Китай се опитва да успокои политическата буря, която беше предизвикана

...
Китай се опитва да успокои политическата буря, която беше предизвикана
Коментари Харесай

Китай се опитва да овладее дипломатическата буря след спорния коментар на посланика си в Париж

Китай се пробва да успокои политическата стихия, която беше провокирана от ѝ в Париж по отношение на суверенитета на полуостров Крим и този на някогашните руски републики.

В понеделник държавното управление на Пекин съобщи, че почита суверенитета на някогашните републики на Съветския съюз, а представител на посолството изясни, че мненията на посланика " не са декларация за политика, а израз на персоналните му възгледи ".

Скандалът се зароди след телевизионния изявление на китайския дипломат Лу Шай пред френската медия LCI. В него дипломатът освен повтаряше опорните точки на Кремъл за спора в Украйна, само че и сложи под въпрос суверенитета на всички републики, отделили се като самостоятелни страни след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики.

Водещият го попита дали възприема окупирания от 2014 година полуостров Крим за украинска територия, на което Лу Шай се поколеба и отговори, че това: " зависи по какъв начин се гледа на казуса ".

Посланикът направи връзка сред Украйна и някогашните руски републики във връзка с междунардното право, като сподели че по отношение на него те даже " нямат статут ", който да е ефективeн, тъй като няма съглашение, което да затвърди суверенитета им.

Неуместните му мнения се отнасят до независимостта Литва, Латвия и Естония (част от Европейски Съюз и НАТО), Украйна, Беларус, Казахстан, Молдова, Грузия, Армения, Азербайджан, Туркменистан, Таджикистан, Узбекистан и Киргизстан.

Говорителката на китайското външно министерство Мао Нин се опита да успокои политическите страни, като сподели, че няма смяна в позицията на Пекин по отношение на суверенитета на тези страни.

" Китай почита суверенния статут на някогашните руски републики след разпадането на Съветския съюз. Някои медии показаха погрешно позицията на Китай по въпроса за Украйна, с цел да посеят разкол сред Китай и съответните страни ", сподели Мао Нин.

Франция и Естония посъветваха дипломат Лу да мисли, преди да приказва.

По време на среща с пнего в понеделник Министерството на външните работи на Франция акцентира " неприемливия темперамент " на неговото изявление и слагането под въпрос на " суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на всички страни ", се показва в изказване на министерството.

В него се споделя, че интернационалната общественост - в това число Китай - признава 15-те страни, които получиха или възвърнаха независимостта си с разпадането на Съветския съюз. Сред тях е и Украйна и нейните граници, които включват Крим, когато тя разгласи независимостта си през 1991 година Париж прикани посланика да стъпва върху " формалните позиции на своята страна, когато приказва обществено ", се споделя в изказването.

В Естония висшият чиновник на външното министерство Кристи Карелсон сподели, че даже забележките на посланика в Париж Лу да отразяват персонална позиция, той въпреки всичко е формален представител на Китай.

" Надяваме се, че представителите на Китай ще се въздържат от изложение на сходен вид отзиви в бъдеще ", съобщи Карелсон.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР