Китайският президент Си Дзинпин и японският министър-председател Фумио Кишида се

...
Китайският президент Си Дзинпин и японският министър-председател Фумио Кишида се
Коментари Харесай

Китай и Япония потвърдиха стратегическите си отношения

Китайският президент Си Дзинпин и японският министър-председател Фумио Кишида се ангажираха да поддържат взаимноизгодни връзки по време на първите си диалози на четири очи от една година насам - знак, че двете най-големи стопански системи в Азия се стремят да заздравят обтегнатите си връзки.


Двамата водачи разискаха китайската възбрана за импорт на японски морски артикули и нашумелия случай на японски предприемач, арестуван в Китай, по време на едночасовите си диалози в границите на срещата на върха на АПЕК в Сан Франциско.

Страните би трябвало да се " съсредоточат върху общите си ползи " и да потвърдят своите " стратегически връзки от взаимна изгода, придавайки им нов смисъл ", сподели Си на Кишида, до момента в който седяха един против различен на маса, заобиколени от делегациите си.

В взаимно изказване от 2008 година Япония и Китай се споразумяха да поддържат " взаимноизгодни връзки, учредени на общи стратегически ползи ", които да подсигуряват честа замяна на визити и полемики по въпроси като сигурността.

През последните години обаче тази дефиниция се употребява по-рядко, защото историческите противници се сблъскаха по редица въпроси, като териториалните разногласия, комерсиалното напрежение и Тайван - демократичния остров, който Пекин афишира за собствен.

Кишида удостовери, че двете страни са удостоверили уговорката си към връзките в коментар за пресата след диалозите.

" Споделихме общото виждане, че ще продължим да поддържаме връзка в тясно съдействие на разнообразни равнища, в това число на лидерско ниво ", съобщи Кишида.

Неотдавна връзките бяха сложени на тестване от китайската възбрана за импорт на японски морски блага след решението на Токио да изхвърли в морето пречистена вода от авариралата си атомна електроцентрала " Фукушима " през август.

Кишида съобщи, че е призовал Си да се откаже от тази възбрана./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР