Китай продължава с ответните мерки срещу митата от 25% върху

...
Китай продължава с ответните мерки срещу митата от 25% върху
Коментари Харесай

Китай въведе още мита за американски стоки

Китай продължава с ответните ограничения против митата от 25% върху вноса на стоманата и 10% върху алуминия, които Съединени американски щати вкара.

Пекин постави 25% мито върху общо 106 продукта, които се внасят от Съединени американски щати. Сред тях са артикули като тютюн, уиски, соя, говеждо месо, коли и химикали. Според Reuters става въпрос за артикули за оборот 50 милиарда $. Припомняме, че Съединени американски щати таксува 1300 типа китайски артикули с 25% мито, множеството от които са софтуерни – от електродиоди до съставни елементи за роботика и IT артикули. Кога обаче в действие влизат китайските мита ще зависи от това по кое време влизат в действие американските.

Новината провокира оживление на финансовите пазари, като американските държавни облигации поевтиняха с 1,5%, а цената на соята падна с 5% и е на път да доближи най-ниската си стойност от юли 2016 година насам. За мнозина анализатори новата стъпка на Китай значи коренна смяна на играта, въпреки Доналд Тръмп да не признава, че Съединени американски щати води комерсиална война с китайската стопанска система.

Припомняме, че Китай към този момент таксува с мито вноса на плодове, фъстъци, свинско месо и вино от Съединени американски щати в символ на митинг против митата върху стоманата и алуминия.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР