Китайски държавни телекомуникационни фирми разработват подводна оптична интернет кабелна мрежа

...
Китайски държавни телекомуникационни фирми разработват подводна оптична интернет кабелна мрежа
Коментари Харесай

Китай планира подводен интернет кабел за 500 милиона долара

Китайски държавни телекомуникационни компании създават подводна оптична интернет кабелна мрежа за 500 милиона $, която ще свърже Азия, Близкия изток и Европа. Целта на плана е да се конкурира с сходен, подкрепян от Съединени американски щати, споделиха пред Reuters четирима души, участващи в договорката. Планът е знак, че засилващата се софтуерна война сред Пекин и Вашингтон рискува да раздра тъканта на интернет.

Трите съществени оператора на Китай – China Telecommunications Corporation (China Telecom), China Mobile Limited и China United Network Communications Group Co Ltd (China Unicom) – построяват една от най-модерните и широкообхватни подводни кабелни мрежи в света, съгласно източниците на медията.

Известен като EMA (Европа – Близък изток – Азия), препоръчаният кабел ще свърже Хонконг с китайската островна провинция Хайнан, преди да си проправи път към Сингапур, Пакистан, Саудитска Арабия, Египет и Франция, споделиха източниците.

Кабелът, чието довеждане докрай ще коства почти 500 милиона $, ще бъде създаден и положен от китайската HMN Technologies Co Ltd, бързо разрастваща се кабелна компания, чийто предходник е мажоритарен притежател на китайския телекомуникационен колос Huawei Technologies Co Ltd.

Източниците споделиха още, че HMN Tech, която е мажоритарна благосъстоятелност на листната в Шанхай Hengtong Optic-Electric Co Ltd, ще получи дотации от китайската страна за построяването на кабела.

China Mobile, China Telecom, China Unicom, HMN Tech, Hengtong и китайското външно министерство не дадоха отговор на претенции за коментар.

Новината за планувания кабел идва след материал на Reuters от предишния месец, който разкри по какъв начин държавното управление на Съединени американски щати, загрижено за подслушването на интернет данни от Пекин, сполучливо е осуетило редица китайски планове за подводни кабели в чужбина през последните четири години. Вашингтон блокира и лицензи за планувани частни подводни кабели, които биха свързали Съединените щати с Хонконг, в това число планове, ръководени от Гугъл LLC, Meta Platforms, Inc и Amazon.com Inc.

Подводните кабели придвижват повече от 95% от целия интернационален интернет трафик. Тези високоскоростни канали от десетилетия са благосъстоятелност на групи от телекомуникационни и софтуерни компании, които сплотяват ресурсите си, с цел да изградят тези големи мрежи, тъй че данните да могат да се движат безпроблемно по целия свят.

Но тези кабели, които са уязвими за шпиониране и бойкот, се трансфораха в оръжия за въздействие в ескалиращата конкуренция сред Съединените щати и Китай. Суперсилите се борят да преобладават върху напредналите технологии, които евентуално ще дефинират икономическото и военното превъзходство през идващите десетилетия.

Воденият от Китай план EMA има за цел да съперничи непосредствено на различен кабел, изграждан сега от американската компания SubCom LLC, наименуван SeaMeWe-6 (Югоизточна Азия – Близък изток – Западна Европа-6), който ще свързва Сингапур с Франция, през Пакистан, Саудитска Арабия, Египет и половин дузина други страни по маршрута.

Консорциумът по кабела SeaMeWe-6, който в началото включваше China Mobile, China Telecom, China Unicom и телеком оператори от няколко други народи, в началото избра HMN Tech да построи този кабел. Но сполучлива акция за напън на държавното управление на Съединени американски щати обърна контракта към SubCom предходната година, заяви Reuters през март.

Блицкригът на Съединени американски щати включваше разпределяне на милиони долари безплатни средства за образование на задгранични телекомуникационни компании в подмяна на това те да изберат SubCom пред HMN Tech. Министерството на търговията на Съединени американски щати наложи и наказания на HMN Tech през декември 2021 година, потвърждавайки, че компанията има намерение да придобие американска технология, с цел да помогне за модернизирането на Китайската национална освободителна войска. Този ход подкопа жизнеспособността на плана, като направи невероятно притежателите на построен от HMN кабел да продават честотна лента на американски софтуерни компании, нормално техните най-големи клиенти.

China Telecom и China Mobile се отдръпнаха от плана, откакто SubCom завоюва контракта предходната година, и дружно с China Unicom започнаха да възнамеряват кабела EMA, споделиха четиримата източници. Трите държавни китайски телекомуникационни компании се чака да имат повече от половината от новата мрежа, само че те също по този начин подписват покупко-продажби с задгранични сътрудници, споделиха източниците.

Китайските превозвачи тази година са подписали обособени меморандуми за съгласие с четири телекома: френската Orange SA, Pakistan Telecommunication Company Ltd (PTCL), Telecom Egypt и Zain Saudi Arabia, поделение на кувейтската компания Mobile Telecommunications Company K.S.C.P.

Китайските компании са провели и договаряния със Singapore Telecommunications Limited, следена от страната компания, известна като Singtel, а на други страни в Азия, Африка и Близкия изток също се предлага да се причислят към консорциума, споделиха забърканите хора.

Orange отхвърли коментар. Singtel, PTCL, Telecom Egypt и Zain не дадоха отговор на настояванията за коментар.

Американската кабелна компания SubCom отхвърли да разяснява конкурентния кабел. Министерството на правораздаването, което управлява междуведомствена работна група за отбрана на телекомуникационните мрежи на Съединени американски щати от шпионаж и хакерски атаки, отхвърли да разяснява кабела EMA.

Говорител на Държавния департамент сподели, че Съединени американски щати поддържат безвъзмезден, отворен и сигурен интернет. Държавите би трябвало да дадат приоритет на сигурността и поверителността посредством „ цялостно изключване на ненадеждни снабдители “ от безжични мрежи, наземни и подводни кабели, спътници, облачни услуги и центрове за данни, сподели представителят, без да загатва HMN Tech или Китай. Държавният департамент не отговори на въпросите дали ще стартира акция за увещание на задгранични телекоми да не вземат участие в кабелния план EMA.
Разделение на света
Големите подводни кабелни планове нормално лишават най-малко три години, с цел да преминат от концепцията до доставката. Китайските компании се надяват да завършват контракти до края на годината и да пуснат кабела EMA онлайн до края на 2025 година, споделиха забърканите хора.

Кабелът ще даде на Китай стратегическо преимущество в борбата му със Съединените щати, сподели пред Reutters един от хората, участващи в договорката.

Първо, това ще сътвори супербърза нова връзка сред Хонконг, Китай и огромна част от останалия свят – нещо, което Вашингтон желае да избегне. Второ, това дава на подкрепяните от страната телекомуникационни оператори в Китай по-голям обсег и отбрана, ако бъдат изключени от поддържаните от Съединени американски щати кабели в бъдеще.

Сякаш всяка страна се въоръжава с честотна лента “, сподели един изпълнителен шеф на телеком, участващ в договорката.

Изграждането на паралелни кабели сред Азия и Европа, подкрепяни от Съединени американски щати и Китай, е невиждано, споделиха пред Reuters четиримата души, участващи в плана. Това е ранен знак, че световната интернет инфраструктура, в това число кабели, центрове за данни и мобилни телефонни мрежи, може да се раздели през идващото десетилетие, споделиха двама анализатори по сигурността пред Reuters.

Държавите могат да бъдат принудени и да избират сред потреблението на утвърдено от Китай интернет съоръжение или подкрепяни от Съединени американски щати мрежи, утвърждавайки раздялите по света и правейки инструментите, които подхранват международната стопанска система, като онлайн банкиране и сателитни системи за световно позициониране, по-бавни и по-малко надеждни, сподели Тимъти Хийт, откривател по защитата в RAND Corporation, основан в Съединени американски щати мозъчен концерн.

Изглежда, че вървим по пътя, по който ще има водена от Съединени американски щати интернет и водена от Китай интернет екосистема “, сподели Хийт пред Reuters. „ Колкото повече Съединени американски щати и Китай се отделят един от различен в областта на осведомителните технологии, толкоз по-трудно става осъществяването на световна търговия и съществени функционалности. “

Антония Хмайди, анализатор в основания в Берлин Институт за китайски проучвания на Меркатор, сподели, че интернет работи толкоз добре, тъй като без значение къде би трябвало да пътуват данните, те могат да се движат по голям брой разнообразни направления за времето, належащо за прочитане на тази дума.

Хмайди сподели, че в случай че данните би трябвало да следват направления, утвърдени от Вашингтон и Пекин, тогава ще стане по-лесно за Съединените щати и Китай да манипулират и шпионират тези данни; потребителите на интернет ще усетят утежняване на услугата; и ще стане по-трудно да се взаимодейства или да се прави бизнес с хора по света.

Тогава внезапно цялата тъкан на интернет няма да работи, както беше планувано “, сподели Хмайди.

Битката „ око за око “ за интернет хардуера отразява спора, който се случва към приложенията за обществени медии и търсачките, основани от американски и китайски компании.

Съединените щати и техните съдружници не разрешиха потреблението на притежаваното от Китай приложение за къси видеоклипове TikTok от държавни устройства заради опасения за националната сигурност. Много страни показаха опасения, че китайското държавно управление ще получи достъп до данните, които TikTok събира за своите консуматори по света.

Междувременно Китай към този момент лимитира какви уеб страници могат да виждат неговите жители и блокира приложенията и мрежите на доста западни софтуерни колоси, в това число Гугъл, YouTube, Фейсбук и Twitter.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР