Китайският лунен спускаем апарат Chang’e-5 откри вода на повърхността на

...
Китайският лунен спускаем апарат Chang’e-5 откри вода на повърхността на
Коментари Харесай

Китайският луноход откри вода на повърхността на Луната

Китайският лунен спускаем уред Chang’e-5 откри вода на повърхността на Луната, което е първият път, когато учените са разкрили на място доказателства за съществуването на вода на земния сателит.

В изследване, оповестено в Science Advances, китайски откриватели настояват, че спускаемият уред е разкрил признаци на водни молекули или хидроксил, непосредствен химически братовчед на H2O.

Chang’e-5 употребява спектрометър, с цел да проучва състава на реголита в непосредствена непосредственост до мястото на кацане. Установено е обаче, че по-голямата част от почвата има централизация на вода под 120 елементи на милион, което прави повърхността на Луната доста по-суха от тази на Земята.

Китайски учени считат, че множеството от молекулите са пристигнали на Луната посредством развой, наименуван имплантация на безоблачен вятър. Заредените частици от слънцето изтласкват водородни атоми към лунната повърхнина, където по-късно се свързват с кислорода, с цел да образуват вода и хидроксил.

Проучването се основава на констатациите на НАСА, оповестени през 2018 година, когато са открити доказателства за вода върху осветените от слънцето повърхности на Луната благодарение на въздушен инфрачервен телескоп.

В продължение на десетилетия учените имаха вяра, че Луната е изцяло суха заради съвсем несъществуваща атмосфера. Без атмосфера, имаха вяра учените, там няма нищо, което да защищава водните молекули от суровата слънчева радиация.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР