Китайската технологична компания Gotion инвестира $2 милиарда за нов завод

...
Китайската технологична компания Gotion инвестира $2 милиарда за нов завод
Коментари Харесай

Китайска компания инвестира $2 милиарда в изграждането на американски завод за батерии, благодарение на Volkswagen

Китайската софтуерна компания Gotion влага $2 милиарда за нов цех за произвеждане на литиево-йонни акумулатори за електрически автомобили в Съединени американски щати. Фабриката ще бъде построена в Мантено, Илинойс и ще сътвори към 2600 нови работни места, предава Reuters. Компанията ще успее да се класира за данъчни облекчения на обща стойност от $213 милиона за 30 години и ще получи $125 милиона финансиране посредством насърчителния пакет Reimagining Energy and Vehicles на Илинойс.

След като бъде приключено, оборудването в Мантено се чака да създава 10 гигаватчаса (ГВтч) литиево-йонни батерийни пакети и 40 ГВтч литиево-йонни батерийни кафези, излиза наяве още от изказването на щатските управляващи. Очаква се заводът да стартира произвеждане през 2024 година.

Председателят на Gotion Ли Джън разяснява, че технологията за акумулатори на софтуерната компания ще помогне за стимулиране на електрическата подвижност в Северна Америка и икономическия и търговски продан сред Съединени американски щати и Китай. 
 Volkswagen си взе короната от Tesla при продажбите на електрически автомобили в Германия
Volkswagen си взе короната от Tesla при продажбите на електрически автомобили в Германия

Продажбите на електрически автомобили се усилиха като цяло, само че те остават остават много под тези на газови и дизелови модели.

Връзките на Gotion с VW

Успешното нахлуване на Gotion в Съединени американски щати е обвързвано с връзките на китайската компания с немската автомобилна група Volkswagen, която е неин акционер. През декември 2021 година Volkswagen China усили каузи си в Gotion до 26,47%, което направи немската компания най-големия акционер в концерна.

Това не е първият опит на Gotion да навлезе на американския пазар. Преди време компанията разгласи план на стойност $2,4 милиарда за произвеждане на материали за акумулатори в Мичиган, който би трябвало да бъде въведен в употреба през 2025 година.

Съединени американски щати ще влагат над $15 милиарда в производството на електрически коли

На фона на новината за китайската инвестиция в завода за литиево-йонни акумулатори Министерството на енергетиката на Съединени американски щати разгласи нов проект за обезпечаване на автомобилните заводи със средствата, от които се нуждаят, с цел да преобразуват производството си в електрически транспортни средства. Програмата Domestic Conversion Grant Program планува вложения от $15,5 милиарда.

Новата " Програма за безплатни средства за вътрешно превръщане " е съставен елемент, очакван от известния Закон за понижаване на инфлацията (IRA), признат от американския Конгрес предходната година и който има за цел да " отбрани националните ползи на Съединени американски щати ".

Законът възнамерява да се отделят повече от $400 милиарда за поощряване на чисти сили.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР