Кларинетът (или често кларнет на български) е музикален инструмент от

...
Кларинетът (или често кларнет на български) е музикален инструмент от
Коментари Харесай

В Германия е създаден кларинетът

Кларинетът (или постоянно кларнет на български) е музикален инструмент от групата на дървените духови принадлежности.
Създаден е през 1690 година от видния занаятчия на музикални принадлежности Йохан Кристоф Денер в Нюрнберг въз основа на старинния френски инструмент шалюмо (chalumeau). Изобретеният от Денер кларинет изначало бил доста просто организиран, със 7 пръстови отвора и 2 клапи. След това кларинетът изминава дълъг път на развиване, с цел да доближи до днешния си модернизиран тип. Синът на Денер вкарва редица усъвършенствания. В 1825 година се демонстрира Иван Мюлер, а през втората половина на 19 век - братята А. и Й. Щадлер, Хиацинт Клозе. Последният ползва на кларинета и Бьом-система. Днес най-вече са публикувани френските кларинети от Бьом-система и немските кларинети от система Хекел.
 Галилео Галилей открива спътника на Юпитер – Калисто Галилео Галилей открива спътника на Юпитер – Калисто
Калисто е вторият по величина натурален сателит на Юпитер и третият в Слънчевата система. Открит е през 1610 година от Галилео Галилей и само че...
Кларинетът си пробива много мъчно път в оперния и симфоничния оркестър. Във Франция за първи път е бил употребен от Жан Филип Рамо в операта „ Акант и Кефиз “ (1751 г.). Има към 12 разновидности на кларинета, които се разграничават по величина и тон – елементарен кларинет, дребен кларинет, любовен кларинет, алтов кларинет, баскларинет и други.
Кларинетът се създава от абаносово или кокосово дърво. Той се състои от пет елементи и е екипиран минимум с 20 клапи. Представлява цилиндрична тръба с клапи, седем отверстия и наустник (мундщук) с единична тръстикова пластинка (платък).
Днес елементарният кларинет се използва в 2 строя – в В и А. По времето на Хайдн, Моцарт и Бетовен се е употребявал и нетранспониращ кларинет в С строй, обаче последователно във втората половина на 19 век изчезва от музикалната процедура заради внезапния си и недодялан тембър.
За елементарния кларинет се нотира на виолинов ключ. Тоновият му размер е от ми на дребна до ла на трета октава, само че е допустимо и до до на четвърта. Макар действително звучащия размер да зависи от строя му
 За първи път е употребен недопечен пеницилин като лекарство За първи път е употребен недопечен пеницилин като лекарство
Откриването на пеницилина се приписва на шотландския академик Александър Флеминг през 1928 година. Разработката на пеницилина за приложимост к...
От всички дървени духови принадлежности обособените регистри на кларинета се отличават най-вече един от различен по своя темперамент. Ниския указател на кларинета се назовава шалюмо (chalumeau), междинният – чакан (czakan), а високият – клерон (clairon).
Кларинетът има извънредно богати и гъвкави динамически благоприятни условия. Никой различен дървен духов инструмент не може да построи diminuendo/decrescendo до цялостно изгубване на тона като него. Кларинетът може да развие доста мощна динамичност в ниския и високия си указател. Той няма и ограничавания в границите на целия си тонов размер и във връзка с динамичността пиано-пианисимо.
След флейтата кларинетът е най-подвижният инструмент от групата на дървените духови принадлежности. Той може да свири съвсем всичко, което извършва флейтата. По-трудни за него са октавовите скокове. В легато кларинетът превъзхожда флейтата, само че и отстъпва в стакатото. Той е незаместим инструмент за осъществяване на необятни мелодически линии.
Кларинетът има чиста и изразителна мелодичност и се употребява в симфонични и духови оркестри, само че на него може да се свири както българска национална музика, по този начин и джаз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР