Клиниката по лицево-челюстна хирургия в Света Аннна не е спирала

...
Клиниката по лицево-челюстна хирургия в Света Аннна не е спирала
Коментари Харесай

Доц. Константин Димов: Държавата трябва да покрива част от цената на медицинските изделия в оралната хирургия

" Клиниката по лицево-челюстна хирургия в " Света Аннна " не е серпантина да работи през пандемията. Тя е високоспециализирана, има най-съвременна техника, отличен екип от лекари и сестри и грижата за пациентите е 24/7.Промяната, която настъпи за тези две години се показва в смяна на профила на пациентите, които постъпваха по неотложност. Основно по време на пандемията и в пика на вълните идваха пациенти с остри положения, възпалителни, травматични промени , също остро настъпили затруднения при и онкологично заболели пациенти. Справяме се, само че мъчно ", уточни пред БНР доцент Константин Димов – водещ лицево-челюстен хирург   от Клиниката по лицево-челюстна хирургия и отоларингология на УМБАЛ „ Св. Анна “ .Доц. Димов добави, че това е в резултат на затруднените консултативни прегледи , прекъсването на плановия банкет и поради страхът на тези пациенти да влизат в болница по време на пандемията. Така че, проблеми в устната празнина или лицето, които не основават усложнения при хранене или говоренето на пациентите са били отлагани дълго време. Друго усложнение по време на вълните от Covid - 19 е било и невъзможността в клиниката да се разкриват спомагателни кревати, когато се е налагало.
В Клиниката се лекуват и деца и възрастни, като децата под една година се насочват към болница Пирогов, където има профилирани детски клиники.
 УМБАЛ
" Цените на клиничните пътеки би трябвало изрично да се усилят , освен поради инфлацията, само че и тъй като в тях не е включен лекарският труд - неговата оценка и възнаграждение . Затова се приказва от много време, само че ограничения не се подхващат. При нарастване на цените на пътеките с 5 - 10  на 100, може да се реализира някакъв оптимум във връзка с леглова база, във връзка с лекарства, във връзка с главен инструментариум, не високоспециализиран, само че цената на лекарския труд отново остава някъде на назад във времето .
Точно заради тази причина смятам, че е редно да бъде остойностен лекарският труд - съгласно стаж, компетентност, хабилитация. Не може един доктор, които практикува в болница с високо равнище на съоръжение да получава толкоз пари за своя труд, колкото доктор в дребна провинциална болница без съоръжение, без да подценявам труда на сътрудниците там. А действително се получава по този начин. Но в тези лечебни заведения не се правят тежки и комплицирани продължителни интервенции с високо профилирана инсталация ", разясни доцент Димов.
Доц. Димов описа, че специалността не е млада, тя е на 60 години и въпреки, че има искащи да я практикуват, за момента страната ни разполага с към 30 лицево-челюсти хирурзи . А част от тях са и в пенсионна възраст, като са съсредоточени в огромните регионални лечебни заведения и тъй като региона граничи с УНГ специалностите, огромна част от активността се прави и от такива експерти.
" А с цел да я специализираш, би трябвало да имаш две образования - дентална медицина и обща медицина .

В момента в нашата страна се пробва да прохожда една модерна компетентност , която е една амалмага от орална хирургия и лицево-челюстната хирургия.Това е така наречен дентално-орална лицево-челюстна хирургия , като цензът е единствено стоматология. Това е залегнало в програмата на МУ-София, само че тази стратегия към момента не работи. Колегите, които желаят да я работят тази компетентност се лутат и като схванат какъв брой е дълъг пътят се отхвърлят ", съобщи доцент Константин Димов.
" Пътеките по лицево-челюстна хирургия би трябвало да бъдат увеличени и тъй като н а пациентите им се постанова да доплащат консумативите. Те не се възстановяват от НЗОК. Редно е най-малко част от сумата да се поема от Здравната каса, по този начин както при ортопедичните и гръбначно-мозъчните интервенции. В оралната хирургия могат да се поемат част от така наречен остеосинтензи материали . Те се употребяват при лекуване на пациенти, потърпевши от ПТП, битови или спортни контузии, при фрактури на лицевите кости. Плаките и винтовете при остеосинтезните материали да се заплащат най-малко отчасти. Една плака сега е сред 500 и 1000 лева ", сподели още той.

" В Клиниката по лицево-челюстна хирургия в " Света Анна " правим цялостният размер лекуване на болести в региона на лицето и шията , както и микросъдови реконструкции на лицето и шията - с пренасяне на части от тялото (като кожа, кости имускули ) в региона на лицето. Разполагаме с съвременна инсталация.
Прилагаме и друго модерно лекуване, основано въз основата на технологията -  така наречен 3 D принтиране на кости на лицето .
Но сега поради войната в Украйна, Русия спря доставките на самостоятелните имланти за 3 D принтирането, а ние работим с съветски компании и от едни месец нямаме връзка с тях.
Имаме опция да работим с европейски компании, които също оферират високо качество, само че цените при тях са по-различни . Което е в ущърб на пациените, тъй като цените са по-високи. Надявам се след края на войната да се възстановят доставките ни с Русия ", съобщи още пред БНР доцент Димов.

Още по тематиката в звуковия файл.

Доц. Константин Димов приключва магистратура по дентална медицина през 1997 година, хуманна медицина – 2003 година и здравен мениджмънт през 2010 година От 2008 година има компетентност по лицево-челюстна и орална хирургия. До лятото на 2019 година е бил отпред на отделението по Лицево-челюстна хирургия в УМБАЛСМ „ Пирогов “, а сега е част от екипа на УМБАЛ „ Св. Анна “. Консултант е по лицево-челюстна хирургия в УМБАЛ „ Бургас “ и МБАЛ „ Дупница “. Д-р Димов има голям брой субспециализации във водещи травматологични центрове в европейските градове Улм, Берлин, Виена и Грац. Член е на Експертния съвет по лицево-челюстна хирургия към Министерство на здравеопазването, на Европейската асоциация по Лицево-челюстна хирургия, член и координатор е на Arbaitschaft für Osteosynthese-AOCMF и член на Комисия по нравственос за многоцентрови изпитвания към Министерство на здравеопазването.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР