Клаус Гейгер,Die WeltПекин вижда в ремилитаризацията на Япония и Южна

...
Клаус Гейгер,Die WeltПекин вижда в ремилитаризацията на Япония и Южна
Коментари Харесай

Десант на НАТО в Тихия океан

Клаус Гейгер,
Die Welt

Пекин вижда в ремилитаризацията на Япония и Южна Корея бъдещото “азиатско крило ” на НАТО. Отбранителният съюз НАТО прави скок към Тихия океан, само че Китай и Северна Корея реагират нервно на напъните на Запада да популяризира груповата си отбрана и към съдружници в район, доста далечен от Северния Атлантик.
Реториката на китайците и севернокорейците доста припомня на изказванията на Русия против разширението на НАТО преди трагичните събития в Украйна. От това може да има последици и за Германия.
Предполага се, че първата офанзива в този спор сред Южна Корея и КНДР ще бъде нуклеарна. Но още първите точно ориентирани удари унищожават командните центрове на Южна Корея. Започва навлизане, вследствие на което цяла Южна Корея е завладяна и корейският народ още веднъж се сплотява под управлението на КНДР...
Именно подобен бе сюжетът на извършените тази седмица учения на въоръжените сили на КНДР, като детайлите от този сюжет се обявяваха във външния свят с необикновена за Пхенян неприкритост и периодичност.
А изстрелването на две севернокорейски тактически ракети с радиус на деяние 350 км, които излетяха на изток и паднаха в морето сред КНДР и Япония, се показа като отговор на взаимните маневри на Съединени американски щати и Южна Корея.
Зад всичко това стои една наклонност. Малко хора я видяха в Европа, чието внимание в този момент е приковано към Украйна, само че тя е явна - обстановката в източната част на Югоизточна Азия доближи редки висоти на напрежение.
Успоредно с спора в Украйна се случва леко завоалирана геополитическа гражданска война. Отдалечените по-рано една от друга в стратегическо отношение Европа и Източна Азия се сливат в един евентуален спектакъл на военни дейности. А съсредоточената към Атлантическия океан организация НАТО от ден на ден се насочва към Тихия океан.
Военното съдействие сред трите страни – Съединени американски щати, Япония и Южна Корея, към този момент е доста тясно, а в бъдеще ще се задълбочава. Въпреки че в това съдействие липсва член 5-ти от натовската харта (атаката против един член на Алианса ще се преглежда като офанзива против всички), разширението на Североатлантическия блок към Тихия океан е явно. Затова всички страни от така наречен AP4 (Asia-Pacific four: Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия) бяха поканени на неотдавнашната среща на върха на НАТО във Вилнюс.
След севернокорейското изказване, обвиняващо НАТО за “стоварилото се върху Украйна злощастие ”, не по-малко остро се изрече и формалният представител на китайското външно министерство Ван Венбин: “Вече видяхме какво направи НАТО в Европа. Не би трябвало тази организация да се пробва да сее безпорядък и в Азиатско-тихоокеанския район и в други елементи на света ”.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР