Климатичните промени застрашават световното културно наследство, съобщи АФП. Един от

...
Климатичните промени застрашават световното културно наследство, съобщи АФП. Един от
Коментари Харесай

Климатичните промени застрашават световното културно наследство

Климатичните промени заплашват международното културно завещание, заяви Агенция Франс Прес. Един от първите градове в историята – Мохенджо Даро, можеше да бъде погубен изцяло след пагубните наводнения в Пакистан през тази година.

Той оцеля, само че мястото демонстрира заканите, които тегнат над културното завещание. Възникналият 3000 година прочие Хр. град е бил същински метрополис. Мохенджо Даро е построен от индите – антична цивилизация, чийто подем е през бронзовата ера. Те са населявали крайбрежията на река Инд.

Спасението на града евентуално е с помощта на гения на неговите основатели. Той е построен от тухли, с геометрични улици и се намира на високо място. Мохенджо Даро е разполагал с канализация, която в този момент е направила допустимо оттичането на водата при наводнението в Пакистан. Южната част на страната беше превърната в гигантско езеро, само че в античния град е регистриран огромен отток, споделя Тиери Жофроа, експерт по земна архитектура.

През тази година се навършва един век, откогато Мохенджо Даро е открит от археолозите.

От 1154 обекта на международното завещание в листата на ЮНЕСКО 897 са културни полезности, 218 са естествени зони, 39 са и културна полезност, и естествена зона. Голям брой от тях са застрашени от климатичните промени. Според Рохит Джигиасу от интернационалния център за проучвания, консервация и реституция на културните полезности, наводненията, ураганите, циклоните и все по-честите пожари оставят прекомерно огромен отпечатък върху културното завещание.

Пример за тази опасност са пожарите в Гърция през 2021 година, свлачищата в Мачу Пикчу, побеляването на Големия бариерен риф в Австралия. Франция е изгубила съвсем 30% от водните си ресурси и това има дестабилизиращ резултат за запазване на естественото и културното завещание.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР