Климатик в колата – на 20-22 градуса, иначе харчи с

...
Климатик в колата – на 20-22 градуса, иначе харчи с
Коментари Харесай

Климатик в колата – на 20-22 градуса, иначе харчи с литър повече на 100 км


Климатик в колата – на 20-22 градуса, другояче харчи с литър повече на 100 км. Намаляването на скоростта с 10-20 км може да спести 1,5 литра на 100 км път. Добре напомпани гуми свиват разхода с 5%. Предварително подгряване на мотора харчи повече. Планирайте всичко – спиранията за отмора, точния маршрут и освободете колата от всичко ненужно, написа „ „.

Това принуди доста водачи да търсят вид да пестят. Принципно най-хубавият метод е да не се употребява автомобил, само че има и други начини, които могат да облекчат разноските, без да се стига до краен вид,
при който колата става недвижима благосъстоятелност.
Сравнително висока спестовност на горива може да се получи, в случай че климатикът на транспортното средство се употребява спестовно. Това не значи, че би трябвало да се изключва или че в купето температурата да е като в сауна. Според редица проучвания оптималната температура в колата е 20-22 градуса. Използването на
климатика на макс качва разхода до 1 литър на 100 км,
което значи, че пътят от София до морето да вземем за пример ще се оскъпи с над 10 лв..

За да се пести гориво, е добре да се обърне внимание какви потребители на сила има в автомобила с изключение на климатика. Тяхното потребление също подвига разхода в допълнение, тъй като “производството ” на електричество в автомобила става посредством задвижващия ремък на генератора. При нараснала консумация на ток съпротивлението
при въртене се усилва и това води до повече изразходвано гориво.
Друг определящ фактор за разхода на един автомобил е скоростта. Ако за образец се вземе отново маршрутът от София по автомагистрала “Тракия ” до Южното Черноморие с разстояние от 400 км, то бензинов автомобил от междинен клас ще изхарчи 8-9 литра на 100 км път при скорост 140-145 км/ч. Това се равнява на най-малко 32 литра бензин, или съвсем 100 лева Свалянето на скоростта обаче до 110-120 км икономисва 1,5-2 литра на 100 км разстояние, което
ще спести близо 30 лева
Подобни са разноските и при потреблението на дизелов автомобил.

Според калкулации на немския съюз ADAC при шофиране със 160 км/ч разходът на горива е до 2/3 по-висок от този при скорост 100 км/ч. Експертите предлагат скоростта да е до 70-80% от оптимално позволената, с цел да е оптимална работата на мотора.
Така че по-бавното шофиране и поддържането на
2000 оборота на мотора може да лишават още 30 минути, с цел да пристигнете, само че и ще имате с към 1/3 по-ниски разноски. Поддържането на ниски обороти на мотора води до по-малък разход. А това става допустимо с бърза промяна на предавките.

Спазването на вярната отдалеченост също оказва помощ да се пести гориво, тъй като разрешава да се стопира и потегля гладко. При по-дълъг престой на място е добре моторът да се изключи, с цел да не харчи ненужно. Това предписание се ползва, в случай че прекъсването е за повече от 30 секунди.
Намаляването на теглото също има значение за пестенето
Не става дума да се качват единствено слаби хора, а да се ревизира дали има непотребни предмети в багажника. Ако пък се постави спомагателен подобен на покрива, разходът се качва. Например при скорост от 100 км/ч може да се прибавят още 3 литра на 100 км път. Затова багажник на покрива би трябвало да се поставя единствено в краен случай.
Много хора имат бит да държат в багажника
и купето всякакви непотребни движимости от вида на плажни чадъри, контейнери за предпазване, принадлежности като бормашини, гаечни ключове, чукове и брадви. Всеки спомагателен кг усилва разхода на гориво. Затова по опция освободете колата от всичко ненужно от вида на остарели застраховки отпреди 10 години, всевъзможни полици, географски карти. Всъщност
най-тежкото нещо в един автомобил е резервоарът с гориво
В българските условия – относително къси дистанции и необятна мрежа от бензиностанции с почти идентична цена на горивата, да зареждате цялостен контейнер, не е добра концепция. Каквато и кола да имате, до морето може да се стигне и с половин контейнер. Ако видите притеснително намаляване на горивото, има къде да допълните по пътя. Иначе е целесъобразно
да планирате на коя бензиностанция ще спрете за дозареждане
Тя би трябвало да бъде такава, на която се доверявате за качеството на горивата или участвате в стратегия за преданост. И към която има лента за закъснение и ускорение за елементарно включване в основното придвижване.

Изобщо умният жанр на шофиране внезапно снижава горивния разход. Това не значи наложително да се кара постепенно. Всъщност най-важна не е високата скорост, а методът на прекъсване. Просто, до момента в който карате, обмисляйте дейностите си и ги правете гладко. Разбира се, от време на време внезапното прекъсване е неизбежно и доста значимо в някои екстрени обстановки. Но в случай че прекъсването ви е планувано,
намалявайте скоростта постепенно и без спирачки
Ако ви следва прекъсване, отнемете крайници от педала на газта и оставете колата да продължи по-дълго време по инерция, като през това време тя ще понижава скоростта си. Като доближите дестинацията си, натиснете напълно леко спирачка и колата ще спре. Така, въпреки това, ще пазите по-дълго време гумите в положително положение.

Всъщност равномерното придвижване по маршрута без доста газ и спирачки е оптималното от позиция на спестовност на гориво. Целта е да се кара с към 2000 оборота в минута. При по-новите коли с автоматизирана скоростна кутия това се реализира с така наречен автопилот.
След като се качите на основен път, го поставяте
на оптимална скорост – да вземем за пример 90 км в час, колкото в действителност е разрешенета отвън автомагистрала, и карате във вашето платно, без да изпреварвате или намалявате по опция. Или 120 км в час на автомагистрала и стоите в дясното платно. Ако не спирате непрестанно или не желаете да покажете какъв брой е бърз автомобилът ви, това е най-икономичният и удобен метод да се придвижвате.
Ако сте в лявата лента постоянно ще ви застига
някой по-бърз и ще би трябвало да се престроявате, да намалявате изключително и по-късно да ускорявате, което усилва разхода на гориво, а и на ток, в случай че инцидентно имате електрически автомобил.

Умното каране включва и обмислянето на почивките, които за размерите на България не трябва да са повече от една. Защото
всяко спиране и отново тръгване харчат повече,
в сравнение с равномерното придвижване, а и се стига по-бързо, в случай че не се вършат доста постоянно почивки и непредвидени прекъсвания.

За оптималният разход на горива значение имат и гумите. При спаднали с 0,3 атмосфери спрямо предложената стойност от производителя, разходът се усилва с 6%.
Ако са напомпани с 0,3 атмосфери над препоръчваното,
разходът спада с 5%, само че тогава има риск да се утежни комфортът на возенето.

Важен е изборът на двигателно масло – за препоръчване са леки синтетични артикули, които могат да понижат триенето на частите от мотора и да икономисват гориво.

Предварителното
подгряване на двигателя в студено време води до по-голям разход
А и съгласно констатациите на немския авто клуб ADAC това не води до повишиване на температурата на маслото, с цел да може моторът да е в най-благоприятен режим.

Ако пък ще се пътува на разстояние е по-малко от 5 км, по-добре да не се употребява автомобил, а градски превоз или различен метод за напредване. Редица водачи вършат къси пътувания, а за това време моторът не може да доближи препоръчваната температура за ефикасна работа и харчи повече.
Преди да се тръгне на път, е добре маршрутът да бъде
въведен в навигацията на колата, с цел да има информация за тапи и поправки. Ако автомобилът няма фабрична, може да се употребяват мобилните приложения на телефона. Важно е да се заобикалят тапите – там се харчи най-вече гориво. Задръствания има нормално преди крайната дестинация, без значение дали това е някой огромен град, или крайбрежието. Затова посредством навигационните приложения планирайте различен маршрут за последните 20 километра. Защото, в случай че се прибирате в София или Пловдив, и попаднете в четиричасово запушване, провокирано от някой аварирал автомобил, всичките ви старания за икономично каране ще са отишли по дяволите.
Избягването на скупчвания е значимо освен за безвредното,
само че и за икономичното каране. Може да сте карали с 90 км в час от Бургас и да стигнете до Вакарелските възвишения за 4 часа, само че по-късно да попаднете в запушване да изкарате още 4 часа и разходът ви да се качи от 25 литра на 48. Затова изначало планирайте различно прибиране през Равно поле, като излезете от автомагистралата в последните 20 километра.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР