Китайският президент Си Дзинпин обещава на чуждестранните компании повече достъп

...
Китайският президент Си Дзинпин обещава на чуждестранните компании повече достъп
Коментари Харесай

Китайският президент Си Дзинпин обещава отворени пазари и милиарди нови инвестиции за проекти „Един пояс, един път“

Китайският президент Си Дзинпин дава обещание на задграничните компании повече достъп до големия пазар на Китай и повече от 100 милиарда $ ново финансиране за други разрастващи се стопански системи

От СИМИНА МИСТРЕАНУ Associated Press 18 октомври 2023 година, 12:03 ч. Огромният пазар на Китай и повече от 100 милиарда $ ново финансиране за други разрастващи се стопански системи, когато той откри конгрес в сряда на знаковия за него пояс и Инициатива за пътна инфраструктура.

Инициативата на Си построи електроцентрали, пътища, железопътни линии и пристанища по целия свят и задълбочи връзките на Китай с Африка, Азия, Латинска Америка и Близкия изток. Но големите заеми, подкрепящи плановете, натовариха по-бедните страни с тежки задължения, което в някои случаи докара до вдишване на контрола върху тези активи от Китай.

На церемонията по откриването на форума в богато украсената и наподобяваща на пещера Голяма зала на народа, Си даде обещание, че две подкрепяни от Китай банки за развиване – Китайската банка за развиване и Експортно-импортната банка на Китай – ще основат финансови прозорци за 350 милиарда юана (47,9 милиарда долара). Допълнителни 80 милиарда юана (11 милиарда долара) ще бъдат вложени във фонда на Пекин за Пътя на коприната в поддръжка на планове BRI.

„ Ще премахнем изцяло рестриктивните мерки върху достъпа на задгранични вложения в индустриалния бранш “, сподели Си. Той сподели, че Китай в допълнение ще отвори „ трансграничната търговия и вложенията в услуги и ще разшири пазарния достъп за цифрови артикули “ и ще извърши промени на държавните предприятия и в браншове като цифровата стопанска система, правата върху интелектуалната благосъстоятелност и държавните поръчки. < /p>

Обещанията за солидна поддръжка от Пекин идват в миг, когато стопанската система на Китай се забави и задграничните вложения се сринаха.

Си загатна за напъните на Съединените щати и техните съдружници да понижат зависимостта си от китайското произвеждане и вериги за доставки на фона на засилена конкуренция и дипломатически търкания и повтори обещанията, че Пекин ще създайте по-справедлива среда за задграничните компании.

„ Ние не участваме в идеологическа борба, геополитически игри или клика политическа борба “, сподели Си. „ Ние се противопоставяме на едностранните наказания, икономическата насила и отделянето и спирането на веригите “, отпратка към дейности на други места за нашарване на индустриалните вериги за доставки.

Повтаряйки недоволствата на Китай, че сходни ходове имат за цел да лимитират растежа на Китай, Си сподели, че „ разглеждането на развиването на другите като опасност или приемането на икономическа причинност като риск няма да да направи личния си живот по-добър или да форсира своето развиване. “

„ Китай може да се оправя добре единствено когато светът се оправя добре “, сподели той. „ Когато Китай се оправя добре, светът ще стане още по-добър. “

Представители от повече от 130 най-вече разрастващи се страни участват на форума, в това число минимум 20 ръководители на страна и държавно управление. Руският президент Владимир Путин участва, което отразява икономическата и дипломатическата поддръжка на Китай за Москва на фона на изолацията, породена от нейната война в Украйна.

Обръщайки се към форума незабавно след Си, Путин похвали BRI като „ в действителност значим, световен, насочен към бъдещето, ориентиран към основаване на по-справедливи, многополюсни международни връзки. “

„ Това в действителност е световен проект, “, сподели той, добавяйки, че това е в сходство с проекта на Русия „ да се образува огромно евразийско пространство, като пространство на съдействие и взаимоотношение на хора с идентични мисли, където ще бъдат свързани разнообразни интеграционни процеси “. Той се базира на други районни организации, като насочената към сигурността Шанхайска организация за съдействие, Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН) и Евразийския стопански съюз на някогашните руски страни.

Няколко европейски публични лица, в това число френският и италианският дипломат в Китай и някогашният френски министър председател Жан-Пиер Рафарен, напуснаха, до момента в който Путин приказва, и се върнаха по-късно.

Във вторник Путин се срещна с унгарския министър председател Виктор Орбан, който е единственият водач на държавното управление на Европейския съюз, който участва на форума. Тяхната среща беше необичаен случай на среща на съветския президент с европейски водач от началото на войната на Русия в Украйна през февруари 2022 година

Путин се срещна със Си след церемонията по откриването.

Присъстват и президентите на Индонезия, Аржентина, Казахстан, Шри Ланка, Кения и други страни, както и генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш. Повечето западноевропейски страни и съдружници на Съединени американски щати изпратиха чиновници от по-ниско равнище или някогашни чиновници на форума.

Гутериш посочи капацитета на BRI да донесе развиване на подценявани региони, като в същото време акцентира нуждата от плановете да бъдат екологично устойчиви. Той сподели, че самодейността може да помогне за прехода от зависимостта от изкопаеми горива.

„ Развиващите се страни ще се нуждаят от солидна поддръжка за почтен, обективен и обективен енергиен преход към възобновими енергийни източници, като в същото време дават налична електрическа енергия за всички “, сподели Гутериш.

Той също прикани за „ неотложно, филантропично “ преустановяване на огъня във войната сред Израел и Палестина, откакто удар умъртви стотици в болница в град Газа във вторник.

>

С BRI Китай се трансформира в главен финансист на планове за развиване наедно със Световната банка. Китайското държавно управление споделя, че самодейността е стартирала повече от 3000 плана и е „ галванизирала “ близо 1 трилион $ вложения. други, че Китай взе участие в дипломацията на „ дълговия капан “: Отпускане на заеми Пекин знаеше, че държавните управления евентуално ще просрочат отговорностите си, позволявайки на китайските ползи да поемат контрола върху активите. Често представен образец е пристанище, което държавното управление на Шри Ланка в последна сметка отдава чартърен на китайска компания за 99 години. Много икономисти споделят, че Китай не е направил неприятните заеми съзнателно.

Основно терзание е дали BRI може да стане по-устойчив във връзка с дълговото задължение, сподели Стив Цанг, шеф на SOAS China Institute в Лондон.

Инициативата в този момент има за цел да стане по-малка и по-екологична след десетилетие на огромни планове, които подтикват търговията, само че оставят огромни задължения и покачват опасения за околната среда.

Китай също ще „ следи по-внимателно устойчивостта на дълга на страните от BRI “, написа Кристоф Недопил, шеф на Азиатския институт към университета Грифит в Австралия в отчет.

„ Китайските финансови институции евентуално ще лимитират експозицията си към планове, които нямат постоянни парични потоци от плана “, добави той. „ Като се има поради това, „ красиви “ стратегически планове, като стратегически железопътни линии или пристанища, към момента ще намират китайски финансови кредитори. “

___

Изследователят на Associated Press Wanqing Chen и писателите Кен Морицугу и Джим Хайнц в Талин, Естония, способства.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР