Клаус Йоханис, президент на Румъния © Dario Pignatelli Още по

...
Клаус Йоханис, президент на Румъния © Dario Pignatelli Още по
Коментари Харесай

Румънското правителство затяга контрола върху държавните предприятия

Клаус Йоханис, президент на Румъния

© Dario Pignatelli Още по тематиката
Мнения Daily - Шенген е първа крачка и без нея е безсмислено да мечтаем

И още: Шшшт, да не се изложим пред чужденците; За България е добре Западните Балкани да са в Европейски Съюз
22 ное 2017
По-високите цени на целулозата усъвършенстваха резултатите на " Свилоза "

Основното дъщерно сдружение - " Свилоцел ", е нараснало и производството
21 ное 2017 Правителството заменя самостоятелните шефове на редица държавни предприятия със свои доверени хора. Със своите 8.6% растеж на Брутният вътрешен продукт през последното тримесечие Румъния се трансформира във все по-привлекателна дестинация за задграничните вложители. Сега обаче един от държавните фондове предизвестява, че някои дейности на румънското държавно управление може да застрашат този корпоративен парадайс, оповестява Financial Times.

Политическата сянка

След като преди 8 години страната предприе антикризисни ограничения като изискване по избавителния заем, който получи от Международния валутен фонд (МВФ), Румъния сподели забележителни темпове на развиване. Политическата сянка обаче заплашва този напредък. Въпреки че страната не се поддаде на популистките талази, обзели Унгария и Полша, ръководещата Социалдемократическа партия е подела някои спорни начинания, които могат да омаловажат забележителния антикорупционен напредък, който страната направи.

Преди към 2 седмици с следващия си ексклузивен указ държавното управление на румънската Социалдемократическа партия още веднъж изкара хиляди хора на улиците. Този път мотивът обаче не беше отслабването на антикорупционните ограничения в страната, което провокира солидните зимни митинги при започване на годината, а фискалните ограничения, признати от държавното управление в страната. Едновременно с това румънската проливам поевтиня до най-ниското си равнище по отношение на еврото от над пет години. Сега Fondul Proprietatea, румънският държавен фонд, основан през 2005 година, с цел да компенсира жителите, имуществено ощетени по времето на комунизма, сигнализира за една още по притеснителна процедура на румънското държавно управление, която може да има сериозен резултат и върху частния бизнес.

Румънското законодателство, планувано в изискванията на избавителния заем на МВФ, трябваше да подсигури незaвисимостта на държавните предприятия от ръководещия хайлайф, изясняват от капиталовия фонд Franklin Templeton, управител на Fondul. Грег Кониечни, портфолио управител и изпълнителен шеф на Fondul за Румъния, декларира, че държавното управление от известно време заменя самостоятелните шефове на редица държавни предприятия, като на тяхно място слага свои доверени хора. Според Franklin Templeton сходни дейности биха могли да влошат капиталовия климат в страната, затруднявайки някои първоначални обществени предлагания като това на Hidroelectrica.

От " граничен " към " разрастващ се "

Привеждането под политически надзор на държавните предприятия може да има директно въздействие върху редица компании, които не са директно забъркани в този политически ход, изяснява Кониечни. " Наличието на здрави държавни предприятия е потребно за бизнеса като цяло, тъй като огромна част от тези компании оперират в областта на енергетиката или инфраструктурата. Ако вие като задграничен вложител забележите, че не се чака усъвършенстване в инфраструктура като пътищата или че транспортни хъбове като пристанища и летища не се ръководят дейно, това съществено би ви разколебало ", разяснява мениджърът.

От Fondul се надяват опасенията в държавния бранш да не попречат на плануваната от анализаторската компания MSCI смяна в категоризацията на румънския пазар от " граничен " на " разрастващ се ". Фондът, който има миноритарни дялове в 19 държавни предприятия, за момента също се показва доста добре като цялостната стопанска система на страната, а облагата му преди облагане с налози, лихви и отчитането на амортизацията съвсем се е удвоила през интервала 2012 - 2016 година, достигайки 5.27 милиарда леи (1.33 милиарда долара) за предходната година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР