Климатични активисти са завели дело срещу една от най-големите европейски

...
Климатични активисти са завели дело срещу една от най-големите европейски
Коментари Харесай

Съдят една от топ банките на Европа заради изкопаемите горива

Климатични деятели са завели дело против една от най-големите европейски банки - BNP Paribas, поради заеми, които тя е отпускала на петролни и газови компании в нарушаване на френското законодателство, оповестява CNN.

Текстове от 2017 година изискват от фирмите в страната да създават проекти за спазване на евентуални вреди от дейностите си във връзка с околната среда. Именно това се употребява от деятелите като инструмент за напън на бизнеса в посока по-малко въглеродни излъчвания. До момента няма случай правосъдно решение да е трансформирало политиката на дадена компания, само че през идните дни се чака изговаряне по произвеждане против един от клиентите на BNP Paribas - TotalEnergies.
 Френската банка BNP Paribas със спад на облагата
Най-голямата европейска банка със спад на облагата

Банката разгласи стратегия за назад изкупуване на свои акции на стойност 5 милиарда евро

Банката е дадена на съд от три групи - Oxfam, Friends of the Earth и Notre Affaire à Tous, като те настояват, че това е първото сходно дело против комерсиална банка. По думите на представител на Oxfam BNP Paribas " продължава да издава празни чекове на най-големите компании за горива без да слага никакви условия за екологичен преход без газ и нефт ".

По-конкретно, става дума за европейски и американски компании, ангажирани в над 200 плана по целия свят, свързани с изкопаемите горива.
 BNP Paribas отнася санкция от $246 милиона
BNP Paribas отнася санкция от $246 милиона

Заради валутни търговци, манипулирали цените

От кредитната институция разясниха пред " Ройтерс ", че съжаляват, че въпросът влиза в съда, вместо да бъде решен посредством разговор: " Убедени сме, че екологичният преход е единственият вероятен път към бъдещето за нашите стопански системи. Насочили сме напъните си по пътя оттатък изкопаемите горива, като ускоряваме финансирането на ВЕИ и подкрепяме нашите клиенти, без които преходът не може да се случи ".

Банката даде и данни, съгласно които финансирането на нови планове по линия на изкопаемите горива е било спряно през 2016 година, а упоритостта ѝ е до 2025 година да понижи с 25% оставащите си заеми, свързани с сходни действия.

Пример от Нидерландия

Съдебното дело във Франция е по образеца на сходен случай в Нидерландия, където Shell бяха принудени да понижат парниковите си излъчвания повече от плануваното.

Компанията обаче апелира решението.

Обект на сходни каузи са и самолетната компания Air France - KLM и дори френската страна.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР