Китайският учен Хъ Цзянкуей е бил осъден на три години

...
Китайският учен Хъ Цзянкуей е бил осъден на три години
Коментари Харесай

Осъдиха учения ремонтирал гените на бебета

Китайският академик Хъ Цзянкуей е бил наказан на три години затвор и санкция от 3 млн. юана (430 хиляди долара) за противозаконни опити, които съставляват модифициране на човешкия геном и по особено на ембриони, заяви организация " Синхуа ". Целта на Цзянкуей е била да сътвори деца, устойчиви към вируса на ХИВ, само че последващите изследвания на други учени не са разкрили доказателства, че родилите след " ремонта " на гените се две бебета са предпазени от вируса. В същото време се счита, че породените от учения странични разновидности може да доведат до непредвидени проблеми със здравето на децата.

Заедно с Хъ Цзянкуей са наказани още двама откриватели. Чжан Жънли е с присъда от две години затвор, а Цин Цзинчжоу е наказан на 18 месеца затвор, само че с две години отсрочване на осъществяването.

През 2018 година в Китай се родиха момиченца-близначки с модифициран от учения геном, с цел да бъдат защитени от ХИВ, притежател на който бил техния татко. Цзянкуей, по неговите думи благодарение на метода за " редактиране " на генома CRISPR " изключил " гена CCR5, който е обвързван с образуването на белтък, допускащ на вируса да попадне в клетките. При едното момиче са били изменени и двете копия на гена CCR5, а при другото едното копи е било непроменено.

Хъ Цзянкуей заяви, че се чака раждането и на трето дете, само че тази информация не е още доказана. Новината провокира бурни реакции за етичността на генното редактиране. От своя страна ученият съобщи, че се гордее с труда си.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР