Китай въведе в неделя нови регулации, изискващи китайските телекомуникационни оператори

...
Китай въведе в неделя нови регулации, изискващи китайските телекомуникационни оператори
Коментари Харесай

Милиони китайци ще трябва да сканират лицата си

Китай вкара в неделя нови регулации, изискващи китайските телекомуникационни оператори да сканират лицата на потребителите, регистриращи нови услуги за мобилни телефони. Правителството твърди, че смяната има за цел да се бори против измамите.

Правилата, оповестени за пръв път през септември, още милиони хора ще попаднат в обсега на технологията за лицево различаване в Китай.

Министерството на промишлеността и осведомителните технологии не сподели кои компании ще дават тези услуги на телекомите, само че в Китай са някои от международните водачи в софтуера за различаване на лица като Megvii и SenseTime.

Какви са новите правила за китайските консуматори на мобилни телефони?

Китайските телекомуникационни оператори към този момент би трябвало да употребяват технологията за лицево различаване и други средства за инспекция на самоличността на хората, които си основават нови профили като консуматори на мобилни телефони.

Трите най-големи китайски оператора са държавните " Чайна телеком ", " Чайна юником " и " Чайна мобайл ". (След съобщението) не бе известно по какъв начин законът се ползва за съществуващите профили.

Къде още в Китай се употребява технологията?

Супермаркетите, метрото и летищата към този момент употребяват технология за лицево различаване. " Алибаба " дава опция на клиентите да заплащат, употребявайки лицето си във веригата си супермаркети " Хема ", и ръководи хотел в централния си град Ханджоу, където гостите могат да сканират лицето си със смарт телефоните си за авансово настаняване.

Метросистемите на някои огромни китайски градове оповестиха, че ще употребяват технологията. Правителственият вестник " Чайна дейли " написа, че Пекин ще я употребява за " систематизиране на пасажерите ", с цел да разреши " разнообразни ограничения за инспекция на сигурността ".

През юли осведомителната организация " Синхуа " съобщи, че Пекин е конфигурирал или е бил в развой на инсталиране на системи за лицево различаване на входовете на 59 региона с общински жилища.

" Ройтерс " заяви предходната година за необятното му потребление в западния район Синцзян, обзет от сепаратистко принуждение и принуждение, осъществявано силите за сигурност, вследствие на което мюсюлмани уйгури и членове на други етични групи са арестувани в лагери. Китай споделя, че лагерите са центрове за превъзпитание и образование.

Китайската полиция също е известна с това, че има високотехнологични устройства за наблюдаване като очила с вградено лицево различаване.

Как китайците възприемат въвеждането му?

Технологиите за наблюдаване се сблъскаха с дребна социална опозиция, само че имаше някои най-вече анонимни диспути за платформите на обществените медии като Weibo.

Някои консуматори настояват, че е нужна битка с измамите, само че други показаха опасения за последствията от нея за персоналните данни, неприкосновеността и етиката.

Рядък случай на опълчване е обвързван с академични учител, който заведе дело против парк за диви животни в Ханджоу, заменил системата за влизане, основана на пръстови отпечатъци, с употребяваща технология за лицево различаване.

Вестник " Южен Метрополис ", който рапортува за случая през ноември, съобщи, че се тормози, че системата може да докара до кражба на самоличността и изиска възобновяване на (входната такса). Той заведе делото, откакто паркът отхвърли настояването му.

Изнасял ли е китай тази технология в чужбина?

Държавите от Мианма до Аржентина закупиха технология за наблюдаване от сходно на китайските ZTE Corp и Huawei Technologies като част от проектите за основаване на " умни градове ".

Имаше американска реакция поради работата на китайските компании като " Мегвии " и " Сенстайм " са съдействали за (неблагоприятното) отношение на Пекин към мюсюлманските малцинства. Съединените щати разшириха своя черен лист за търговия през октомври, с цел да включат тези компании и други, като не им разрешават да купуват съставни елементи от американски компании без утвърждението на Съединени американски щати.

Какво следва?

В момента технологията се тества да вземем за пример с цел да се заловен погрешно пресичащи, а Китай разгласи, че ще разшири потреблението ѝ до други като регистрации за студенти за националния си входен изпит за лицей.

Също по този начин бяха отправени апели за по-голям регулаторен контрол.

" Пийпълс дейли " прикани в събота за следствие, заявявайки, че един от репортерите му е разкрил, че данни за лица могат да бъдат открити за продажба в интернет, а пакет от 5000 лица коства едвам 10 юана (1.42 долара).

Миналата седмица китайският интернет регулатор разгласи нови правила, уреждащи потреблението на технологията на така наречен дийпфейк, употребяваща изкуствен интелект за основаване на хиперреалистични видеоклипове, в които човек наподобява като че ли споделя или прави нещо, което не е направил.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР