Китай уведоми Световната здравна организация (СЗО), че жена, заразена с

...
Китай уведоми Световната здравна организация (СЗО), че жена, заразена с
Коментари Харесай

Китай съобщи за първи смъртен случай на човек, заразен с птичи грип H3N8

Китай уведоми Световната здравна организация (СЗО), че жена, инфектирана с птичи грип H3N8, е умряла предишния месец, предадоха ДПА и Ройтерс.

Това е едвам третият прочут случай на инфекцията при хора и първият смъртен от този вариант на птичия грип.

Другите два случая на болни също бяха обявени в Китай предишния април и май, споделиха от СЗО.

При последния случай 56-годишна жена от югоизточната провинция Гуандун е умряла на 16 март, откакто се е разболяла през февруари и била настанена в болница с тежка пневмония.

" При пациентката е имало голям брой условия, предразполагащи към болестта. Тя е била измежду живи домашни птици преди началото на заболяването, а също така край дома й е имало диви птици ", разгласи здравната организация на Организация на обединените нации, като се базира на информация от Националната здравна комисия на Китай.

Никой от околните контакти на дамата не е развил инфекцията или пък е показал признаци на болестта, добавя Българска телеграфна агенция.

От СЗО показаха съмнение, че пазарът за домашни птици покрай дома й може да е източник на инфекцията. Пробите, взети оттова, са позитивни за подвид на грип A(H3).

При предходните два случая един пациент е развил сериозно заболяване, а по-възрастният е имал леки признаци. СЗО сподели, че директното или непряко излагане на инфектирани домашни птици е евентуалният генезис на инфекцията.

От СЗО споделиха, че рискът за хората остава " невисок ".

" Епидемиологичната и вирусологична информация сега допуска, че вирусите на птичия грип A(H3N8) нямат потенциал за дълготрайно предаване измежду хората. Следователно настоящата оценка е, че вероятността за разпространяване от човек на човек е ниска ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР