Китайски стартъп разработи миниатюрна ядрена батерия, за която твърди, че

...
Китайски стартъп разработи миниатюрна ядрена батерия, за която твърди, че
Коментари Харесай

Китай представи ядрена батерия, която издържа 50 години

Китайски стартъп създаде дребна нуклеарна батерия, за която твърди, че може да генерира електрическа енергия в продължение на 50 години, без да има потребност от зареждане. Компанията допуска, че тази технология с размерите на дребна монета има капацитет да зарежда смарт телефон в бъдеще (въпреки че има още доста работа, преди този момент да стане реалност).

Базираната в Пекин компания Betavolt показа дребната атомноенергийна батерия на 8 януари, като в известие за пресата се похвали, че технологията е „ доста по-напред от тази на европейските и американските научноизследователски институции и предприятия “.

Наречена BV100, батерията създава електричество, като употребява силата, предавана от разпадащ се радиоактивен изотоп на никела (никел-63). Между пластовете от никел-63 са ситуирани листове от монокристален диамантен полупроводник с дебелина единствено 10 микрона.

Тя може да съхранява 3300 мегаватчаса и съгласно известията има енергийна компактност, която е повече от 10 пъти по-голяма от тази на стандартните литиеви акумулатори. Според Betavolt изобретението им ще може да поддържа мощността си до 50 години, без да има потребност от зареждане или поддръжка.

С размери 15 x 15 x 15 милиметра, мощността на батерията е 100 микровата, а напрежението е 3 волта. Имайте поради, че този потенциал е много слаб и към момента не е задоволително мощен, с цел да зареди електронно устройство като смарт телефон, да не приказваме за преносим компютър.

Въпреки това Betavolt отбелязва, че няколко акумулатори могат да се употребяват поредно или редом за зареждане на по-взискателни машини.

Съхраняването на капсула с радиоактивен изотоп в джоба ви може да звучи като рискована активност, само че компанията упорства, че батерията е „ безусловно безвредна “. Толкова е безвредна, че съгласно тях в последна сметка би могла да се употребява за зареждане на медицински устройства като пейсмейкъри и изкуствени сърца.

От компанията декларират, че няма външна радиация, и прибавят, че батерията „ няма да се възпламени или взриви в отговор на акупунктура и изстрели “, което постоянно е плюс.

Днес термоядрените акумулатори се употребяват единствено в галактическата техника. Например сондите „ Вояджър “ са оборудвани с тип нуклеарна батерия, създадена по време на Студената война. Изстреляни през 1977 година, двойката галактически сонди към момента кръстосват покрайнините на нашата Слънчева система.

Въпреки това Betavolt има вяра, че новият им артикул демонстрира по какъв начин този вид енергийни източници могат да се употребяват и от потребителите в всекидневието.

Те настояват, че сега батерията е в „ пилотен стадий “ и скоро ще бъде пусната в всеобщо произвеждане. В вероятност компанията възнамерява да сътвори по-мощни акумулатори и желае да изследва потреблението на разнообразни радиоактивни изотопи.

„ Компанията възнамерява през 2025 година да пусне на пазара батерия с мощ 1 ват. Ако политиките разрешават, батериите с атомна сила могат да разрешат мобилният телефон в никакъв случай да не бъде зареждан, а дроновете, които могат да летят единствено 15 минути, да летят непрестанно “, се споделя в изказването на Betavolt.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР