Китайската народна освободителна армия ще осуети всеки опит на тайванските

...
Китайската народна освободителна армия ще осуети всеки опит на тайванските
Коментари Харесай

Китай гледа към оръжията на САЩ за Тайван и се стяга за война

Китайската национална освободителна войска ще осуети всеки опит на тайванските сепаратисти да се изолират от Китай посредством закупуване на оръжия от Вашингтон. Това съобщи представителят на китайското министерство на защитата старши полковник Тан Кефей, представен от ТАСС.

Той уточни, че армията ще ускори подготовката си за война.

Относно проекта на Вашингтон да достави на Тайпе, Тан акцентира, че въоръжените сили на Китай не престават да ускоряват военното образование и се приготвят за война.

Решително ще смажем сепаратистките желания за по този начин нареченото придвижване за самостоятелност на Тайван, както и опити за каквато и да е интервенция извън, предизвести той.
 Китай глоби две оръжейни компании на Съединени американски щати поради оръжията за Тайван
Китай глоби две оръжейни компании на Съединени американски щати поради оръжията за Тайван

Lockheed Martin и Raytheon Technologies са включени в " лист с ненадеждни субекти "

Говорителят увери, че китайската войска " твърдо ще пази суверенитета и териториалната целокупност на страната си ".

" Предупреждаваме Демократическата прогресивна партия (управляващата в Тайван - б.р.) и сепаратистките сили, че опитите да изолират острова от континентален Китай посредством американски оръжия ще ги отведат в задънена улица ", посочи той.

По негови думи тайванският въпрос би трябвало да се преглежда като алена линия в връзките сред Китай и Съединени американски щати , която в никакъв случай не би трябвало да се пресича.

По-рано този месец стана ясно, че по предписание на американския президент Джо Байдън Съединените щати се готвят да ускорят доставката на оръжия на стойност 500 милиона $ за Тайван, като употребяват същата ускорена процедура като прилаганата за оръжейните доставки за Украйна. Съгласно Закона за позволение за национална защита от 2023 година президентът на Съединени американски щати има право да похарчи до 1 милиард $ за пакет от военна помощ за Тайван.

Съединените щати прекъснаха дипломатическите си връзки с Тайван през 1979 година и откриха връзки с Китай. Въпреки че публично признава политиката на " обединен Китай ", Вашингтон в същото време продължава да поддържа контакт с Тайпе и въоръжава острова.

Напрежението в региона на Тайванския пролив съществено ескалира, откакто някогашният ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати през август 2022 година, което провокира остри рецензии от страна на Пекин.
 Китай заплаши Съединени американски щати с последици, в случай че не спрат оръжията за Тайван
Китай заплаши Съединени американски щати с последици, в случай че не спрат оръжията за Тайван

Пекин упрекна Вашингтон в изостряне на напрежението в Тайванския проток
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР