Китайските власти са отстранили няколко висши местни представители заради коронавируса

...
Китайските власти са отстранили няколко висши местни представители заради коронавируса
Коментари Харесай

Уволнения на висши партийни фигури в Китай заради коронавируса

Китайските управляващи са отстранили няколко висши локални представители поради ковид на фона на повече от 1000 жертви. Партийният секретар на Здравната комисия в провинция Хубей и ръководителят на комисията са били уволнени, като до момента те са най-високопоставените чиновници, изгубили постовете си, написа Военновъздушни сили.

Зам.-директорът на локалния Червен кръст също е бил отхвърлен поради нередности при " раздаването на даренията ". Според държавните медии в ход са стотици уволнения и следствия из Хубей - епицентър на епидемията с новия ковид, както и в други провинции.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Китайски управляващи под напън

По-рано този месец зам.-директорът на Бюрото по статистика в град Ухан беше свален от служба поради " нарушение на регулациите за разпределяне на маски за еднократна приложимост ". Ръководителят на Здравната комисия в Хуанган - втория най-тежко обиден град в Хубей след Ухан, също беше отхвърлен. През последните дни китайските управляващи са от ден на ден подложени на критика за метода, по който са реагирали в началото на епидемията.

В понеделник 103 души починаха единствено в Хубей, което е дневен връх, като жертвите в страната доближиха 1016 души. Броят на новозаразените в народен мащаб обаче е понижен с към 20% спрямо предходния ден - от 3062 на 2478 души. Здравната комисия на Хубей удостовери 2097 нови случая в провинцията в понеделник, спрямо 2618 предходния ден. Заразените в цялостен Китай са над 42 200. По данни на Здравната комисия на Хубей в провинцията има общо 31 728 случая с 974 умряли до края на понеделник - или смъртност от 3%. Над три четвърти от смъртните случаи са в хубейската провинциална столица Ухан - епицентър на болестта. Градът с население от 11 млн. души е под обсада от седмици.

Критика или хвалба

Миналия месец ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус се срещна с китайския президент Си Цзинпин и похвали дейностите на Пекин по отношение на епидемията. " Скоростта на Китай, мащабът на Китай и успеваемостта на Китай са преимущество на системата на Китай ", е декларирал той, представен от китайски държавни медии.

Това изявление му завоюва рецензии, тъй като наподобява, че Световната здравна организация насърчава режима в Пекин, написа Financial Times. Западни медии цитират свои източници, съгласно които в град Ухан локалните управляващи не са уведомили в точния момент за разпространяването на новия вирус или че даже съзнателно са го прикривали. Според критиците Тедрос Аданом Гебрейесус не е трябвало да хвали една страна, чийто блян за цялостен надзор може да е спомогнал за увеличението на броя на инфектираните.
Стряскаща прогноза
Малко под две трети от човечеството може да се окажат инфектирани с новия китайски ковид, в случай че епидемията не бъде овладяна, декларира в изявление за Guardian водещият епидемиолог в Хонконг Габриел Люн. В Лондон, преди днешната експертна среща по тематиката на Световната здравна организация, Люн, главният специалист по публично здраве на Хонконгския университет, споделя, че най-спешният въпрос е да се открият размерът и формата на айсберга.
Имат се поради незнайните към ковид, като съгласно някои откриватели в действителност са инфектирани стотици хиляди на територията на азиатския колос.
Днес, при започване на срещата в Лондон, която ще продължи два дни, генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус сподели, че коронавирусът е " доста сериозна опасност за останалата част от света ", макар че множеството случаи са в Китай. " Засичането на този дребен брой случаи (извън Китай) може да е искрата, която да се трансформира в по-голям пожар. Но към този момент е единствено искра, " споделя още Гебрейесус, представен от Reuters.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР