Китай утвърждава лидерството си в развитието на алтернативната енергия. Освен

...
Китай утвърждава лидерството си в развитието на алтернативната енергия. Освен
Коментари Харесай

Как да станем зелени без да съсипваме икономиката

Китай утвърждава водачеството си в развиването на различната сила. Освен това прави това в миг, когато Европейският съюз, като главен локомотив на концепцията за декарбонизация, губи позиции. Онзи ден заместник-министърът на екологията и околната среда на Китай Джай Цин сподели, че през последните години Китай е преди всичко в света в развиването и потреблението на енергийни източници. На този декор на всички места в страните от Европейски Съюз отпадат рестриктивните мерки за изсичане на гори - при липса на газ доста семейства ще бъдат принудени да се отопляват на дърва. И Германия въпреки всичко съумя да се пребори с решението да удължи работата на три атомни електроцентрали до март 2023 година (те трябваше да бъдат затворени преди края на тази година).

Китай съставлява към една трета от възобновимите енергийни източници в света, следван от Съединени американски щати на второ място, съвсем три пъти по-назад. Приблизително подобен дял от различната сила в производството в самия Китай. През 2020 година той беше към 29%, а до 2025 година съгласно петгодишните проекти гладко ще доближи 33%. Почти 50% от цялото ново генериране, пуснато в употреба от Китай, също принадлежи към алтернативата.

Като бързо усилва производството на сила от възобновими източници (ВЕИ), Китай прави това без щета и даже с изгода за личната си стопанска система. И това се улеснява от няколко значими разлики сред „ зелената “ политика на КНР и европейската. Първо, макар че остава най-големият производител на „ зелена “ сила, Китай също резервира статута на най-големия замърсител в света. За разлика от западните страни и на първо място от Европейски Съюз, Китай се концентрира върху размера на излъчванията на въглероден диоксид на единица Брутният вътрешен продукт. Докато в Европейския съюз си слагат задачата да понижат излъчванията на парникови газове в безусловно изражение и без значение от това по какъв начин това се отразява на развиването на стопанската система, на първо място на промишлеността.

При откриването на ХХ конгрес на Китайската комунистическа партия Си Цзинпин непосредствено съобщи, че страната не има намерение изцяло да се откаже от изкопаемите горива, до момента в който не се убеди, че чистата сила не може безвредно да я размени. Китайското държавно управление разгласи последователно прекъсване на потреблението на въглища, само че в това време всяка година в страната се вкарват нови въглищни мощности, които заменят остарелите. По този метод Китай усилва каузи на чистата сила в сходство с икономическия напредък и също по този начин заобикаля ексцесиите, присъщи на истеричната климатична стратегия на Европейски Съюз.

Второ, дейната поддръжка на Китай за зелени начинания на световно равнище се изяснява с обстоятелството, че тази страна е основен експортьор на чисти технологии. Китай ратифицира Парижкото съглашение за климата през 2016 година и, за разлика да вземем за пример от Съединени американски щати (бившият президент Доналд Тръмп разгласи отдръпването си от съглашението съвсем незабавно след идването си на власт през 2016 г.), той прецизно съблюдава разпоредбите на играта заложен от него. Китай създава 2/3 от международния полисилиций, суровината за силиконовите фотоволтаични панели. Благодарение на това Китай се трансформира във виртуален монополен снабдител на слънчеви кафези и самите фотоволтаични панели на международния пазар.

Програмата за климата, която обхвана западния свят, е безусловно от изгода за Пекин. Китай на драго сърце играе тази игра, увеличавайки производството на чиста сила, без да постанова съществени ограничавания на личната си промишленост. Контролът върху суровинната база и мощното произвеждане разрешават на КНР да усили потенциала на възобновимата сила, компенсирайки разноските, нужни за това заради голямото външно търсене на чисти технологии.

Китай съумява да завоюва положителни пари от европейската енергийна рецесия. Наскоро Националната комисия за развиване и промени на Китай инструктира държавните компании - вносители на газ, да спрат реекспорта на полутечен газ за Европа и Азия. Това в допълнение изостри проблемите на Европейски Съюз с достъпа до газ. Формално решението се дължи на нуждата от отбрана на вътрешния пазар. Всъщност известно изстудяване на цените на газа в Европейски Съюз заради индустриалната криза, както и високите цени, направиха реекспорта на газ по-малко забавен.

Изненадващо, дефицитът на облаги от реекспорт на китайските вносители на газ се компенсира от увеличеното търсене от страна на европейски и американски компании на танкери за ВПГ. Почти половината от тези танкери към този момент напущат китайските корабостроителници.

И най-после, Китай усилва износа на чисти технологии в тяхната последна, най-маргинална форма. Наскоро профилираното издание „ Чиста Техника “ заяви за бързата агресия на китайските електрически и хибридни коли на европейския пазар. Докато делът на продажбите на електрически транспортни средства в Европа понижава (от 13% на 11% единствено през първата половина на 2022 г.), в Китай той пораства. Според прогнозите на „ Чиста Техника “ до две години всяка пета електрическа кола в Европейски Съюз ще бъде създадена в Китай. Правителствата в Европейски Съюз намират за все по-трудно да поддържат производителите на електрически транспортни средства на фона на енергийната рецесия. Освен това някои от тях към този момент са помислили за пренасяне на индустриални мощности заради дефицит на газ. Най-вероятната посока на такова пренасяне са Съединени американски щати, които ще обхванат забележителна част от европейския промишлен капитал, бягащ от проблемите.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР