- Клубовете и баровете гледат по-оптимистично на варианта да работят

...
- Клубовете и баровете гледат по-оптимистично на варианта да работят
Коментари Харесай

Заведенията: Четири ковид вълни по-късно

- Клубовете и питейните заведения гледат по-оптимистично на разновидността да работят даже единствено с клиенти със документи. - ДДС-намалението е помогнало на дребните заведения, само че не е изсветлило сивия бранш. - Ресторантите възстановяват обороти около мощното лято.
" Тази година имаше толкоз доста хора по Черноморието, че и леваците в бизнеса съумяха да отбележат добър сезон ", споделя наблюденията си притежател на крайбрежно заведение. Това се усещаше и от туристите - за вечеря в доста заведения за хранене се изискваше резервация, питейните заведения бяха цялостни, а поради дефицита на шезлонги на някои плажове даже ставаха спорове.

Силният летен сезон компенсира частично дълбоките белези, които коронавирус рецесията нанесе на бранша. Така за първите девет месеца на тази година оборотите на заведенията, регистрирани на база касови апарати, са с 23% над миналогодишните, а по отношение на предкризисната 2019 година спадът стартира да се смалява и е съвсем едноцифрен, демонстрират данни на Националната организация за приходите, поискани от " Капитал ".

Зад огромните цифри обаче има някои обилни разлики. Първата е сред обектите по морето и тези в огромните градове, които към момента не могат да се възстановят. Баровете и клубовете, които стояха затворени най-дълго време, също едвам се задържат над водата. И на процедура по-високи по отношение на 2019 година са единствено продажбите на заведения за хранене и сладкарници. Тук обаче въздействат няколко фактора и увеличената посещаемост след шока от 2020 година е единствено един от тях. Другите два са по-високите цени и по-ниската Данък добавена стойност ставка, която оказва помощ най-много на притежателите на заведения за хранене и заведения за хранене. Косвеният налог беше намален от 20% на 9% за бранша като тип антикризисна мярка до края на тази година. Наскоро Министерството на финансите предложи действието й да бъде удължено, до момента в който страната се намира в изключителна конюнктура. Когато беше въведен по-ниският налог, политическото заричане беше за изсветляване на бранша. Година по-късно обаче - по всеобщо мнение на хора от бранша - това не се случва. Но пък ниският Данък добавена стойност съгласно тях е единствената действителна, настояща за всички антикризисна мярка.
Синьо лято, прашен град
" Продажбите на дребните обекти в София са към момента 50% надолу по отношение на 2019 година Всички си мислехме, че 2021 ще е по-добра, само че хората са по-предпазливи, когато става въпрос за посещаване на заведение ", споделя притежател на ресторант и на счетоводна къща в столицата. Според него този бизнес " към момента е доста зле " и до момента в който огромните вериги заведения за хранене и пицарии могат да компенсират слабите обекти с други, които са по-силни, дребните единични бизнеси нямат избор. " Лятото в София беше напряко трагично. През август и септември бяхме на ръба да затворим, тъй като нямаше хора ", добавя мениджърът и споделя, че чака ново огромно оттегляне на клиенти, откакто бяха въведени новите ограничения. " Надявам се хората да проумеят, че би трябвало да се имунизират ", добавя тя.
Капитал - брой 42
За притежателите на клубове пък въвеждането на зелен сертфикат е опция. " Очаквам активността да бъде нормализирана посредством навлизането на работа със зелени документи, както е на всички места в Европа и доста други страни в света. Подозирам, че това ще отнеме към едномесечен интервал на акомодация измежду посетителите, след което ще се схване за общоприета и устойчива процедура, когато страната ни се намира в алената зона. Оттам и да достигнем до нужната за естественото действие на клубовете посещаемост. Плюс възвръщане на опцията ни да планираме дълготрайно - нещо, което нямаше по какъв начин да практикуваме през последната година и половина ", споделя Мартин Михайлов, притежател на концертните клубове " Строежа " и " Терминал 1 ". Той добавя, че за годината все още нощните клубове и клубовете за концертна активност не са функционирали изобщо сумарно близо пет месеца от общо няма и 10. В останалите четири месеца работят на 50% потенциал. " Интересът в месеците, в които активността ни беше разрешена, въпреки и на половина, въпреки и летни, беше доста висок. За разлика от 2020 година, когато съвсем изцяло отсъстваше. Това обаче по никакъв метод не съумя да компенсира интервала на затваряне. Резултатът на годишна база, съгласно моя персонален опит, все още е три пъти по-нисък по отношение на 2019 година През предходната година спадът беше над шест пъти. При рентабилността от тази активност това значи две следващи години на солидни загуби, които се покриват посредством заеми и дълготрайно отсрочени остарели отговорности ", добавя Михайлов.

Картината по Черноморието обаче е напълно друга, изключително на юг. Там притежателите на заведения регистрират мощен сезон даже за новите обекти, които са били отворени през тази година. " Всеки един сезон ми е по-силен от предходния и това е въпрос на предварителна подготовка. Все още работя, съумявам да върша по 6- месечен сезон. Така че всичко е наред ", споделя Станислав Губеров, притежател на ресторант в Созопол. Допълва, че тази година, за разлика от предходните, няма да кандидатства за помощ по ограниченията на страната. " За мен като шеф е по-добре да съкратя едни хора да отидат на борсата, в сравнение с аз да ги задържа и да заплащам осигуровки. Работа няма да има. Като ме лимитират да имам по-малко места в заведението, като не може да се чества рожден ден с повече от 6 индивида на една маса, и оборотите падат доста ", аргументира се той. И добавя, че неговият личен състав е имунизиран, само че действително това през лятото не е имало значение и неговият обект е работел на общи учредения с всички останали.
Числата за годината дотук
Данните на Национална агенция за приходите за регистрираните продажби през касови апарати демонстрират общо съвсем 2.9 милиарда лева оборот за бранша. Това е 10% спад по отношение на 2019 година и над 23% растеж по отношение на предходната. Оборотите на всички типове обекти са нагоре по отношение на 2020 година като да вземем за пример растежът е приблизително 30% при заведения за хранене и сладкарници и надлежно 19% и 10% при нощни заведения и питейни заведения. Много от тези обекти бяха или затворени, или работеха с ограничаване на потенциала при започване на годината, тъй че значително наваксването е от летните месеци. И в случай че приемем, че към момента има сив бранш и неотчетени продажби, то размерът на бизнеса може и да се е възстановил по-силно.

Според хора от бранша с изключение на по Черноморието мощно лято са имали и някои заведения в дребните градчета навътре в страната, където главните гости са хора от София и такива, които са се върнали от чужбина, с цел да видят родственици и другари.

Силно лято при заведенията за хранене като цяло демонстрират и данните на Национална агенция за приходите за данъчната основа, върху която се начислява Данък добавена стойност. Ако през зимата тя е към 130 - 200 млн. лева на месец, то през мощните летни месеци се повишава до 400 - 450 млн. лева Август тази година да вземем за пример е по-добър от същия месец на предкризисната 2019 година
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Как да... 2 Политика 3 Коронавирус 1 Коронавирус 2 Коментари и разбори 3 Политика 1 Как да... 2 Коронавирус 3 Свят Ефектът на ниския Данък добавена стойност
След въвеждането на по-ниската Данък добавена стойност ставка номинално импортираният от бранш заведения за хранене индиректен налог пада с към 60-65% по отношение на интервала, в който действаше 20% Данък добавена стойност, демонстрират данните на Национална агенция за приходите за юли и август тази година, т.е. тъкмо толкоз, с колкото беше намалена и ставката. В същото време общата данъчната основа за облагане с косвения налог през летните месеци пораства и по отношение на спешната 2020 година (с 50 - 60%), и по отношение на 2019 година (с към 35%). Една част от резултата може да се изясни с по-високи цени на закупени първични материали с 20% ставка, до момента в който продажбите на заведенията за хранене са с 9% Данък добавена стойност. Така чисто счетоводно в някои месеци някои обекти може да излязат даже на възобновяване - т.е. страната би трябвало да им върне Данък добавена стойност, вместо те да внесат. Но съгласно счетоводители и притежатели на заведения това не е честа процедура. Според тях обаче по-ниската ставка не е довела и до изсветляване на бранша.

" Не бих споделила, че има изсветляване. Всеки гледа да икономисва и в случай че не е вързан със СУПТО програмен продукт, би могъл елементарно да си контролира продажбите ", споделя притежател на ресторант в София. Той обаче прибавя, че пониженият Данък добавена стойност е бил единственото облекчение, което се оказва работещо за дребния ярък бизнес. " Защото останалите помощи дребните заведения за хранене и кафенета не съумяха да ги усетят. Едно от изискванията за приемането им беше да нямат отговорности към страната, само че дребните бизнеси закъсаха тъкмо тъй като не съумяха да си платят осигуровките и някои други отговорности през 2020 година ", прибавя притежателят на ресторант.

Михайлов добавя, че за нощните клубове резултатът от редуцирания Данък добавена стойност не е изключително висок, защото се търгува повече с високоалкохолни питиета, а в по-малък мащаб с бира и вино и съвсем не с храна. " Все отново, опростената сума се усеща задоволително устойчиво в нашия бюджет, в помощ ни е ", споделя притежателят на " Строежа " и " Терминал 1 " .
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР