Китайската космическа станция е извън контрол, обяви информационната агенция на

...
Китайската космическа станция е извън контрол, обяви информационната агенция на
Коментари Харесай

Китайската космическа станция може да падне на Земята през пролетта на 2018 г.

Китайската галактическа станция е отвън надзор, разгласи осведомителната организация на Народната република. Възможно ли е парчета от 8-тонното оборудване да паднат на наша територия?

На 29 септември 2011 година от космодрума Дзиуцюен е изстреляна ракета, която носи на борда си едномодулната станция „ Тиенгун 1”, или „ Небесен дворец”. Това е голямо достижение за китайската галактическа стратегия, която е измежду най-напредничавите и сполучливи в целия свят.

Ракетата-носител извежда на 360 километра над Земята станцията, която е с диаметър 10,4 метра и тегло 8,5 тона. Тя е оборудвана с съвременни уреди и технологии, а задачата е да бъдат тествани в действителни галактически условия.

„ Небесният дворец” извършва сполучливо всички сложени задания, до него лети и пилотирана задача с китайски космонавти.

През март предходната година китайската осведомителна организация „ Синхуа” заяви, че е изгубена връзката със станцията. Това значи, че наземният надзор не може да се реализира контакт с навигационните й системи, с цел да овладее нейното придвижване в орбита.

Овладяването на Космоса е извънредно техническо предизвикателство и не е казус учените да изгубят надзор върху апаратите към Земята.

В момента станцията орбитира с висока скорост към нашата планета и последователно се снижава към нея. Обектът е неконтролируем и по тази причина е мъчно да се дефинира точната му траектория и хипотетично място на рухване. Приблизителните калкулации обаче демонстрират, че напролет на 2018 година „ Небесен дворец” ще навлезе в плътните пластове на земната атмосфера.

Китайските учени успокояват, че по-голямата част от станцията ще изгори при навлизането в атмосферата. Както стана преди 16 години с съветската „ Мир”.

„ Според нашите калкулации и разбори множеството елементи от галактическата станция ще изгорят при падането”, разгласи У Пин, заместник-директор на китайската организация за пилотирани галактически полети.

„ Въпросът, който е много значим – по кое време фактически тя ще падне, никой не може да каже. Защото за разлика от американските станции, като да вземем за пример „ Касини”, който се разруши в Сатурн, това беше следено. Той беше изведен от орбита със личния си двигател”, разяснява за bTV oснователят на уеб страницата за космонавтика cosmos.1.bg доктор Светослав Александров.

“Но в тази ситуация с китайската станция, към нея няма никакъв надзор. Двигателите не работят сега и не може да бъде изведена от орбита. Не е ясно по кое време траекторията й ще се стесни задоволително поради земното привличане, което ще разреши нейното падане”, добави той.

Причините за загубата на надзор върху „ Тиенгун 1” са механически, удостоверяват от китайската галактическа организация. Но не е ясно дали външни фактори като галактически предавания или микрометеорити са отговорни за това или виновността е в механиката и софтуера.

Според данни на уеб страницата за следене траекторията на галактически обекти heavens-above.com, допустимо е пътят на станцията да премине над или наоколо до България.

Основателят на Космическата академия за деца Тихомир Димитров показа за bTV, че парчета от падащата станция могат да изгорят или паднат на българска територия.

„ Нужни са към няколко месеца, с цел да може китайската станция да загуби последователно височина, да навлезе в по-дебелите пластове на земната атмосфера и да изгори в нея. Изчислено е, че сред март и април идната година тя ще падне на Земята и България се намира и на пътя на траекторията, на който могат да паднат елементи. Разбира се, не мисля, че има потребност хората да се притесняват”, означи той.

Договорът за Космоса, който страната ни е подписала през 1967 година и интернационалните спогодби по галактическо право задължават България, в случай че на наша територия падне галактически уред, да предоставим достъп до него и да спомагаме за взимането му от представители на страната, която го е произвела и изстреляла в Космоса.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР