Китай все по-често забранява на хора, включително на чужденци, да

...
Китай все по-често забранява на хора, включително на чужденци, да
Коментари Харесай

Китай не пуска хиляди граждани и чужденци да напускат страната

Китай все по-често не разрешава на хора, в това число на чужденци, да напущат страната. Това демонстрира нов отчет на правозащитната група Safeguard Defenders, в който е разказано по какъв начин десетки китайски жители са били хванати в клопката на възбраните за овакантяване на страната, оповестява английският в. " Гардиън ".

Междувременно разбор на " Ройтерс " открива явен растеж на правосъдните каузи, които се водят с сходни забрани в Китай през последните години.

" Откакто Си Дзинпин пое властта през 2012 година, Китай разшири правната рамка за забрани за овакантяване на страната и все по-често ги употребява, от време на време отвън правната аргументация ", се споделя в документа.

Правозащитната група пресмята, че " десетки хиляди " китайски жители имат наложена възбрана да напущат родината си когато и да е.

Фокусът върху този проблем два в миг, когато напрежението сред Китай и Съединени американски щати нараства поради разногласията в региона на търговията и сигурността, и контрастира с посланието на Пекин, че се отваря за задгранични вложения и пътувания след тежката изолираност, наложена поради пандемията от COVID-19.

Анализът на " Ройтерс ", основан на данни на Върховния съд на Китай, демонстрира осемкратно нарастване на делата, които се водят във връзка със забрани за пътешестване. Заключението е за интервала сред 2016 година и 2022 година

Миналата седмица Китай ускори закона си за битка с шпионажа, като вкара нови забрани за овакантяване на страната на всеки - китаец или чужденец, който е обект на следствие.

Рестрикции се постановат и на задгранични ръководители на компании. Според трима души, осведомени с въпроса, едно от лицата, на които е било неразрешено да напущат Китай тази година, е сингапурски началник в американската компания Mintz Group.

В края на март Mintz заяви, че управляващите са нахлули в офиса на компанията в Китай и са задържали петима локални чиновници. Министерството на външните работи съобщи тогава, че компанията е обвинена в осъществяване на противозаконни бизнес интервенции.

" Заради възходящото напрежение сред Съединени американски щати и Китай рискът от тази възбрана за овакантяване на страната набъбна. Наблюдавам нарастване в броя на фирмите и юридическите лица, които са загрижени за това и желаят съвет по какъв начин да се приготвят и да понижат рисковете от сходни рестрикции ", споделя юристът Лестър Рос пред " Гардиън ".

Някои деятели настояват, че по-широкото потребление на тези забрани за овакантяване на страната отразява по-строгите ограничения за сигурност при ръководството на президента Си.

" Те могат да намерят всякаква причина, с цел да ви спрат да напуснете Китай. Тук няма господство на закона. Той се употребява, с цел да служи на задачите на Китайската комунистическа партия ", споделя Сян Ли, китайски правозащитник.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР