Китайското правителство е информирало Белия дом за визитата на лидера

...
Китайското правителство е информирало Белия дом за визитата на лидера
Коментари Харесай

Пекин информира САЩ и Сеул за какво са си говорили с Ким

Китайското държавно управление е уведомило Белия дом за визитата на водача на Северна Корея Ким Чен-ун в Пекин, заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс, представена от Ройтерс и ТАСС.

" Китайското държавно управление се свърза с Белия дом, с цел да ни осведоми за визитата на Ким Чен-ун в Пекин. По време на този брифинг бе предадено и персонално известие от президента Си Цзинпин до президента Тръмп, което му бе обявено ", сподели Сандърс.

" Съединени американски щати остават в стеснен контакт с нашите съдружници Южна Корея и Япония. Приемаме това развиване като следващо доказателство, че нашата акция на оптимален напън основава подобаваща атмосфера за разговор със Северна Корея ", добави тя.

Един от водещите китайски дипломати и член на държавното управление Ян Цзечъ ще посети Сеул на следващия ден, с цел да осведоми публични лица, измежду които президента Мун Дже-ин, за визитата на водача на КНДР Ким Чен-ун в Пекин, заяви южнокорейското президентство.

Високопоставен представител на президентството съобщи, че е позитивно за наближаващите срещи на върха на КНДР с Южна Корея и Съединени американски щати, че Ким Чен-ун е загатнал опцията за безядрен Корейски полуостров на срещата си с китайския президент.

Снощи стана ясно, че севернокорейският водач Ким Чен-ун се е срещнал с китайския президент Си Дзинпин в Пекин на импровизирано посещаване, траяло от 25 до 28 март. Потвърждението за срещата пристигна от китайската държавна организация Синхуа, представена от ДПА и Франс прес.

Посещението на Ким Чен-ун е станало по молба на Си Дзинпин.

Ким е удостоверил, че е подготвен да се срещне с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп след месеци на разменени закани сред Пхенян и Вашингтон поради нуклеарната стратегия на КНДР.

Китайската държавна телевизия излъчи фрагменти от Ким и Си, които си стискат ръцете пред знамената на двете страни.

Визитата на Ким бе разкрита още в понеделник от японски медии, които оповестиха, че почитан севернокорейски представител е дошъл с трен в Пекин, само че без да заявят сигурно, че става дума за Ким Чен-ун.

Китайските медии до момента не потвърждаваха визитата, явно изчаквайки Ким да се върне в страната си, отбелязва Агенция Франс Прес.

" Нямаше никакво подозрение, че първата ми аудиенция в чужбина трябваше да е в китайската столица. Това е мой церемониален дълг. Водих плодотворни диалози с президента Си Дзинпин за развиването на връзките сред двете ни партии и двете ни страни, вътрешното състояние в двете ни страни, поддържането на мира и стабилността на Корейския полуостров и други въпроси ", съобщи Ким на прием в негова чест в Дома на народите в Пекин, на който участваха и съпругите на водача на КНДР И Сол-джу и на китайския президент Пън Лиюан.

Това бе първото известно посещаване в чужбина на Ким Чен-ун откогато той стана водач на КНДР през 2011 година Според анализатори визитата му е било подготовка за плануваните срещи на върха с Южна Корея през април и със Съединени американски щати през май, отбелязва ДПА.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР