Китайската бизнес активност се върна на пътя на експанзията през

...
Китайската бизнес активност се върна на пътя на експанзията през
Коментари Харесай

Китайският бизнес се завърна на пътя на експанзията през юни след разхлабване на Covid мерките



Китайската бизнес интензивност се върна на пътя на експанзията през юни за пръв път от четири месеца насам с помощта на отскок на промишлената и на интензивността в областта на услугите, защото управляващите в Пекин започнаха да разхлабват строгите противопандемични ограничения и и да отстраняват наложените локдауни, които имаха за цел да лимитират новата Covid вълна в азиатска страна, която беше в действие през последните месеци.

Това демонстрират последните данни на Националната статистическа работа на страната, които допускат, че втората по мощ международна стопанска система още веднъж се завръща на пътя на растежа.

Официалният индустриален PMI показател се увеличи през юни до 50,2 пункта от 49,6 пункта през май, индустрията, като това е първото му излизане на територията на напредък (над значимото равнище от 50 пункт) от февруари насам и най-високо равнище от 6 месеца насам.

В същото време показателят PMI в областта на услугите (непромишленият PMI индекс) отскочи през юни до 13-месечен връх (най-високо равнище от май 2021 г.) от 54,7 пункта по отношение на 47,8 пункта през май, излизайки на територията на агресия за пръв път от четири месеца насам.

Общият PMI показател, включващ промишлената и сферата на услугите, също набъбна през юни до 13-месечен връх от 54,1 пункта по отношение на 48,4 пункта през май, излизайки на положителна територия (над значимото водоразделно равнище от 50 пункта) за пръв път от четири месеца насам.

" Завръщането през юни към равнищата на напредък сподели, че китайският бизнес претърпява позитивни промени от месец май насам “, разяснява днешните данни Националното статистическо бюро, само че добави:

" Въпреки това, към момента има доста несигурности във вътрешната и външната среда. Трябва да използван напълно съществуващите ограничения за стабилизиране, интензивно да разширяваме търсенето и да консолидираме инерцията на растежа ".

Според Националния статистически офис нарастването с 5,7 процентни пункта в съставния PMI показател допуска, че корпоративните интервенции са отбелязали изцяло възобновяване.

Редица браншове, в това число автомобилния превоз, настаняване, кетъринг, спорт и развлечения, които бяха мощно наранени от неотдавнашните огнища на Covid-19, се върнаха към експанзивна територия този месец.

Въпреки че интензивността се форсира след анулацията на разнообразни Covid локдауни, въвеждани от март насам, не престават да съществуват разнообразни трудности, в това число към момента слаб пазар на парцели, слаби потребителски разноски и боязън от повтарящи се талази на коронавирусната зараза. Слабото пазарно търсене пък към момента е главен проблем, пред който е изправена промишлената промишленост, като някои компании са изправени пред стесняване на техните маржин на облаги и пред релативно огромни оперативни усложнения.

Мнозинството анализатори чакат по-нататъшно възстановяване на икономическите условия през третото тримесечие, макар че формалната цел на китайските ръководещи за растежа на Брутният вътрешен продукт с към 5,5% за тази година ще бъде мъчно постижима, в случай че държавното управление не се откаже от тактиката си за " нулев Covid-19 ".

Правителството съобщи по-рано тази седмица, че ще понижи условията за Covid карантина за интернационалните пасажери и ще отстрани индикацията за пътешестване през засегнатите от Cоvid-19 градове в мобилно приложение за своите жители, проправяйки пътя за по-голямо напредване на хора и артикули на територията на страната.

Въпреки това президентът Си Цзинпин отбрани във вторник политиката на " нулев Covid-19 ", заявявайки, че Китай е подготвен да одобри краткотрайно отрицателно влияние върху икономическото развиване вместо щета за здравето на хората.

По обявата работи: Явор Римски
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР