Китай цензурира днес изказване на генералния директор на Световната здравна

...
Китай цензурира днес изказване на генералния директор на Световната здравна
Коментари Харесай

Китай цензурира критики на СЗО за стратегията ``нула ковид`` |

Китай цензурира през днешния ден изявление на генералния шеф на Световната здравна организация (СЗО) след негови обществени рецензии против политиката за " нула коронавирус ", водена от комунистическите ръководители на страната, съобщи Франс прес.

Агенцията отбелязва, че рестриктивните мерки, свързани с COVID-19, са вдигнати съвсем на всички места по света, само че азиатската страна, бореща се с нов епидемиологичен гърмеж, продължава да постанова локдауни и карантини при откриването на няколко случая по места.

Съчетана с съвсем цялостно затваряне на границите и понижен брой на самолетните полети от и до други страни, тази политика буди възходящо неодобрение в Китай. По-конкретно в Шанхай, чието 25-милионно население, сложено под карантина от предишния месец, се оплаква от проблеми с изхранването и хората се опасяват да не бъдат изпратени в центрове за изолираност при незадоволително положителни условия.

В този подтекст генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи през вчерашния ден в извънредно сериозно изказване за Китай, че политиката за " нула коронавирус " " не може да бъде подкрепяна. " Много е значимо да се премине към друга тактика ", посочи той.

Подходът за " нула коронавирус " е подкрепян твърдо от висшите комунистически водачи, по-специално от президента Си Цзинпин, и цензорите бързо реагираха, с цел да спрат разпространяването на тези думи, отбелязва Агенция Франс Прес.

На уеб страницата за микроблогове Уейбо търсенето по хаштаговете #Tedros и #OMS не дава през днешния ден никакъв резултат.

А потребителите на извънредно известната обществена мрежа УиЧат не могат да препостват поместена на платформата публикация от формалния акаунт на СЗО, в която се загатват рецензиите на Гебрейесус.

Все още е допустимо обаче тематиката да се разисква онлайн и в УиЧат да се качват скрийншотове от публикации или туитове, в които се цитират неговите думи.

" Питам смирено: ще се вслуша ли нашето държавно управление в рекомендациите на генералния шеф на СЗО? ", написа консуматор на Уейбо.

Китайският щемпел резервира безмълвие по тематиката, отбелязва Агенция Франс Прес.

Според някогашния основен редактор на националистическия таблоид " Глоубъл таймс " Ху Цзиин, прекомерно авторитетен в интернет, рецензиите на СЗО " нямат значение ".

„ Щом те споделят, че китайският способ не може да бъде подсилен, би трябвало да предложат по-ефикасен... СЗО въобще няма да понесе отговорност, в случай че Китай смекчи (здравната си политика) и мнозина починат “, написа той на 24-те си милиона клиенти в Уейбо.

Според проучване на университета " Фудан " в Шанхай, оповестено през вчерашния ден в сп. " Нейчър ", възможният отвод от политиката за " нула коронавирус " може да докара до гибелта на 1,6 милиона души в Китай.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР