Китайският президент Си Дзинпин заяви, че обединението с Тайван трябва

...
Китайският президент Си Дзинпин заяви, че обединението с Тайван трябва
Коментари Харесай

Си Дзинпин: Обединението с Тайван трябва да бъде изпълнено

Китайският президент Си Дзинпин съобщи, че обединяването с Тайван би трябвало да бъде изпълнено , до момента в който засиленото напрежение към острова продължава, оповестява БиБиСи.

Обединението би трябвало да се реализира спокойно, само че предизвести, че китайският народ има славна традиция да се опълчва на сепаратизма .

В отговор Тайван съобщи, че бъдещето му е в ръцете на неговия народ. Тайван се счита за суверенна страна, до момента в който Китай го преглежда като провинция, която се отдели. Пекин не изключи вероятната приложимост на мощ за реализиране на обединяване.

Намесата на Си идва откакто Китай изпрати рекорден брой военни самолети в зоната на Противовъздушна отбрана на Тайван през последните дни. Някои анализатори споделят, че полетите могат да се преглеждат като предизвестие към президента на Тайван преди националния ден на острова в неделя.

Министърът на защитата на Тайван съобщи, че напрежението с Китай е най-голямото от 40 години насам.
 Тайван се оплака от невиждана за 40 година китайска експанзия, Байдън беседва със Си Дзинпин
Тайван се оплака от невиждана за 40 година китайска експанзия, Байдън беседва със Си Дзинпин

Китай към този момент има способността да нахлуе в Тайван и може да извърши пълномащабна инвазия до 2025 година

Забележките на Си в събота са по-спокойни от последната му огромна изява против Тайван през юли, когато той даде обещание да разбие всички опити за публична самостоятелност на Тайван.

Говорейки на събитие, отбелязващо 110-годишнината от революцията, която смъкна последната имперска династия на Китай през 1911 година, той сподели, че о бединението по кротичък метод е " най-вече в сходство с общия интерес на китайската нация , в това число тайванските сънародници ".

Но той добави: " Никой не би трябвало да подценява твърдата увереност, твърдата воля и мощната дарба на Китай да пази националния суверенитет и териториална целокупност на китайския народ ".

" Историческата задача за цялостното обединяване на родината би трябвало да бъде изпълнена и несъмнено ще бъде изпълнена ", сподели той.

Си Дзинпин желае обединяването да се реализира по правилото " една страна, две системи ", сходен на този, употребен в Хонконг , който е част от Китай, само че има известна степен на автономност.

Президентският офис на Тайван съобщи, че публичното мнение е доста ясно, като отхвърля една страна, две системи. В настрана изказване Тайванският съвет по въпросите на континенталната част прикани Китай да се откаже от " провокативните стъпки на навлизане, тормоз и заличаване ".

Малко преди Си да се изкаже в Пекин, министър председателят на Тайван Су Цзен-чанг упрекна Китай, че " разтяга мускулите си " и разпалва напрежението.
 The Wall Street Journal: Американски войски са ситуирани в Тайван най-малко от година
The Wall Street Journal: Американски войски са ситуирани в Тайван най-малко от година

Сили на Съединени американски щати са разгърнати за усилване на отбраната на острова от експанзия на Китай
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР