Клинична пътека да осигурява специална храна за хората с редки

...
Клинична пътека да осигурява специална храна за хората с редки
Коментари Харесай

Искат клинична пътека за специална храна за пациентите с редки заболявания

Клинична пътека да обезпечава специфична храна за хората с редки болести , които не могат да усвояват общата храна. Това желаеха от самодейността " Системата ни убива всички " ден преди Световния ден на редките заболявания.

Три са настояванията на самодейността, които засягат хората с сходни здравословни проблеми:
Създаване на клинична пътека за лекуване на малнутриция (състояние, при което тялото редовно не получава нужните му хранителни субстанции, витамини и минерали. Може да е обвързвано с недохранване или с липса на избран съставен елемент в храната - витамин или минерал.- б.р.) . Малнутрицията може да се дължи на разнообразни типове болести , в това число и онкологични; Актуализиране на листата на НЗОК съгласно Наредба №16 от 30 юли 2014 година за изискванията и реда за вписване на редките заболявания; Включване на специфичните медицински храни, налични на българския пазар, в проектите за болнично и извънболнично лекуване при изброените нагоре болести и внедряването им в съответните клинични пътеки.  400 000 е броят на хората с редки болести у нас
400 000 е броят на хората с редки болести у нас

5% от популацията на Европейски Съюз е наранено от редки заболявания

Откритото писмо е изпратено до Министерството на здравеопазването. С него създателите упорстват да бъдат решени проблемите на пациентите, чието положение изисква банкет на специфични храни за медицински цели за изцяло или допълващо хранене .

Тези пациенти страдат от малнутриция и кахексия в резултат на разнообразни болести: анорексия, болест на Крон и улцерозен колит; вродени метаболитни заболявания; муковисцидоза, синдром на Wolf-Hirschhorn; хора с тежка церебрална парализа .
 Мускулната недоразвитост влиза в листата с редки болести
Мускулната недоразвитост влиза в листата с редки болести

Решението на Министерство на здравеопазването идва единствено час преди протестна акция на заболели

При голям брой от положенията за банкет на храните за медицински цели се постанова приложение посредством сонда или гастростома, се споделя в писмото.

В страната ни възнаграждение от Здравната каса на част от храните за медицински цели става при: пациенти с някои редки (вродени метаболитни) заболявания- в това число и за извънболнично лечение; при част от пациентите с болест на Крон и улцерозен колит (по клинична пътека за болничен престой). Реинбурсация има и при пациенти с метаболитни нарушавания над 18 година ( алиментарен маразъм/ оток от недояждане ).
 Здравната ни система не запомнила за болните от муковисцидоза
Здравната ни система не запомнила за болните от муковисцидоза

Клиничната пътека за деца и възрастни е една и е на стойност едвам 980 лева

Сумите за специфични медицински храни (за болнично и извънболнично лечение) са сред 800 и 1 700 лева месечно . Твърде постоянно храните се закупуват единствено в случаите, когато фамилиите могат да си ги разрешат и когато стартираните от тях дарителски акции са сполучливи .

Пациентите не трябва да бъдат поставяни в обстановката да разчитат на дарителските акции, с цел да живеят, се споделя в писмото.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР