Клонирана крава даде потомство за първи път в Русия, съобщи

...
Клонирана крава даде потомство за първи път в Русия, съобщи
Коментари Харесай

Клонирана руска крава доби теле Декабрист

Клонирана крава даде поколение за първи път в Русия, заяви ТАСС, съобщи Българска телеграфна агенция. Телето се е родило крепко, с тегло 40 кг, оповестиха от пресслужбата на Министерството на селското стопанство и храните на Московска област. От министерството прецизираха, че телето, родено на 30 декември 2022 година, е кръстено Декабрист.
“Разработването на технология за редактиране на генома може да бъде допустимо, единствено в случай че клонирани животни са в положение да създават жизнеспособно поколение. Ето за какво раждането на първото поколение от клонирана юница е огромно достижение за съветските учени. Животните се усещат добре и са под всекидневен контрол на ветеринарни експерти “, сподели Георгий Филимонов от министерството.
Успешните изследвания са извършени от експерти от Федералния проучвателен център по отглеждане на животни на името на акад. Л. К. Ернст, допълват от министерството. През април 2020 година в изследователския център беше получен първият клонинг на наедрял рогат добитък в Русия, употребявайки ядра на соматични кафези като донори. Родената юница Цветочка получи името си от названието на клетъчната линия, употребена като донор на ядра за клониране.
„ Клонирането (SCNT) благодарение на генетично модифицирани соматични кафези през днешния ден се счита за съществена софтуерна платформа за геномно редактиране на говеда и други селскостопански животни. В тази връзка експертите организират проучвания, ориентирани към възстановяване на сериозно значимите стадии на софтуерната верига “, означиха от министерството.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР