Китайската компания NIO изпробва иновативната технология за бърза смяна на

...
Китайската компания NIO изпробва иновативната технология за бърза смяна на
Коментари Харесай

Смяна на батерията на електрическите автомобили NIO – бъдещето на бързото зареждане? - видео

Китайската компания NIO тества новаторската технология за бърза промяна на акумулатори в коли в Норвегия и дали това може да е бъдещето на бързото зареждането на електрически коли? Времето, належащо за зареждане на електрическа кола – и в действителност какъв брой надалеч можете да изминете с презареждане – непрестанно се усъвършенства през последното десетилетие.

Ако се върнем обратно към 2011 година тогава 30-минутно „ бързо “ зареждане в Mk1 Nissan Leaf ви даваше на хартия, съвсем 150 км пробег. В реалност дистанцията, което можеше да измине, беше по-малко. В наши дни най-новите електрически автомобили могат да заредят своите акумулатори до 80 % единствено за 18 минути.

Но какво ще стане, в случай че това просто не е задоволително бързо? Какво ще стане, в случай че желаете да презаредите батерията на автомобила си за същото време, каквото е належащо за зареждане на автомобил с бензин или дизел? Китайската марка NIO счита, че може да има отговора - промяна на батерията.



Това в действителност не е нова технология – преди десетина години израелската компания Better Place я тества дружно с Renault. Тогава не хвана дикиш, най-много поради финансови проблеми. Китайската марка обаче към този момент има повече от 860 места за подмяна на акумулатори единствено в Китай и е направила повече от седем милиона интервенции досега.

NIO има лицензионни съглашения със Sinopec, китайски химически и петролен колос и Shell, за разполагане на своите станции за бърза промяна на бензиностанции по основните пътища в Поднебесната империя. NIO към този момент се е насочила и към Европа. Конкуриращият се с Audi e-tron ES8 SUV на марката потегли в продажба в Норвегия предходната година, а седанът ET7 с размер на Tesla Model S ще дойде в Германия по-късно през 2022 година

Въпреки че графикът за нахлуване в Обединеното кралство не е избран, има проекти за показване на марката във Англия – вторият по величина пазар на електрически коли в Европа.

Бизнес моделът на китайците обаче е малко нетрадиционен. Можете да закупите NIO напряко, само че лизингът е много друг. ES8 коства от 60 000 евро с батерията или 51 000 евро без. При последното има месечна абонаментна такса сред 146 и 209 евро. С това идва самодейността BaaS (батерия като услуга) на NIO, включваща две смени на батерията или до 200 кВтч бързо зареждане.

NIO тества технологията за промяна на акумулатори в Лиер, на към 40 км южно от Осло, където е първият му обект от този жанр отвън Китай. Разположен в ъгъл на зона за обслужване, „ хотелът за акумулатори “ е ограден от редица Tesla Superchargers и 12 универсални точки за бързо зареждане. На мястото има още бензиностанция и разбъркан магазин. Най-важното е, че определеното от NIO местонахождение е единствено на метри от натоварената автомагистрала E18, свързваща Драмен и Осло.

В последна сметка компанията се надява да покрие цялата страна, както и огромна част от Северна Европа. Дългосрочният триумф на схемата зависи от нейната дарба да обслужва своите клиенти по добре употребявани направления и посредством свързване на известни дестинации. Преживяването на Power Swap за първи път е изненадващо недраматично. Можете да резервирате една от 13-те налични акумулатори авансово, всяка от които се поддържа при непрекъснати 20 градуса по Целзий за оптимална работа.

Шофьорът или пасажерът могат да предизвикват последователността за промяна на батерията на всички места в границите на 200 метра от станцията, маневрирайки колата, преди системата за самопаркиране на автомобила да поеме контрола и да я нарежда тъкмо. Може да се отиде за кафе, до момента в който се прави промяната на батерията, само че може също да се остане в колата, в случай че предпочитате - няма ръчни операции.

В момента интервенцията изисква инженер от NIO да натисне „ Старт “, откакто колата е на място, заради което станциите работят единствено денем. Компанията обаче споделя, че нищо не пречи процесът да бъде изцяло автоматизиран на по-късен стадий – може би откакто потребителите ще са по-запознати с него.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР