Китайската телевизия CCTV днес показа кадри на опустошително торнадо, което

...
Китайската телевизия CCTV днес показа кадри на опустошително торнадо, което
Коментари Харесай

Опустошително торнадо премина през град в Китай

Китайската телевизия CCTV през днешния ден сподели фрагменти на опустошително торнадо, което през вчерашния ден е вилняло в град Ненцзян в северен Китай.

По принцип такива феномени са доста редки, защото неравният релеф на градския терен пречи на образуването на смерчове.

Заснеха смерч край Казанлък

Градушки, смерч и порои, наводнено село, идва леден фронт

Градушка и торнадо удариха Северозапада

Промените в световния климат обаче вършат тези естествени явления все по-чести, даже в области, където до неотдавна сходен вид стихии изобщо не са се случвали.

Преди седмица друго такова торнадо мина през китайския град Чифенг убивайки петима и ранявайки 99 души, като унищожи повече от 30 здания. През 2016 година пък смерч лиши живота на 99 и рани 846 поданици на Янченг.

Ненцзян е град с население от близо 400 хиляди души, ситуиран в северен Китай, на към 100 км от границата с Русия.

Обикновено торнадата се образуват в равнини, като аргументите за това към момента не са напълно ясни. Предполага се, че завихрянето на въздуха се дължи на конфликт на студени въздушни маси на по-ниска височина и горещи на по-висока.

Това е още една причина явлението да се случва по-рядко в градове, защото над тях се образуват самобитни комини от топъл въздух.

Скоростта напразно в торнадо може да надвиши 480 км/ч, като има данни за смерчове с диаметър няколко километра и такива, които са изминавали повече от 100 км.

Торнадото минало през вчерашния ден през Ненцзян е било много по-малко, като продължителността на явлението е била към 10 минути.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР