Китайски изследователи създадоха нов щам на коронавирус, който атакува мозъка.

...
Китайски изследователи създадоха нов щам на коронавирус, който атакува мозъка.
Коментари Харесай

Китайци създадоха нов щам на коронавирус, който атакува мозъка

Китайски откриватели сътвориха нов вариант на ковид, който нападна мозъка. " Тази полуда би трябвало да бъде спряна ", предизвестяват западни учени. 

Според Daily Mail, откриватели в Пекин са клонирали Covid-подобен вирус, открит в панголини, наименуван GX_P2V, като са го употребявали за заразяване на мишки.  

Мишките са били генетично модифицирани, с цел да експресират протеин, открит в хората, за да се оцени по какъв начин вирусът ще реагира в човешкото тяло. (Генна експресия е процесът, при който унаследяема информация от един ген, например ДНК секвенция, се трансформира във функционален генетичен артикул като белтъчина или РНК.)

Всички гризачи, инфектирани с патогена GX_P2V, умират в границите на осем дни, което откривателите разказват като " изненадващо бързо ". 

Високи равнища на вирусен товар също са регистрирани в мозъците и очите на мишките, което допуска, че вирусът се развъжда и популяризира в тялото по неповторим метод. 

Европейски и американски учени предизвестиха, че откритието " акцентира риск от предаване на GX_P2V на хората ". 

Професор Франсоа Балу, специалист по инфекциозни заболявания в Университетския лицей в Лондон, написа на X: " Това е извънредно проучване, изцяло лишено от теоретичен смисъл. Не виждам какво забавно може да се научи от насилственото заразяване на чудноват тип мишки с вирус. Обратно, виждам по какъв начин сходни неща могат да се объркат… "  

" Има опция някои или всички проучвания, сходни на тези в Ухан от 2016-2019 година, които евентуално са предизвикали пандемията от Covid-19, да са извършени безконтролно без минималните ограничения и практики за биобезопасност, които са от значително значение за проучвания с патогени с пандемичен капацитет ", сподели Ричард Ебрайт, химик от университета Рутгерс в Ню Брунсуик, Ню Джърси.

Според изследването, извършено от Пекинския университет по химични технологии, вирусът е открит през 2017 година, преди експлоадирането на пандемията от Covid. Идентифициран е в малайзийски панголини – люспести бозайници, за които е известно, че носят коронавируси и се подозира, че е междинният гостоприемник, който предава Covid от прилепи на хора. 

Изследователите клонират вируса и съхраняват няколко копия в лабораторията в Пекин, където той продължава да се развива. Не е ясно по кое време е извършено новоиздаденото изследване. Изследователите обаче споделиха, че вирусът може да е претърпял " разновидност, повишаваща вирулентността " по време на предпазване и да е станал по-смъртоносен. Вирулентността определя какъв брой тежко протича болестта при индивида, който е възпален.

В изследването осем мишки са били инфектирани с вируса, други осем с неактивен вирус и други осем са употребявани като контролна група.

Всички инфектирани мишки умират от зараза в границите на седем или осем дни след заразяването.

Симптомите включват цялостна белота на очите, бърза загуба на тегло и отмалялост. 

Изследователите са разкрили " обилни количества " от вируса в мозъците, белите дробове, носовете, очите и трахеите на гризачите.

До шестия ден вирусният товар е " намалял доста " в белите дробове, само че мозъците на животните са се свили и равнищата на вируса са били " извънредно високи ".

Резултатите демонстрират, че вирусът в началото заразява дихателната система и по-късно мигрира към мозъка - за разлика от Covid, който предизвиква инфекции на долните бели дробове и пневмония в тежки случаи. Има обаче образци за открит Covid в мозъчната тъкан на тежко заболели пациенти. 

" Тежка мозъчна зараза в по-късните стадии на инфекцията може да бъде главната причина за гибелта при тези мишки ", споделиха откривателите. 

" Това е първият отчет, показващ, че панголин ковид, обвързван със SARS-CoV-2, може да аргументи 100% смъртност при въпросните мишки, което допуска риск от предаване на GX_P2V на хора ", заключават те. 

Въпреки това, истинският вариант на Covid също е умъртвил 100% от мишките в някои изследвания, което значи, че новите резултати не могат да бъдат приложени непосредствено към хора. 

Д-р Генади Глински, почетен професор по медицина в Станфорд, споделя: " Тази полуда би трябвало да бъде спряна, преди да е станало прекомерно късно ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР