Китайските туристи ще нарастват с по 5,1% всяка година до

...
Китайските туристи ще нарастват с по 5,1% всяка година до
Коментари Харесай

Китайските туристи ще нарастват с по 5,1% годишно до 2023 г.

Китайските туристи ще нарастват с по 5,1% всяка година до 2023 година Това демонстрира какъв брой сериозен е капацитетът на този пазар и какъв брой би трябвало да сме дейни в промотирането в Китай на опциите за туризъм у нас. Това сподели министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на спорен панел за опциите за съдействието в сферата туризма. Дискусията е част от интернационалния бизнес конгрес, който се организира в София в границите на срещата „ 16+1 “. Събитието е под егидата на министър- ръководителя Бойко Борисов и ръководителя на държавния съвет на Китайската национална република Ли Къцян.

Около 10 млн. гости от Китай са пътували в Европа през 2016 година Миналата година китайските туристи в България са над 26 хиляди, като се регистрира повишаване от 41,2 на 100 спрямо година по-рано, сподели министър Ангелкова. За интервала януари – май 2018 година китайските туристи в страната ни са 8234 и се следи нарастване от 4,1% по отношение на същия интервал на миналата година.

Туризмът е водещ фактор за развиването на международната стопанска система и измежду водещите браншове, допринасящи за увеличението на брутния вътрешен артикул. През предходната година към 500 млн. туристически визити са осъществени в Европа, с което туризмът сформира към 10% от европейското Брутният вътрешен продукт, сподели министър Ангелкова. Тя разясни, че браншът основава 12% от работните места.

У нас през предходната година постъпленията от интернационален туризъм доближиха близо 6,9 милиарда лева, като се реализира нарастване от 9,3 на 100. Международните туристически визити са близо 8,9 млн. и се регистрира повишаване от 7.3%, заяви още министърът. Повече от 27 хиляди са предприятията в туризма и обвързваните с него браншове. Отрасълът основава 13% от брутния вътрешен артикул на България, което го подрежда измежду водещите 5 стопански бранша, сподели министър Ангелкова.

Създаването на профилирани туристически артикули и маркетингова акция е част от тактиката на Министерството на туризма да притегли повече китайски туристи в България. Министърът изясни, че се работи по основаването на така наречен „ Балкански маршрут “, който е особено предопределен за разпространение на опциите за туризъм в района. Той е взаимен план сред 11 страни от Балканите. Това са България, Сърбия, Румъния, Сърбия, Турция, Черна гора, Хърватия, Албания, Босна и Херцеговина, Словения и Република Македония. Министърът напомни, че концепцията за „ Балканския маршрут “ беше препоръчана и разисквана по време на срещата на министрите с сектор туризъм от страните от Европейски Съюз, през февруари в София.

Това не е първата самодейност на министерството особено ориентирана към китайския пазар. Ведомството води поредна политика в напъните си да разпространява опциите за пътувания у нас, като през предходната година в Шанхай бе открит първия български туристически информативен център. Министър Ангелкова добави, че сега се работи по подготовката за разкриване на център в Пекин както и в други региони като Хенан, Съчуан и Юнан.

Министерството на туризма приготвя през ноември в София втори Международен конгрес на международните цивилизации и историческите направления, където една от главните тематики ще бъде връзката сред Китай и Европа, осведоми министър Ангелкова.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР