Китай възнамерява да изпрати първа пилотирана мисия до Марс през

...
Китай възнамерява да изпрати първа пилотирана мисия до Марс през
Коментари Харесай

Китай планира да изпрати хора на Марс през 2033 г.

Китай има намерение да изпрати първа пилотирана задача до Марс през 2033 година, а по-късно и постоянни полети до Червената планета. Това е заложено в проект за непрекъсната обитаема база на Марс за добиване на ресурсите му, съобщи Ройтерс.

Подробности за амбициозния проект, с който Пекин се състезава със Съединени американски щати в изпращането на хора на Марс, бяха разкрити за първи път, което е бе и първата задача.

Пилотирани полети до Марс са планувани за 2033, 2035, 2037 и 2041 година, както и за по-нататък, заяви неотдавна шефът на главния китайски ракетостроител Ван Сяочзюн, който чрез видеовръзка взе участие в съветска галактическа конференция.

Преди началото на задачите Китай ще изпрати роботи на Марс за изследване на възможни места за база и за създаване на системи за добиване на запаси там, е декларирал Ван.

За заселване на Марс екипажите би трябвало да могат да употребяват ресурсите на планетата – вероятно добиване на вода под повърхността, генериране на О2 и производство на електричество.

Освен това Китай би трябвало да създаде технология, с която астронавтите да се връщат на Земята.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР