Китай приветства рестартирането на отношенията с Япония и Южна Корея,

...
Китай приветства рестартирането на отношенията с Япония и Южна Корея,
Коментари Харесай

Китай, Япония и Южна Корея поставят ново начало в отношенията си

Китай приветства " рестартирането " на връзките с Япония и Южна Корея , оповестява " Ройтерс ".

Днес китайският министър председател Ли Цян организира с водачите на двете страни първите тристранни договаряния от четири години насам. Те се споразумяха да възобновят разговора за търговия и сигурност, възпрепятстван от напрежението в международен мащаб.

Китайският министър председател се срещна с президента на Южна Корея Юн Сук-йол и японския министър председател Фумио Кишида в Сеул за възкръсване на договарянията за тристранно съглашение за свободна търговия, прекратени от 2019 година насам.

При откриването на срещата на върха Ли съобщи, че срещата е " по едно и също време рестарт и ново начало " и прикани за изцяло обновяване на съдействието сред икономическите центрове на Източна Азия.

За да се случи това обаче, политиката би трябвало да бъде отделена от икономическите и комерсиалните въпроси , означи той и прикани за завършек на протекционизма и обособяване на веригите за доставки.

" За Китай, Южна Корея и Япония нашите тесни връзки няма да се трансформират, духът на съдействие, реализиран посредством отговор на рецесии, няма да се промени и нашата задача за отбрана на районния мир и непоклатимост няма да се промени ", безапелационен бе Ли.
 Южна Корея, Китай и Япония организират първа среща на върха от четири години
Южна Корея, Китай и Япония организират първа среща на върха от четири години

Тя ще се състои в Сеул на 26-27 май

В взаимна декларация, оповестена след срещата, се приканва Китай, Япония и Южна Корея да формализират по-редовна връзка на най-високо равнище и да си сътрудничат в региона на изменението на климата, опазването на здравето, търговията и интернационалния мир, наред с други области.

Декларацията слага за цел и увеличение на броя на човешкия продан до 40 милиона души до 2030 година посредством продан в региона на културата, туризма и образованието.

Лидерите издадоха и обособени взаимни изказвания по отношение на подготовката за пандемия и отбраната на интелектуалната благосъстоятелност.

Независимо от подписаните по време на договарянията съглашения, самата намира се преглежда като знак за прогрес в връзките сред трите страни, чиито връзки са белязани колкото от съмнения и неприязън, толкоз и от конструктивен ангажимент.

Китай и съдружниците на Съединени американски щати Южна Корея и Япония се пробват да ръководят взаимното съмнение на фона на съперничеството сред Пекин и Вашингтон, напрежението към демократично управлявания Тайван, който Китай смята за своя територия, и нуклеарната стратегия на Северна Корея.

Юн и Кишида започнаха невиждано тристранно съдействие със Съединените щати по военни и други ограничения.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън пък ускори бариерите пред китайския импорт,, като акумулатори за електрически транспортни средства и компютърни чипове. Доналд Тръмп - неговият противник на президентските избори през ноември, предложи мита в размер на 60% или повече за всички китайски артикули.

Що се отнася до Северна Корея, Юн и Кишида приканиха Пхенян да не прави, който съгласно тях употребява технология за балистични ракети, неразрешена от резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Ли прикани всички страни да упражняват въздържаност и да предотвратят по-нататъшно усложняване на обстановката на Корейския полуостров. Китай е, най-големият ѝ търговски сътрудник и дружно с Русия прикани за облекчение на глобите на Организация на обединените нации против КНДР.
 Китай желае да се сближи с Южна Корея, само че без непозната интервенция
Китай желае да се сближи с Южна Корея, само че без непозната интервенция

Южнокорейски външен министър е на първа аудиенция в Пекин от над 6 години

Търговските връзки сред Китай, Южна Корея и Япония се развиха през последното десетилетие, по този начин чеа да станат все по-конкурентни.

Тези връзки бяха подложени на в допълнение тестване от апелите на Съединени американски щати към своите съдружници да изместят веригите си за доставки на основни артикули, като полупроводници, надалеч от Китай.

Юн съобщи, че водачите на трите страни са се съгласили да изградят транспарантна и предвидима среда за търговия и верига за доставки, само че не даде повече детайлности.

Лидерите участваха и на конгрес с висши ръководители на бизнеса от трите страни, които означиха, че съдействието не е достигнало капацитета си заради световните провокации, само че се съгласиха, че промишлеността ще работи дружно в поддръжка на търговията и стабилизиране на веригите за доставки.

Южна Корея, Япония и Китай организираха общо 16 кръга от публични договаряния за тристранно съглашение за свободна търговия от началото им през 2012 година
 Южна Корея няма да къса с Китай макар близостта със Съединени американски щати
Южна Корея няма да къса с Китай макар близостта със Съединени американски щати

Сеул дефинира Пекин като " най-важния си сътрудник " за икономическо съдействие

При последните договаряния през ноември 2019 година трите страни се споразумяха за либерализация на равнище, по-високо от Регионалното всеобхватно икономическо партньорство, на което всички са членове и което обгръща редица области - от търговията на артикули и услуги до вложенията, митниците, конкуренцията и електронната търговия.

Днешната среща на върха идва ден, откакто водачите се срещнаха поотделно за двустранни диалози между тях.

На тези срещи Ли и Юн се съгласиха на дипломатически разговор и разговор по сигурността и обновяване на договарянията за свободна търговия, а Кишида и китайският министър председател разискаха Тайван и се съгласиха да проведат нов кръг от двустранен стопански разговор на високо равнище.

Освен това Юн изиска от Китай да играе градивна роля с колегата си Северна Корея, която уголемява своите нуклеарни оръжия и ракетен боеприпас в нарушаване на резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР