейки „ съидейници “ дневно на музиката, храната и спорта в Дюселдорф през юни. Мястото, банкетна зала, беше украсено със флагове на чеченския водач и лоялния към Путин Рамзан Кадиров, чиито бойци са част от съветската атака в Украйна. Министър в държавното управление на Кадиров, Ахмед Дудаев, разгласява фотоси от събитието в Telegram и похвали Колбасникова и Шлунд като „ посланици на благосклонност “, които са „ на страната на истината “. Министерството на информацията на Чечения, ръководено от Дудаев, написа в изказване до Ройтерс, че няма нищо общо с организирането на събитието.

Също през 2022 година двойката пътува до Донбас, региона на Източна Украйна, значително следен от Русия. Прокремълска медия Tsargrad разгласява видео в YouTube от пътуването през октомври. На него се вижда по какъв начин Шлунд и Колбасникова раздават помощи, в това число нагреватели за палатки за промосковските сили. Двойката признава, че организация, наречена Народен фронт е предоставила част от помощта и е подкрепила пътуването. Народният фронт, който не разяснява тази публикация, е коалиция от съветски групи на гражданското общество и неин водач, съгласно уеб страницата на организацията, е Путин. Тя също разгласява видео от пътуването в обществените медии.

Двойката и техните поддръжници маршируваха по улиците на Кьолн и през една неделя при започване на декември, съпроводени от полицейски чиновници и шумна контрадемонстрация. Малко по-късно те възнамеряваха да вземат участие във конгрес за деятели на гражданското общество в Москва, който беше съорганизиран от съветското държавно управление. В последна сметка Колбасникова сподели на последователите си, че са изпуснали полета си. В обява в онлайн чат стая тя сподели, че „ спонсорът “ за самолетните билети е бил „ Русский дом “, съветска организация за поощряване на културата. Руски дом е част от Россотрудничество, държавната организация, която е под глобите на Европейски Съюз. Григорий Михитарянц, чиновник на Руски дом в Берлин, сподели пред Ройтерс, че неговата организация е получила билети за двама души, с цел да пътуват до събитието в Москва, само че отхвърли да назове имената им.

Шлунд и Колбасникова отхвърлиха да отговорят на подробни въпроси. В замяна на WhatsApp известия Шлунд написа на кореспондент на Ройтерс: „ По-добре за тебе, глупава краво, да стоиш по-далеч от очите ми. “

Казашката връзка

Използвайки фотоси в обществените медии, Ройтерс разпознава трима от охранителите на митинга в Кьолн. Всички те са взели участие в голям брой казашки сборове в Германия, демонстрира репортаж. В имперска Русия казаците се вричат във честност на царете. Сега главните съветски казашки организации са лоялни към Путин и се бият дружно с съветските сили в Украйна.

Основният казашки орган, утвърден от Кремъл, е Съюзът на казашките воини от Русия и чужбина, който има десетки клонове в Русия и отвън страната. Не се разкрива източникът на финансирането му. В Германия казаци, свързани с Съюза, поставят венци на гробовете на бойци от Червената войска и обезпечават сигурността на събития, проведени от съветското посолство.

Едрият мъж до сцената на митинга в Кьолн, Харковски, е родом от Томска област в Сибир. Сега той живее в Тройсдорф, югоизточно от Кьолн, и е управлявал дребен бизнес с камиони, съгласно изявления в акаунта на му в обществените медии OK. Той постоянно е сниман на своите и други страници в обществените медии на казашки събирания, постоянно облечен в казашка военна униформа. На ръката му е татуиран знак с осем точки, който е общопризнат от крайната десница в Русия и други страни.

Двама от сътрудниците стюарди на Харковски от митинга в Кьолн също са участвали на казашки срещи - запалянко на бойните изкуства на име Владимир Фелк и мъж, който се разпознава в обществените медии като Сергей Шнайдер. Фелк е работил като охранител и е управлявал логистична компания, съгласно изявления в профила на Фелк в обществените медии OK.

На фотоси, оповестени от Харковски от годишни срещи през последните години, към тримата мъже се причислява охранител и бияч на нощен клуб на име Григорий Крамер. Крамер е представител на Съюза на воините-казаци на Русия и чужбина. Дългогодишен някогашен началник на Съюза Виктор Водолацки е под наказания на Европейски Съюз и Съединени американски щати за поддръжка на съветските дейности в Украйна.

Съборът през 2022 година в Хановер приветства съветски дипломати от консулството в Хамбург, съгласно роман за събитието, оповестен на уеб страницата на Руската православна черква. Било е прочетено одобрение от настоящия пълководец на Великата Донска войска, казашка организация, която се занимава с набиране на бойци и присъединяване във военната акция на Русия в Украйна. Снимки, споделени от Харковски в обществените мрежи, демонстрират него и други участници пред знамето на Великата Донска войска.

Харковски затвори телефона, когато Ройтерс се свърза с него. В следващ продан в приложение за известия той удостовери, че е осигурявал защита на митингите, проведени от Шлунд и Колбасникова, само че не отговори на подробни въпроси. Крамър отхвърли да бъде интервюиран. Фелк, Шнайдер и Великата донска войска не дадоха отговор на претенции за коментар. От Съюза на воините-казаци отхвърлиха коментар.

Руското военно разузнаване

Когато Германската комунистическа партия организира фестивал за „ мир и взаимност “ в Берлин в края на август, той включваше панелна полемика, озаглавена „ Мир с Русия “. Сред участниците в панела беше Олег Еременко, руско-германски предприемач, който твърди, че украинските младежи се образоват да ненавиждат Русия. Еременко от дълго време е деен в руско-немската общественост. Управлява строителен бизнес в Берлин. Клиентите, изброени на неговия уеб страница, включват Руската православна черква в Берлин. Църквата сподели, че няма данни за изпълнителите.

Олег Ерьоменко. Внук на руски боен воин, член на Централния комитет на Съветската комунистическа партия до 1981 година, Ерьоменко е в борда на организация, наречена „ Десант “, която се състои от някогашни съветски военнослужещи. Той се е появявал на събития дружно с съветски дипломати в чест на руските починали във войната, заровени в Германия, и е бил сниман с немски политици като Мануела Швезиг, член на социалдемократите и държавен министър председател на северната провинция Мекленбург-Предна Померания. През 2020 година Еременко беше измежду дребна група хора, удостоени от посланика на страната в Германия за работа на Русия. Швезиг не отговори на настояването за коментар.

Миналото му е по-малко обществено. На фотография от 2016 година Ерьоменко театралничи до Игор Гиркин, някогашен офицер от съветското разузнаване, неотдавна наказан задочно от холандски съд за присъединяване в свалянето на малайзийския аероплан MH17 над Украйна. Снимката се появява в акаунт във VKontakte, ръководен от организацията на Гиркин. Гиркин, прочут още като Игор Стрелков, отхвърли да е взел участие в свалянето на самолета.

Потърсен от Ройтерс за тази история, Гиркин сподели: „ Не давам изявленията на противников медии “.

Преди шест години Ерьоменко взе участие в съветски ефирен сериал за запознанства, наименуван „ Хайде да се оженим “. Близък помощник на Гиркин, се появи на сцената като един от приятелите на Ерьоменко. Седнал на маса, украсена с пъстри цветя, Ерьоменко сподели, че желае да се ожени за хубаво „ славянско момиче “ и да има деца.

Ерьоменко удостовери пред Ройтерс, че е работил за съветското военно разузнаване ГРУ. Той сподели, че е служил в Русия, само че отхвърли детайлности. „ Служих и толкоз “, сподели той. „ Сега съм в Германия в, да кажем, с цивилен статут “, популяризирайки съветската просвета и почитайки паметта на починалите във Втората международна война дружно с съветски публични лица.

Ерьоменко сподели, че се е срещнал с Гиркин, когато е доставял филантропични доставки на хора в региона на Донбас през 2014 и 2015 година

Отказвайки да спомене детайлности, той сподели, че той и други съветски деятели са под засилено наблюдаване от немските управляващи. „ Твърде доста информация няма да е от изгода за проруската страна “, сподели той. „ Колкото повече имена има, толкоз повече информация за нашите действия тук, това няма да е доста потребно за репутацията ни тук, изключително пред немските управляващи. “ Той сподели, че не е правил политически изказвания в поддръжка на която и да е от страните във войната в Украйна.

Фен клубът на Путин

Някои проруски деятели популяризират онлайн посланиято на Кремъл към немскоезичната общност.

Анализ на Reuters на немски езикови канали Telegram откри минимум 27 канала, които поредно споделят наново и ускоряват прокремълските известия към комбинирана публика от към 1,5 милиона клиенти.

Един подобен акаунт е „ Putin Fanclub “. Той постоянно разгласява до своите 36 000 клиенти фотоси на Путин, материали за обществените му изяви и немски преводи на речите му. Макетно видео, оповестено там, демонстрира по какъв начин Путин бие Джо Байдън на канадска битка. Друга обява от 26 октомври увещава германците да одобряват съществено предизвестията на Путин за нуклеарен спор.

Акаунтът в Telegram не дава информация за това кой го има или управлява. Но разбор на Ройтерс на неговите изявления и рипостове докара до човек на име Вячеслав Зеевалд., живеещ в Бавария. Зеевалд призна пред Ройтерс, че стои зад канала, само че сподели, че е един от няколкото души.

Зеевалд поддържа интензивно наличие в YouTube. През 2011 година той разгласява своя фотография с Александър Хиниевич, създател на религия, основана върху „ славяно-арийската раса “. Във видеоклип в YouTube от 2013 година Зеевалд твърди, че не всички свастики би трябвало да бъдат обхванати от възбраната на Германия за нацистки знаци, като сподели, че истинският знак предхожда нацизма с епохи и няма нищо общо с Третия райх.

Зеевалд писа онлайн за афинитета си към крайнодясната партия Алтернатива за Германия. През 2017 година той разгласява селфи с Бьорн Хоке, политик от AfD и сълидер на The Wing, крайнодясна секта в партията, която след това беше разпусната. Германски съд постанови през март, че задачите на The Wing са в несъгласие с конституцията на страната. Целите на групата включваха отбрана на етническата целокупност на немския народ и недопускане на „ чужденците “. Хьоке сподели пред Ройтерс, че не познава Зеевалд и е невероятно да се ревизира мнението на всеки, до който е сниман.

В обява в своята обществена медийна платформа Telegram три дни откакто Русия нахлу в Украйна, Зеевалд написа: „ Райхстагът би трябвало да бъде високомерен още веднъж “, имайки поради постройката на немския парламент. Зеевалд притегли вниманието на немските управляващи. В отчет от 2021 година на Службата за отбрана на конституцията на Бавария, която има за задача да следи екстремистите, се споделя, че Зеевалд обществено поддържа антисемитски тайни теории и оказва въздействие върху екстремисти, които заплашват демокрацията. Германски публични лица отхвърлиха да разясняват Зеевалд или каквито и да било ограничения, произлизащи от отчета.

Докладът също цитира Зеевалд като образец за това по какъв начин членовете на крайнодясното придвижване Райхсбюргер нареждаха своята активност онлайн по време на пандемията. Движението не признава модерна Германия за законна държава; някои почитатели считат, че страната е под военна окупация, а някои поддържат нацистки хрумвания. През декември немските управляващи задържаха десетки лица, в това число руснак, по обвинявания в скрит план за събаряне на страната. Разследващите споделят, че подозират, че някои от лицата са имали съответни проекти да щурмуват Народното събрание. Разследването продължава.

Зеевалд удостовери ролята си във фенклуба на Путин, само че отхвърли искане за изявление, като сподели, че не приказва с медиите поради „ русофобията “ в Европа. Той отхвърли да отговори на подробни писмени въпроси, като се изключи един, за свастиката. „ Как може руснак да поддържа Хитлер? Вие с акъла си ли сте? “ той сподели.

Министерството на вътрешните работи на Германия, което управлява полицията и федералната организация за наблюдаване на екстремизма, съобщи, че не разяснява дейностите на съответни лица или групи.

Нощните вълци

Някои групи в Германия са съсредоточили вниманието си върху филантропичната рецесия в Донбас, породена съгласно тях от украинските сили, които съзнателно обстрелват цивилни цели. Тази позиция – която Киев и неговите съдружници споделят, че не е вярна – отразява разказ, прокарван от Кремъл.

Ян Ридел, мотоциклетен запалянко от Източна Германия, е президент на група, наречена „ Германско-руски души “. Той взе участие в проруските събития в Германия, от време на време дружно с съветски дипломати, полагайки венци на гробовете на бойци от Червената войска, убити през Втората международна война. Ридел и неговата група разгласяват изображения в каналите си в обществените медии съвсем всеки ден, показващи, както те споделят, последствията от украинските артилерийски офанзиви против жилищни здания и гражданска инфраструктура в района на Донбас. Riedel не отговори на претенции за коментар за тази публикация.

Групата на Ридел си партнира с организация, наречена „ Патриотите на Новоросия “. Новоросия – което безусловно се превежда като Нова Русия – е името, което съветските националисти дават на региона на Южна и Източна Украйна, за който Кремъл и неговите поддръжници споделят, че по право е съветски. Представители на " Патриотите на Новоросия " отхвърлиха коментар.

На обществени събития Ридел нормално е облечен в тежко кожено мотоциклетно яке, украсено със знамето на Новоросия и цифрата 1423. Номерът отбелязва Нощните вълци, съветски мотоциклетен клуб, който е под глобите на Съединени американски щати за подкрепяне на съветските сили да завладяват региона на Крим в Украйна през 2014 година и за набиране на сепаратистки бойци в Донбас.

Едно от няколкото визити, които Ридел направи в Донбас, беше през 2019 година Публикация на страницата на неговата група в обществените медии разгласи подаяние от 10 000 рубли (165 долара) за донбаския клон на Нощните вълци. Каза, че парите са пристигнали от събитие за набиране на средства в Германия. Виталий Кишкинов, началник на клона на Донбаските нощни вълци, сподели пред Ройтерс, че неговата група е получила дарението. Той сподели, че това е еднократно подаяние и че клонът и организацията на Ридел не работят дружно.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР