Климатикът топли най-изгодно, духалката излиза по-скъпо. Природният газ поевтиня 2,5

...
Климатикът топли най-изгодно, духалката излиза по-скъпо. Природният газ поевтиня 2,5
Коментари Харесай

Климатикът топли най-изгодно, духалката излиза по-скъпо


Климатикът топли най-изгодно, духалката излиза по-скъпо. Природният газ поевтиня 2,5 пъти. Драстичният скок на цените на природния газ и петролните деривати, повишаването на желаните от българина дърва и въглища и на парното през предишния отоплителен сезон белязаха всеобщото
прекосяване към отопление с климатик.
Анализ на основния специалист от Агенцията за стабилно енергийно развиване Людмил Костадинов за в. „ Телеграф “ и тази година подреди климатика клас А на челно място по изгодност и енергийна успеваемост измежду 12 източника за отопление. Първото място непроменяемо заема термопомпата въздух-вода, само че тя е извънредно скъпа.
Електроенергията за бита е с контролирани цени и те като цяло остават постоянни.
Съответно постоянни остават разноските
за отопление с климатици и термопомпи, които употребяват електрическа енергия, разясни Костадинов. През септември 2022 година семействата са плащали 1 квтч създадена от термопомпа топлота по 5,3 ст., а сега след актуализиране на цената на електрическата енергия на контролирания пазар цената на топлината от термопомпа е 5,6 ст./квтч.
Отоплението с климатик също се е
трансформирало минимално – нараснало е от 7 ст./квтч до 7,5 ст./квтч. Ако инсталациите са нови, в цената на топлинната сила влиза цената за закупуване и монтаж. Тогава тези два източника си разменят местата по изгодност, надлежно с цена 11,5 ст. и 9,6 ст. на квтч.

Костадинов обръща внимание, че
по-значително е нарастването на цената
на топлото при потребление на нощен ток с акумулиращи печки заради по-значителния растеж на цената на нощната електрическа енергия. 1 квтч, създаден с акумулираща печка нощем, към този момент е с цена 15 ст./квтч, което е с 20% повече, в сравнение с през септември 2022 година 1 квтч топлинна сила, получена този юли при работа на електрическа печка духалка с дневен ток, пък коства 22,6 ст., което е 3 пъти по-скъпо, в сравнение с при климатика.
Към юли 2023 година най-значително е намаляла
цената на природния газ за бита – над 2,5 пъти в съпоставяне със септември 2022 година заради многократното понижение на интернационалната цена на газа за този интервал, разяснява Костадинов. Към момента той е трети по изгодност източник с цена 12,8 ст./квтч. Преди 10 месеца цената е била 32,5 ст./квтч. Значително, само че в по-малка степен, понижават и цените на нефтените деривати –
газьол, котелно гориво и пропан-бутан
заради понижението на интернационалната цена на нефта, отбелязва Костадинов.

Дървата поевтиняха с 2,9 %, а въглищата нарастнаха с 16,41% в съпоставяне със септември 2022 година Топлото от печка на дърва е коствало 13,7 ст./квтч през 2022 година, а сега то излиза 13,3 ст./квтч.
Камината с въглища ни излиза през този юли
по 14,9 ст./квтч, а преди 10 месеца – 12,8 ст./квтч. Екопелетите се борят с пропан-бутана за почетното шесто място – с цена 15,4 ст./квтч.

Цената на топлинната сила от „ Топлофикация София “, която употребява природен газ, също е контролирана и остава съвсем без изменение макар забележителното намаление на цените на синьото гориво, отбелязва Костадинов.
Сметките за топла вода и парно обаче ще се
усилят поради връщането на Данък добавена стойност от 9 % през предишния отоплителен сезон, на 20% след 1 юли тази година. 18,4 ст. коства 1 квтч топлинна сила сега. В тази цена на потребната топлинна сила от централно топлоснабдяване обаче не са включени разноските за отопляване на общите елементи – тръбите до радиаторите и телата на стълбищните площадки.
С тях цената на потребната топлинна сила
от централно топлоснабдяване нараства с към 20-25%, разясни специалистът на Агенцията за стабилно енергийно развиване. Тоест става 22,08 – 23 ст./квтч и по този начин се бори за второто място по скъпотия с дневния ток, т.е. с духалката.
За хората в описи цените са по-ниски
Към момента за по-изгодни цени при закупуването на дървесина от физически лица може да се приказва само в случаите на продажба на стояща дървесина на корен. Този метод е доминиращ в двете най-големи южни държавни предприятия – Южноцентрално Директива за птиците, Смолян, и Югозападно Директива за птиците, Благоевград. Това дадоха отговор от Министерствотж на земеделието и храните на въпрос на „ Телеграф “ ще бъдат ли обезпечени потребителите с дърва за огрев на преференциални цени.

При тях има одобрени цени за продажба на дърва за огрев на лица, включени в описите на кметовете на доста по-ниски от началните цени от тези, на които започват търговете за продажба на този тип дървесина на търговци, увериха от Министерство на земеделието и храните. Оттам допълниха, че за разрешаване на казуса с дървата е импортиран Закон за изменение и допълнение на Закона за горите, като комисията по земеделието, храните и горите към Народното събрание се е заела да го прегледа в къси периоди. Сега кубик нацепени дърва върви към 160 лева в София.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР