Китайска космическа капсула, носеща първите лунни скали от повече от

...
Китайска космическа капсула, носеща първите лунни скали от повече от
Коментари Харесай

Китайската сонда носи лунни проби към Земята

Китайска галактическа капсула, носеща първите лунни скали от повече от четири десетилетия, стартира тридневното си завръщане към Земята в неделя.

Лунната сонда Chang’e 5, която обикаляше към Луната към седмица, изстреля четири мотора за към 22 минути, с цел да се измъкне от орбитата на Луната, заяви Китайското национално галактическо ръководство в обява в обществената мрежа.

Десантът на кораба докосна Луната по-рано този месец покрай групировка, наречена Mons Rumker, област, за която се счита, че е била мястото на антична вулканична активност. Той събра към 2 кг проби.

Очаква се капсулата за връщане да кацне в северен Китай в района на Вътрешна Монголия, откакто се отдели от останалата част от галактическия транспортен съд и се спусне с парашути.

Материалът ще бъде първият донесен на Земята, след сондата Luna 24 на Съюз на съветските социалистически републики през 1976 година

Скалите и други парчета са получени както посредством продупчване в лунната повърхнина, по този начин и посредством събиране непосредствено от повърхността. Те може да са милиарди години по-млади от тези, върнати от по-ранни американски и руски задачи, вероятно предлагайки прозрения в историята на Луната и на други тела в Слънчевата система.

Китай сътвори лаборатории за разбор на пробите по възраст и състав и също се чака да показа някои от тях с други страни, както беше направено със стотиците килограми, върнати от Съединени американски щати и някогашния Съветски съюз.

Китайската галактическа стратегия извършва поредност от амбициозни задачи, в това число сонда на път за Марс. Лунната стратегия Chang’e, кръстена на античната китайска богиня на Луната, ръководи и сондата Chang’e 4 от по-малко изследваната далечна страна на Луната, през последните две години.

Бъдещите китайски проекти плануват изпращане на хора на Луната и може би непрекъсната лунна база. Китай също построява галактическа станция, която да стартира да работи още през 2022 година.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР