Избори в Еквадор: С наближаването на балотажа избирателите жадуват за истинска промяна

...
Кито, Еквадор – От малкия си смесен магазин в северната
Коментари Харесай

Кито, Еквадор – От малкия си смесен магазин в северната част на Кито, Таня Васкес е погълната от страх.

Скромният й магазин е бил ограбван три пъти през последните няколко години, каза тя; в единия случай извършителят е стрелял с пистолет към съпруга й, но куршумът е пропуснал. Един от синовете им също беше ограбен и нападнат на улицата.

„Много ме е страх с цялата престъпност, която се случва“, каза Васкес пред Ал Джазира зад щанда на магазина в еквадорската столица. „Просто се надявам, че който и да е новият президент, може поне да ни осигури малко сигурност и стабилност.“

Наистина, докато Еквадор се бори с нарастващата престъпност и политическо насилие, мнозина в страната жадуват за промяна. Предсрочните избори миналата неделя бяха засенчени от убийството този месец на Фернандо Вилависенсио, виден кандидат за борба с корупцията.

Изборите ще преминат към балотаж на 15 октомври, след като гласоподавателите стесниха кръга до двама претенденти: лявата популистка Луиза Гонзалес и дясноцентристкият кандидат Даниел Нобоа, син на виден бананов магнат. Гонзалес спечели 33,6 процента от гласовете на първия тур, докато Нобоа спечели неочакваните 23,4 процента, с повече от 99 процента преброени гласове.


Изборите бяха свикани през май от действащия президент Гилермо Ласо в опит да осуети опитите на опозицията да го импийчмънт заради обвинения в злоупотреби с държавна компания за транспорт на петрол.

Победителят от балотажа през октомври ще бъде на поста само до края на първоначалния мандат на Ласо и Еквадор отново ще се отправи към урните през май 2025 г.

Ключен момент

Тези избори представляват ключов момент за малката нация в Андите, но остава открит въпросът дали всеки от кандидатите може да донесе промяната, за която избирателите жадуват.

Гонзалес представлява Движението за гражданска революция, лява организация, изградена около Рафаел Кореа, противоречивия бивш президент, чиито лоялни последователи са известни като „корейсти“.

„Много важна част от населението се стреми към нещо подобно на това, което имахме по времето на Кореа. Хората свързват това с фигурата на Гонзалес, така че да гласуваш за нея е като да твърдиш, че си връщаш тази страна“, каза Доменика Авила-Луна, еквадорски икономист и политически анализатор в Кралския колеж в Лондон, пред Ал Джазира.

През 2020 г. Кореа беше осъден задочно на осем години затвор по обвинения в корупция. Той заемаше президентския пост от 2007 до 2017 г. и в момента живее в изгнание в Белгия.

Въпреки че неговият вид политика вдъхнови силна опозиция, той остава основна част от кампанията на Гонзалес и се очаква да има голямо влияние върху нейната администрация, ако тя в крайна сметка бъде избрана през октомври.

Гонзалес каза, че няма да издаде президентско помилване на Кореа.

Неочакван претендент

Междувременно Нобоа ръководи Националното демократично действие и неговият изборен успех изненада много наблюдатели. Само няколко дни преди първия тур на гласуването, той имаше само 3,7 процента, според местната социологическа компания Comunicaliza.

35-годишният бизнесмен, завършил Харвард, е бил член на националното събрание на Еквадор през последните години и анализаторите отдават успеха му на първия кръг на впечатляващото му представяне в президентския дебат на 13 август.

Баща му е един от най-богатите хора в страната и неуспешно се е кандидатирал пет пъти за президент, включително на балотажа през 2006 г. срещу Кореа.

Но Уил Фрийман, сътрудник по изследвания в Латинска Америка в мозъчния тръст Съвета за международни отношения, прави паралел между Нобоа и непопулярния Ласо.

„Нобоа не беше особено изтъкнат член на Конгреса“, каза Фрийман пред Ал Джазира, добавяйки, че незапознаването му с вътрешното функциониране на държавата може да доведе до „повтаряне на същия сценарий“.

„Той не изглежда точно като човек, който има опит да управлява“, каза Фрийман. „Ахилесовата пета на Ласо беше, че той дойде на поста и не знаеше как работи държавата. Той се бореше да управлява държавните институции и да се справя с голям, противников блок от кореисти в законодателната власт. Възможно е историята да се повтаря тук с Нобоа в позиция, много подобна на Ласо.“

В същото време позицията на Нобоа като „антикореиста“ може да подобри шансовете му на изборите, поради нежеланието на Еквадор да се върне към вид политика, към която мнозина са предпазливи.

„Anticorreismo все още е силна сила в Еквадор и тези сектори вероятно ще се групират зад Noboa“, каза Фрийман.

Ограничени възможности

Който и да спечели гласуването, ще бъде изправен пред ограничен мандат с високи залози, реалност, която ще ограничи способността им да измислят осезаеми решения на проблемите, пред които е изправен Еквадор.

Гонзалес се зарече да използва 2,5 милиарда долара от световните резерви, за да даде тласък на болната икономика на Еквадор и да съживи социални проекти от ерата на Кореа за милиони долари в опит да се справи с престъпността.

От своя страна Нобоа съсредоточи програмата си върху създаването на работни места, по-строгите политики срещу престъпността, данъчните стимули за нов бизнес и борбата с укриването на данъци.

Ако спечели, Нобоа ще се сблъска със силна опозиция в националното събрание, тъй като Движението за гражданска революция на Кореа осигури най-голямото представителство в Конгреса на гласуването в неделя – ситуация, която вероятно ще усложни неговия мандат.

Но независимо от победителя, Васкес, подобно на много други, не таи надежда за драстична промяна по време на предстоящото президентство.

„Вече е излязло извън контрол. Ужасно е“, каза тя. „Който и да спечели, ще трябва да бъде смел, за да придвижи страната напред.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР