Клиниката по хирургия на УМБАЛ Александровска“ вече разполага с единствена

...
Клиниката по хирургия на УМБАЛ Александровска“ вече разполага с единствена
Коментари Харесай

„Александровска“ с единствената у нас апаратура за функционално изследване на хранопровода

Клиниката по хирургия на УМБАЛ „ Александровска “ към този момент разполага с единствена по рода си инсталация в България за функционално проучване на хранопровода (High resolution manometry system) и 24-часово мониториране на киселинността в него. Това заяви гл. ас. доктор Ангел Арабаджиев и акцентира, че 24 – часовата pH метрия може да постави завършек на мъчителните недоволства при пациенти с гастроезофагеален рефлукс. С новото съоръжение се уголемява спектъра от диагностиката на горния храносмилателен тракт и за доста от доброкачествените болести, които до момента са откривани по косвени индикатори.

Сред болесттите, които се диагностицират с новата инсталация е гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ), която е най-често срещаното доброкачествено заболяване на горен гастроинтестинален тракт (ГИТ), оповестиха от пресцентъра на лечебното заведение. То се характеризира с типични недоволства като парене зад гръдната кост, кисели оригвания и болежка в стомаха, и не толкоз типични - суха хронична кашлица, пресипнал глас и възприятие за непознато тяло или болежка при преглъщане. При немалка част от пациентите рефлускната болест се съчетава и с съществуването на хиатална херния, която при дребни размери под 2 см, не би могла да се откри благодарение на ендоскопски или образнодиагностични способи.

„ Функционалното проучване на хранопровода (манометрия) се прави благодарение на сонда с 36 датчика, осигуряващ 432 точки на премерване с най-висока сензитивност за досег и придвижване, изясни доктор Арабаджиев. Благодарение на това могат да се диагностицират хиатални хернии до 1 см, анатомичната целокупност на долния езофагеален сфинктер, както и разнообразни функционални нарушавания на хранопровода като разпръснат конвулсия, ахалазия, склеродермия и други “.

Специалистът уточни, че 24-часовото мониториране на киселинността е „ златен “ стандарт в диагностиката на рефлуксната болест. Тя е лечимо заболяване, което сензитивно нарушава качеството на живот на пациентите, само че постоянно е неглижирана и лекувана с различни способи (напр. сода бикарбонат) и може да докара до редица затруднения като ерозивен езофагит, пептична стриктура, Баретова метаплазия (преканцероза), рак на хранопровода и белодробни затруднения.

Лечението на ГЕРБ изисква смяна в метода на живот и бива медикаментозно и/или хирургично. Нормализирането на телесното тегло, сън на по-висока възглавница и подобаваща диета усъвършенстват pH на хранопровода и признаците на ГЕРБ. По думите на доктор Арабаджиев медикаментозната терапия се състои от антиациди, антагонисти на хистаминовия рецептор или инхибитори на протонната помпа, посредством които се потиска киселината. При множеството пациенти лекарствената терапия е ефикасна и сполучлива, само че при други се постанова антирефлуксна миниинвзивна хирургия, която към този момент е налична за пациентите на Клиниката по хирургия, и се прави с най-съвременната инсталация.

Гл. ас. доктор Ангел Арабаджиев, дм съветва пациенти с рефлуксни недоволства и болести на горен ГИТ, всеки понеделник от 14.00 до 16.00ч. в Клиниката по хирургия на УМБАЛ „ Александровска “. Повече информация и записване на тел.: 02/9230 540.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР