Климатичните промени и съпътстващите ги явления, разработката на нови оръжия

...
Климатичните промени и съпътстващите ги явления, разработката на нови оръжия
Коментари Харесай

Климатичните промени, оръжията и кибератаките – най-големите рискове за човечеството

Климатичните промени и съпътстващите ги феномени, създаването на нови оръжия за всеобщо поразяване и хакерските офанзиви са измежду най-големите опасности пред човечеството и планетата. Това се отнася както за тази година, по този начин и за бъдещето. Основните рискове са подредени в ранглиста, формирана от специалисти в света на стопанската система, политиката, науката и публичния живот, съобщи " Дарик ", базирайки се на материал на Deutsche Welle. Въпросите към специалистите са били заложени от Световния стопански конгрес в Давос.

Преди година така наречен Global Risk Report предупреждаваше за рисковете, свързани с непредсказуемата политика на новия американски президент Тръмп и за последствията от Брекзита. Като световен риск № 1 специалистите на Световния стопански конгрес в този момент показват климатичните промени и рисковите обстановки, провокирани от тях.

Следват естествените катаклизми - трусове, вулканични изригвания, земни свлачища, цунами, стихии и наводнения, като това в Джакарта. Сред първите пет най-сериозни световни опасности се подреждат още хакерските атаки, както и кражбите и измамите с персонални данни.

Климатичните промени и естествените бедствия заемат през тази година преобладаващо място в класацията на най-вероятните рискове, застрашаващи човечеството. Включително и във връзка с отражението, което те биха имали над живота на хората през идващите 10 години.

Сред световните опасности с най-голямо влияние през идните 10 години специалистите показват преди всичко оръжията за всеобщо заличаване. Развитието на технологиите може да провокира интернационалните рецесии и да аргументи големи опустошения, се споделя в Global Risk Report.

Капризите на времето и естествените произшествия са освен най-актуалната сега опасност, само че са сложени на второ и трето място и в листата на най-сериозните опасности в близкото и по-далечно бъдеще. Преди тях специалистите подреждат единствено заканите, свързани с измененията в климата на Земята.

Не по-малко страшни са последствията от периодическите засушавания. На Земята има все по-малко ресурси от прясна питейна вода - с пагубни последствия освен за здравето на хората, само че и за стопанските системи и земеделието.

Както и предната година, през 2018-а специалистите не виждат съществени опасности, свързани със международната стопанска система. След финансовата рецесия от 2008 тези опасности непрекъснато ни съпътстваха, предизвиквайки разтърсвания на тържищата, фискални рецесии или закъснение на растежа в Китай. Същите опасности не престават да съществуват, само че към този момент не са толкоз рискови, колкото преди няколко години.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР