Китайските власти не са открили нов патоген зад масовите случаи

...
Китайските власти не са открили нов патоген зад масовите случаи
Коментари Харесай

СЗО: Пневмониите в Китай не са от нов вирус

Китайските управляващи не са разкрили нов патоген зад всеобщите случаи на пневмония, засягащи изключително децата. Това заяви Световната здравна организация след видеконферентен диалог с Пекин в четвъртък.

Китай не оповестява за " необикновени или нови патогени " и отдава повишаването на грипоподобните болести на свалянето на рестриктивните мерки за COVID-19 и на сезонното увеличение на вирусните инфекции, заяви организацията на Организация на обединените нации.

В средата на седмицата СЗО разгласи, че е поискала повече информация от китайските управляващи след медийни известия за претъпкани лечебни заведения, изключително в северната част на страната, само че също в Пекин, като главен мотив за паника са многочислени случаи на неуточнена пневмония при деца.

Експерти на СЗО са разговаряли с китайските здравни управляващи в четвъртък, като те са ги уверили, че причина за нарасналата заболеваемост са премахването на рестриктивните мерки за COVID-19 и настъпването на студения сезон и циркулиращите известни патогени като грип, микоплазмена пневмония (Mycoplasma pneumoniae), респираторен синцитиален вирус (РСВ) и тежък изострен респираторен синдром ковид 2 (SARS- CoV-2).

Наблюдава се и по-висока от нормалната за това време на годината заболеваемост от грип - най-вече вид A(H3N2) и B/Victoria.

Микоплазмената пневмония и РСВ засягат повече децата, в сравнение с възрастните.

Китайските здравни управляващи са докладвали нарастване на амбулаторните съвещания и хоспитализациите на деца с микоплазмена пневмония от месец май насам и с РСВ, аденовирус и грипен вирус от октомври.

Според тях, макар че увеличената заболеваемост в някои случаи е настъпила по-рано от нормалното, това не е изненадващо поради отпадането на COVID-19 и е било следено и в други страни.

СЗО оповестява, че китайските управляващи не са разкрили необикновени или нови патогени или необикновени клинични прояви, а единствено общо нарастване на случаите.

Китайските управляващи признаха за увеличена заболеваемост от респираторни инфекции, засягащи изключително децата. Според тях въпреки че растежът идва извънредно рано, той не се дължи на нови патогени и клиничната картина не се разграничава значително от до момента следената

Като причина за повишаването на заболеваемостта може да е и въведеното от средата на октомври засилено амбулаторно и болнично наблюдаване за респираторни болести, което е довело до разкриването на повече инфекции, се споделя в известие на здравната организация на Организация на обединените нации.

СЗО въпреки всичко отбелязва, че информацията, с която разполага, е лимитирана и рискът от увеличената заболеваемост при децата не може да се оцени напълно.

" Въпреки това заради настъпването на зимния сезон се чака наклонност на повишаване на респираторните заболявания; взаимната циркулация на респираторни вируси може да усили тежестта върху здравните заведения ", се споделя в известието.

Засега Световната здравна организация не предлага никакви ограничавания в пътуването до и от Китай, само че поучава китайските управляващи да съблюдават правилата за съблюдаване на отдалеченост от заболели хора, оставане у дома при заболяване, за осъществяване на проби и медицински грижи, за носене на маски, за обезпечаване на добра вентилация и упражняване на постоянно миене на ръцете. Тези указания са годни за всички инфекции, популяризирани по въздушно-капков път.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР